Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολυτεχνειούπολη: «Οι πυροβολισμοί έπεσαν δίπλα στο αμφιθέατρο που γίνονταν εξετάσεις» - Διαλυμένα τα δωμάτια της Εστίας μετά την αστυνομική επιχείρηση

Πολυτεχνειούπολη: «Οι πυροβολισμοί έπεσαν δίπλα στο αμφιθέατρο που γίνονταν εξετάσεις» – Διαλυμένα τα δωμάτια της Εστίας μετά την αστυνομική επιχείρηση

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για τον τρόπο που διεξήγαγε η αστυνομία την επιχείρηση στην Πολυτεχνειούπολη. Κοινός τόπος των καταγγελιών ήταν ότι κινδύνευσαν φοιτητές που βρίσκονταν στο campus.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση γύρω από τους χειρισμούς στην επιχείρηση της Αστυνομίας στην Πολυτεχνειούπολη το πρωί της Τρίτης, για την εξάρθρωση συμμοριών, την ύπαρξη και την εγκληματική δράση των οποίων κατήγγειλαν οι ίδιοι οι φοιτητές και η πρυτανεία. Οι πυροβολισμοί στο χώρο του campus εναντίον κακοποιού από μεμονωμένη αστυνομικό που είχε αποχωρήσει από την αστυνομική επιχείρηση βρίσκονται στο κέντρο των αντιδράσεων.

Φοιτητές και εργαζόμενοι του ΕΜΠ μιλώντας στο in εστιάζουν στους κινδύνους που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, πάνοπλοι αστυνομικοί κυκλοφορούσαν μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους σε ώρα αιχμής, μακριά από τις παλιές Φοιτητικές Εστίες όπου διεξαγόταν η επιχείρηση, ενώ οι πυροβολισμοί έπεσαν σε σημείο όπου σε κοντινό αμφιθέατρο γίνονταν εξετάσεις και κοντά σε στάση λεωφορείου που καθημερινά κατεβαίνουν εκατοντάδες φοιτητές.

Στηλιτεύουν τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την κατάντια των φοιτητικών εστιών που έφτασαν να γίνουν καταφύγιο συμμοριών και ζητούν αποφασιστικές λύσεις και όχι πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη τους.

Το σημείο όπου έπεσαν οι πυροβολισμοί

Συνέλαβαν φοιτητές από τις εστίες – Διαλυμένες πόρτες και ζημιές

Στο in μίλησε ο Ορέστης Τ., φοιτητής ΣΕΜΦΕ και μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου που έφτασε στο σημείο των πυροβολισμών λίγο μετά το αιματηρό περιστατικό.

«Έφτασα στο σημείο περίπου στις 10 το πρωί, λίγο μετά τον πυροβολισμό. Το περιστατικό έγινε μέσα από την πύλη του Ζωγράφου, 20-30 μέτρα από τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Φαίνεται ακόμα το αίμα στο έδαφος. Το σημείο δεν είναι τόσο κοντά στις παλιές Φοιτητικές Εστίες επί της Ηρώων Πολυτεχνείου όπου έγινε η επιχείρηση της Αστυνομίας. Υπήρχε αυξημένη παρουσία ΟΠΚΕ, αλλά και αστυνομικών με πολιτικά, από την Ασφάλεια», τόνισε.

Στη συνέχεια μας μετέφερε τι συζητούσε ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο, φοιτητές και εργαζόμενοι του ιδρύματος. «Δεν είχε ακουστεί ότι η αστυνομικός που τραυματίστηκε ήταν μόνη, αλλά ότι βρισκόταν μέσα σε πολιτικό αυτοκίνητο της ασφάλειας με άλλα μέλη της ΟΠΚΕ. Αργότερα είδαμε την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας».

«Η επιχείρηση στις εστίες ξεκίνησε στις 06:00 το πρωί. Έγινε έφοδος, έσπαζαν τις πόρτες και προχώρησαν σε συλλήψεις φοιτητών. Υπήρχαν φοιτητές που κοιμόντουσαν. Έψαξαν τα προσωπικά τους αντικείμενα. Ορισμένοι εστιακοί όταν έκαναν την κινητοποίηση (σ.σ. έγινε πορεία διαμαρτυρίας προς την Πρυτανεία μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς) μετά είχαν ακόμα σημάδια στα χέρια από τις χειροπέδες ή τα tire up που τους είχαν φορέσει», δήλωσε ο φοιτητής.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεκάδες πόρτες είναι σπασμένες σε εννιά με δέκα ορόφους. Όσοι φοιτητές δεν βρήκαν άλλο μέρος να κοιμηθούν, έμειναν στα δωμάτιά τους. Κοιμήθηκαν εκεί, για να έχουν και την εποπτεία του χώρου, μη γίνει και κάτι άλλο αφού δεν υπήρχαν ούτε πόρτες να προστατεύουν τα δωμάτια».

