Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ανοχή της αστυνομίας στους νεοναζί στο εφετείο καταγγέλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ανοχή της αστυνομίας στους νεοναζί στο εφετείο καταγγέλουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

«Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου είδαμε ανθρώπους να φωνάζουν ναζιστικά συνθήματα, να χαιρετούν ναζιστικά» και «η Αστυνομία δεν έκανε απολύτως τίποτα»

«Η λέξη ανοχή είναι μικρή για να περιγράψει τη στάση της Αστυνομίας απέναντι στους νεοναζί, σήμερα στο Εφετείο», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5 FM», αναφερθείς στη δίκη της Χρυσής Αυγής σε δεύτερο βαθμό που συνεχίστηκε σήμερα στο Εφετείο.

Η αστυνομία δεν έκανε απολύτως τίποτα

«Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου είδαμε ανθρώπους να φωνάζουν ναζιστικά συνθήματα, να χαιρετούν ναζιστικά και να έχουν τα κινητά τους σηκωμένα για να τραβούν φωτογραφίες και βίντεο τους ανθρώπους του αντιφασιστικού κινήματος», ανέφερε o Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας ότι «η Αστυνομία δεν έκανε απολύτως τίποτα». «Όσοι θυμούνται τη δίκη σε πρώτο βαθμό, θα θυμούνται ότι αν από την πλευρά των αντιφασιστών ακουγόταν κουβέντα, αμέσως υπήρχαν αποβολές από την αίθουσα», προσέθεσε.

Ανέφερε πως «τη στιγμή που πήγαμε να μπούμε στην αίθουσα εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης, ο φρουρός μας ρώτησε πόσοι ήμασταν γιατί υπήρχε περιορισμένος αριθμός θέσεων «για εμάς»» και επισήμανε:

«Μέσα στην αίθουσα, όμως, είδαμε ότι από την πλευρά της Χρυσής Αυγής οι θέσεις ήταν γεμάτες, ενώ στην πλευρά των ανθρώπων που ήρθαν για να στηρίξουν τη Δημοκρατία και την ιστορική μνήμη είχε μπει πολύ λίγος κόσμος, τη στιγμή που βρίσκονταν εκατοντάδες έξω στη συγκέντρωση». «Είναι προφανές ότι συνειδητά δόθηκαν περισσότερες άδειες στους νεοναζί», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη μέσα από τη φυλακή, είπε πως «όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια τεράστια ανοχή απέναντι στον Κασιδιάρη, ώστε να μπορεί να κάνει πολιτική και οργανωτική δουλειά μέσα από τις φυλακές» και προσέθεσε:

Προνομιακή μεταχείριση τους κρατούμενους της Χρυσής Αυγής

«Κι εδώ προκύπτει ένα μεγάλο ερώτημα: πώς μία κυβέρνηση σαν τη σημερινή, η οποία αντιτίθεται σε οτιδήποτε κάνει πιο ανθρώπινη τη ζωή μέσα στις φυλακές, επιτρέπει στους κρατούμενους της Χρυσής Αυγής να έχουν μια προνομιακή μεταχείριση».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε λόγο για ξεκάθαρη ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τα όσα εκτυλίχθηκαν σήμερα στο Εφετείο αλλά και ευθύνες του «ενόψει μιας δύσκολης δικαστικής διαδικασίας που δεν θα τελειώσει σύντομα». «Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να μας βρει με την Αστυνομία να δείχνει ανοχή απέναντι στη Χρυσή Αυγή και τους οπαδούς της», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Δεν έχουμε τελειώσει με αυτή την ιστορία

Ερωτηθείς για τη σημερινή κατάσταση με τον φασισμό στην Ελλάδα, τόνισε ότι «με αυτήν την ιστορία δεν έχουμε τελειώσει» και σχολίασε: «Βέβαια έχει διαφορά ένα ακροδεξιό κόμμα από μια νεοναζιστική οργάνωση. Αλλά πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο».

«Σήμερα η Ακροδεξιά προσπαθεί παντού να κερδίσει πόντους. Και είναι πολύ προβληματικό το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ξεκίνησε να συζητά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Βελόπουλο. Βέβαια, ένα κόμμα που έχει χωνέψει και έχει μεταβολίσει τον Πλεύρη, τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη, δεν θα δυσκολευτεί στον Βελόπουλο», δήλωσε και προσέθεσε: «Έχουμε υπουργό Υγείας έναν άνθρωπο που σε αναφορά του στη Βουλή το 2012 χαρακτήριζε τον ΑΜΚΑ συνωμοσία της εβραιομασονίας».

«Δεν ξέρω αν είναι παρωδία ή τραγωδία, αλλά όλα αυτά φωτίζουν το δρόμο μετασχηματισμού της ελληνικής Δεξιάς σε μια ακραία συντηρητική και αυταρχική κατεύθυνση», σχολίασε.

Σε ερώτηση για τις κοινωνικές συνθήκες που ευνοούν την άνοδο του φασισμού, σημείωσε: «Η μάχη με την Ακροδεξιά θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στο κοινωνικό ζήτημα, στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, της φτώχειας, της εργασιακής επισφάλειας».

«Αλλά είναι ταυτόχρονα χρέος μας να ταυτίζουμε το κοινωνικό ζήτημα με συνθήκες Δημοκρατίας και ελευθερίας. Γιατί το ένα δεν μπορεί να λυθεί χωρίς το άλλο», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Η ανοχή της αστυνομίας προκαλεί τη λαϊκή αγανάκτηση

Σε σχόλιο για τα απαράδεκτα γεγονότα στη δίκη της Χρυσής Αυγής στο εφετείο το γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η άθλια παράσταση που στήθηκε σήμερα στο Εφετείο, με την προκλητική στάση των φασιστοειδών, όπως ο Κασιδιάρης και ο Λαγός, με τα φασιστικά συνθήματα και τις επευφημίες, αλλά και με την απαράδεκτη ανοχή που επέδειξαν η έδρα και η Αστυνομία, δικαιολογημένα προκαλεί τη λαϊκή αγανάκτηση, δεν εκπλήσσει όμως.

»“Αέρα στα πανιά” τέτοιων συμπεριφορών έχουν δώσει εδώ και καιρό: Τα πεντέμισι χρόνια για να ολοκληρωθεί η δίκη σε πρώτο βαθμό, η προκλητική αθωωτική εισαγγελική πρόταση, η δικαστική απόφαση που έριξε στα μαλακά τους φασίστες για την υπόθεση σε βάρος των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οδηγώντας στην παραγραφή της δολοφονικής επίθεσης των ναζί εναντίον των κομμουνιστών και ορθώνοντας περισσότερα εμπόδια στην ολόπλευρη ανάδειξη του ναζιστικού εγκληματικού χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής στη δευτεροβάθμια δίκη, η αποφυλάκιση σειράς στελεχών της, η ανοχή ή και στήριξη στις φασιστικές επιθέσεις και δράση νέων φασιστικών μορφωμάτων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και αλλού.

»Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι το «φίδι» του φασισμού δεν νικιέται με τα «τερτίπια» της αστικής δημοκρατίας και των θεσμών της, στον «κόρφο» των οποίων θρέφεται και κρύβεται. Μόνο το εργατικό – λαϊκό κίνημα έχει τη δύναμη να τσακίσει το τέρας του φασισμού, με την πάλη του ενάντια στο σύστημα που το γεννάει και το θρέφει».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024