Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η μαρτυρία Ιρανής στην Ελλάδα για το μαρτύριο που ζούσε στο Ιράν: «Φόρεσα καπέλο και με συνέλαβαν»

Η μαρτυρία Ιρανής στην Ελλάδα για το μαρτύριο που ζούσε στο Ιράν: «Φόρεσα καπέλο και με συνέλαβαν»

Η ΜΚΟ Iran Human Right (IHR), με έδρα το Όσλο, ανακοίνωσε τον θάνατο «τουλάχιστον 76 ανθρώπων», ενώ έχουν γίνει περίπου 1.200 συλλήψεις στο Ιράν, τις τελευταίες 12 ημέρες των διαδηλώσεων.

Ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις του Ιράν αυξάνεται καθημερινά. Ανάμεσά τους νεαρά κορίτσια – σύμβολα του αγώνα.

Μία από αυτές ήταν η μόλις 20 ετών Χαντίς Νατζαφί. Επρόκειτο να παντρευτεί τον επόμενο μήνα, Oι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν, όμως, της στέρησαν τη ζωή.

Διαβάστε επίσης: «Εγκλήματα τιμής», αναγκαστικοί γάμοι και κλειτοριδεκτομές: Οι πιο επικίνδυνες χώρες να ζει μια γυναίκα

Δέχθηκε πυροβολισμούς, ενώ διαδήλωνε για τα δικαιώματα των γυναικών στην πόλη Νάσουρ του Ιράν.

Στο κεφάλι πυροβολήθηκε και 32χρονη Ghazaleh Chelavi, η οποία διαδήλωνε μαζί με εκατοντάδες άλλους πολίτες στην πόλη Αμόλ. Λάτρευε την αναρρίχηση και συγγενείς και φίλοι την περιγράφουν ως ένα από τα πιο χαμογελαστά κορίτσια που ήξεραν.

Γυναίκες θρηνούν πάνω στη φωτογραφία μίας 20χρονης κοπέλας

Πρόκειται για την Χαντίς Νατζαφί, που πρόσφατα έγινε σύμβολο του αγώνα, όταν το βίντεό της που πιάνει τα μαλλιά της μπροστά στους άντρες των ιρανικών αρχών έκανε τον γύρο του κόσμου.

Η νεαρή Ιρανή, τουρκικής καταγωγής, δέχτηκε έξι σφαίρες στο λαιμό, το στήθος και το κεφάλι.

Το μήνυμα της αδερφής της συγκλονίζει: «Γιατί την πυροβόλησες στο λαιμό, το χέρι και το μέτωπο; Πόσες σφαίρες χρειαζόσασταν για να σκοτώσετε ένα κορίτσι που ζύγιζε μόνο 40 κιλά;».

Στο μεταξύ, μέχρι σήμερα, δωδέκατη ημέρα των διαδηλώσεων στο Ιράν, η ΜΚΟ Iran Human Right (IHR), με έδρα το Όσλο, ανακοίνωσε τον θάνατο «τουλάχιστον 76 ανθρώπων», ενώ έχουν γίνει περίπου 1.200 συλλήψεις.

Συγκλονίζει μαρτυρία στο Live News

Η Φαρζανέ είναι 40 ετών και κατάφερε να φύγει από το Ιράν πριν από επτά χρόνια, μαζί με τον γιο της. Μιλά στο Live News για το πώς ήταν η ζωή της στην πατρίδα της και για την Αστυνομία Ηθών.

«Μία φορά φόρεσα ένα καπέλο και με συνέλαβαν, παρά το ότι φορούσα και μαντίλι από πάνω. Πήγα δικαστήριο, γιατί το καπέλο δεν ήταν το στυλ ντυσίματος που θα έπρεπε να έχουμε στο Ιράν. Φοβήθηκα πάρα πολύ, ήταν πολύ άσχημη εμπειρία».

Όταν ζούσε στο Ιράν δούλευε ως ηθοποιός σε παιδικό θέατρο. ,Σήμερα φιλοξενείται σε δομή των Γιατρών του Κόσμου και προσπαθεί να επικοινωνήσει με την οικογένειά της που ζει στο Ιράν.

«Η οικογένειά μου είναι στο Ιράν. Μιλάω μαζί τους μέσω μηνυμάτων και Messenger. Στέλνω το πρωί και απαντάνε το βράδυ, όποτε έχουν διαδίκτυο. Γίνονται πολλές φασαρίες, μου λένε».

Η Φαρζανέ είναι μία από τις γυναίκες που κατάφεραν να φύγουν από το Ιράν, όμως χιλιάδες ακόμα ζουν εκεί και παλεύουν για την ελευθερία τους.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024