Φωτογραφίες από τα κατεστραμμένα δωμάτια των εστιών μετά την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ

«Ανοίγουν πυρ σε χώρο με τόσο κόσμο;»

Για το σημείο όπου έπεσαν οι πυροβολισμοί, είπε: «Οι πυροβολισμοί έπεσαν σε σημείο όπου δίπλα δίνονταν εξετάσεις, ενώ αλλού έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα του πρώτου έτους. Άκουσα ότι αστυνομικός μπήκε στο αμφιθέατρο που έδιναν εξετάσεις και είπε στους φοιτητές να μη βγουν έξω επειδή κυκλοφορούν εγκληματίες. Οι πυροβολισμοί έπεσαν, επίσης, κοντά σε στάση λεωφορείου. Ανοίγουν πυρ σε χώρο με τόσο κόσμο; Οι φοιτητές από τις εστίες έκαναν πορεία στη διοίκηση του Ιδρύματος, αλλά ο Πρύτανης, όπως όλο το τελευταίο διάστημα, απουσίαζε».

«Είναι παρατημένο το κτίριο»

«Είναι παρατημένο το κτίριο και έτσι ευνοείται η ύπαρξη τέτοιων κυκλωμάτων. Αν αφήσεις παρατημένο το κτίριο, το κάνεις εύκολο στόχο για τέτοια κυκλώματα. Στις Νέες Εστίες επί της Κοκκινοπούλου κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.

Οι φοιτητές έχουν καταγγείλει το ζήτημα που υπάρχει με τις υποδομές, ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Ο υπουργός Συρίγος διαφήμιζε τις τελευταίες ημέρες ότι θα γίνει επιχείρηση της Αστυνομίας για να εξυπηρετήσουν το αφήγημα περί ανομίας. Αφού ήξεραν τα μέλη του κυκλώματος γιατί επέλεξαν να τους συλλάβουν εκεί και με αυτό τον τρόπο. Δημιουργούν γεγονότα προς αξιοποίηση. Θέλουν να στοχοποιήσουν την πολιτική και κοινωνική δράση γι’ αυτό έκαναν μια τέτοια επιλογή», κατήγγειλε το μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου του ΣΕΜΦΕ.

«Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τη δράση ύποπτων κυκλωμάτων»

Ο Σύλλογος Οικοτρόφων Νέων Φοιτητικών Εστιών του ΕΜΠ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι είχε αναφερθεί πολλές φορές στη «δράση διάφορων ύποπτων κυκλωμάτων» και προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΝΕΔΕΒΙΜ (Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), το οποίο διαχειρίζεται τις εστίες.

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία! Οι φοιτητές και οι σύλλογοι μας έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τη δράση διάφορων ύποπτων κυκλωμάτων, ακόμα και ποινικών, στη συγκεκριμένη φοιτητική εστία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τα οποία δρουν με την ανοχή, αν όχι την κάλυψη, των κρατικών αρχών οι οποίες δεν έχουν κάνει τίποτα παρά τις καταγγελίες των φοιτητών.

Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την αποκλειστική ευθύνη, έχει η κυβέρνηση, που το πρόβλημα ήταν σε γνώση της και αντί να αντιμετωπίζει το οργανωμένο έγκλημα και το ναρκεμπόριο, ο προσανατολισμός της εξακολουθεί να είναι η καταστολή στους λαϊκούς αγώνες, στους φοιτητές και τους συλλόγους τους. Όλες οι κυβερνήσεις έχουν ρημάξει τη Φοιτητική Εστία Ζωγράφου με τους φοιτητές να καταγγέλλουν ότι δεν λειτουργεί η σίτιση, τα μισά δωμάτια δεν έχουν νερό, η συντήρηση και η καθαριότητα βρίσκονται στα τάρταρα.

Με πρωτοβουλία του συλλόγου μας από σήμερα και για όσο χρειαστεί θα φιλοξενήσουμε όποιον οικότροφο της Φοιτητικής Εστίας Ζωγράφου έχει ανάγκη είτε στα δωμάτιά μας είτε σε κενά δωμάτια της Νέας Εστίας του Πολυτεχνείου μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα», σημειώνει ο Σύλλογος σε σχετική ανακοίνωση.

«Οι Εστίες είναι σε 500 μέτρα απόσταση από το συγκεκριμένο σημείο»

Στο in μίλησε και ο Κώστας Βλαχάκης, γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και υποψήφιος διδάκτορας στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Ο ίδιος είχε επιτήρηση σε εξετάσεις το πρωί της Τρίτης γι’ αυτό άλλωστε και βρέθηκε στο σημείο των πυροβολισμών.

«Έφτασα στο συγκεκριμένο σημείο μόλις είχε παραλάβει το ΕΚΑΒ τον τραυματία. Υπήρχαν αρκετοί φοιτητές που ήταν αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου που άκουσαν τους πυροβολισμούς και τα ουρλιαχτά, όπως μου έλεγαν. Υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στο σημείο. Το περιστατικό έγινε κοντά στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών και λίγα μέτρα από τη στάση που κατεβαίνουν οι φοιτητές για να πάνε στη συγκεκριμένη σχολή και τους Τοπογράφους που είναι πιο κάτω.

Οι Εστίες είναι σε 500 μέτρα απόσταση από το συγκεκριμένο σημείο, όπου συνελήφθη και μία γυναίκα που ήταν μαζί με το άτομο που δέχτηκε τους πυροβολισμούς, φώναζε και ήταν σε κατάσταση σοκ. Οι αστυνομικοί έκαναν μια μικρή ενημέρωση σε όσους είχαν συγκεντρωθεί, ότι δηλαδή υπήρχε επιχείρηση της Αστυνομίας από το πρωί. Στις Εστίες δεν μπορούσε να προσεγγίσει κανείς».

«Εμείς θεωρούμε ότι τα κυκλώματα ναρκωτικών πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα αφού έχουν προχωρήσει και σε επιθέσεις σε φοιτητές. Υπάρχουν, ωστόσο, ερωτήματα για μια τόσο εκτεταμένη επιχείρηση της Αστυνομίας σε ένα τέτοιο χώρο, του Πανεπιστημίου δηλαδή. Δεν θέλω να κάνω κριτική στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Ο τρόπος και ο χρόνος, όμως, μιας τέτοιας επιχείρησης πρέπει να επιλέγεται σωστά για να μην εγκυμονούνται κίνδυνοι για τους φοιτητές. Πάντα με την προσοχή και την ενσυναίσθηση που απαιτείται σε τέτοιους χώρους».

Πρύτανης ΕΜΠ: «Επιβεβλημένη η χθεσινή επέμβαση»

«H κατάσταση στην παλαιά Φοιτητική Εστία Ζωγράφου στην Πολυτεχνειούπολη ήταν από καιρό, αλλά ειδικά το τελευταίο δίμηνο, εξαιρετικά επικίνδυνη λόγω της δράσης ομάδας κακοποιών που κυκλοφορούσαν στην εστία», δήλωσε σήμερα ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής.

«Φοιτητές που διαμένουν στην εστία και προσωπικό αναφέρουν συνθήκες τρόμου», ανέφερε ο κ. Μπουντουβής. «Ενημέρωσα τις αρμόδιες αρχές επανειλημμένα για την κατάσταση και την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος. Η χθεσινή επέμβαση ήταν επιβεβλημένη», πρόσθεσε.

«Η Φοιτητική Εστία Ζωγράφου πρόκειται να ανακαινισθεί εκ βάθρων και γι’ αυτό σύντομα θα εκκενωθεί. Έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη, που έγινε με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, και η χρηματοδότηση οδεύει προς έγκριση», κατέληξε ο πρύτανης του ΕΜΠ.

«Ο σχεδιασμός έπρεπε να είναι διαφορετικός»

Στην Πολυτεχνειούπολη έσπευσε όταν έγιναν γνωστά τα γεγονότα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης. Ο βουλευτής μίλησε στο in για λάθος επιχειρησιακό σχεδιασμό και για την ανάγκη να επισκευαστούν άμεσα οι ζημιές που υπάρχουν στα δωμάτια των φοιτητών στις Εστίες.

«Εμείς δεν αμφισβητούμε ότι υπήρχαν κακοποιά στοιχεία στις Εστίες, όμως ο σχεδιασμός έπρεπε να είναι διαφορετικός. Έπεσαν πυροβολισμοί δίπλα εκεί που έδιναν οι φοιτητές μαθήματα, μέσα στον χώρο του Πανεπιστημίου. Στις Εστίες οι αστυνομικοί σπάγανε αδιακρίτως πόρτες, ενώ ήξεραν σε ποιο όροφο βρίσκονταν αυτά τα στοιχεία. Πολλοί φοιτητές κλαίγανε, δεν ήξεραν που θα μείνουν το βράδυ.

Εμείς κάναμε παρέμβαση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ζητάμε να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στα δωμάτια των φοιτητών και επίσης να παρθούν μέτρα να μη χάσει κανείς την Εξεταστική αφού λόγω των γεγονότων πολλοί δεν κατάφεραν να φτάσουν στην Πολυτεχνειούπολη, είχαν διακοπή οι συγκοινωνίες», τόνισε ο κ. Κατσώτης.

«Αναπάντητα ερωτήματα»

«Η νομοθεσία για την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου που ίσχυε επί σειρά ετών προέβλεπε την αυτεπάγγελτη επέμβαση της Αστυνομίας για την αντιμετώπιση αυτόφωρων κακουργημάτων, καθώς και τη συνεργασία των διωκτικών αρχών με τις πανεπιστημιακές.

Να σημειώσουμε ότι η εγκληματικότητα στα Πανεπιστήμια είναι κάτω από το 1% της γενικής εγκληματικότητας στην κοινωνία. Συνεπώς, δεν υπήρχε πρόβλημα αστυνόμευσης. Η ΝΔ κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο, μετατρέποντας τους πανεπιστημιακούς χώρους σε χώρους κοινής αστυνόμευσης, όπως οι πλατείες. Συνεπώς, όταν η Αστυνομία έχει πληροφορίες για εγκληματικές πράξεις μπορεί να παρεμβαίνει στους αστυνομικούς χώρους. Δυστυχώς, μέχρι τώρα η Αστυνομία παρεμβαίνει κατά κανόνα για την αντιμετώπιση πράξεων με πολιτικό χαρακτήρα», δήλωσε στο in o Νίκος Φίλης, πρώην υπουργός Παιδείας.

Σχετικά με τα γεγονότα στην Πολυτεχνειούπολη, ο κ. Φίλης επισήμανε: «Χθες στην Πολυτεχνειούπολη δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συνέβη. Ασφαλώς και η πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος είναι αναγκαία. Παραμένουν, όμως, αναπάντητα ερωτήματα για τους πυροβολισμούς στην είσοδο της Πολυτεχνειούπολης, δίπλα από αμφιθέατρα με φοιτητές που έδιναν εξετάσεις.

Αναπάντητα είναι τα ερωτήματα για τον τρόπο που έκανε εκτεταμένους ελέγχους-εφόδους σε πολλά σημεία στην Εστία, χαρακτηρίζοντας τους ενοίκους ως υπόπτους. Δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη για την πάταξη της εγκληματικότητας. Όλα όσα συνέβησαν χθες στην Πολυτεχνειούπολη, δεν δικαιολογούν την εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας που μόνο προβλήματα και ένταση θα φέρει στα Πανεπιστήμια».

«Ήπιο σύστημα ελέγχου» προτείνει το ΠΑΣΟΚ

«Ένα ήπιο σύστημα ελέγχου στις εισόδους τόσο της Πανεπιστημιούπολης όσο και των κτιρίων των εστιών, ως υλοποίηση του σχεδίου ασφάλειας και φύλαξης, που από το 2019 έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, θα προλάβαινε τη σημερινή κατάσταση», δήλωσε η Χαρά Κεφαλίδου μετά τα όσα έγιναν στην Πολυτεχνειούπολη.

«Όλα θα ήταν πιο απλά αν Διοικήσεις των ΑΕΙ και Αστυνομία έκαναν τη δουλειά τους και η τήρηση των νόμων δεν γινόταν επιλεκτικά και κατά βούληση. Μέχρι να γίνει αυτό κτήμα όλων, οι συμμορίες θα κάνουν έλεγχο εισερχομένων εντός του χώρου της Πανεπιστημιούπολης, με ενόπλους που διενεργούν face control και οι ΟΠΠΙ θα κάνουν περιπολίες εκτός χώρου των ΑΕΙ», συμπλήρωσε.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024