Κυριάκος Μητσοτάκης: Προστατεύουμε τα σύνορά μας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα – Η Τουρκία εργαλειοποιεί πρόσφυγες
«Εγκαλέσαμε την Τουρκία όσον αφορά τις πρακτικές της να εργαλειοποιεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για τους δικούς της γεωπολιτικούς σκοπούς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο ΕΛΚ.
Την επίσημη έναρξη των εργασιών της ετήσιας συνόδου του ΕΛΚ στην Κρήτη κήρυξαν από κοινού ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ.
Στην ομιλία του, κατά την έναρξη των EPP Group Study Days, στη Χερσόνησο Ηρακλείου, ο πρωθυπουργός έκανε έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου, μιλώντας και για την Τουρκία και τονίζοντας πως έχουμε απέναντί μας έναν «πολύ απρόβλεπτο γείτονα».
«Η Τουρκία εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες»
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η ΝΔ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Ιούλιο του 2019, αφού η χώρα «πειραματίστηκε με το λαϊκισμό της αριστεράς» για τέσσερα χρόνια, έχοντας μια πολύ σαφή εντολή.
Εν τω μεταξύ, σημείωσε, «κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάθε είδους κρίση. Στη δική μας περίπτωση, δεν ήταν μόνο ο COVID-19 και η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού», διευκρίνισε.
Και προσέθεσε: «Κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε και μια κρίση στο μεταναστευτικό – η Τουρκία εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ξεκινώντας από τον Μάρτιο του 2020 – και φυσικά κληθήκαμε να αποτελέσουμε δύναμη σταθερότητας σε μια πολύ ασταθή γεωπολιτική γειτονιά».
Ύστερα από δέκα χρόνια υποεπενδύσεων στις αμυντικές μας δυνάμεις, τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα που διασφαλίζει ότι προσθέτουμε τις απαραίτητες δυνατότητες στις αμυντικές μας δυνάμεις, «τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε έναν πολύ απρόβλεπτο γείτονα».
«Προστατεύουμε τα σύνορά μας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα»
Ο Κυριάκος Μητοστάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεταναστευτικό ζήτημα, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΕ εστίασε πολύ στο να διασφαλίσει ότι θα εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της μετανάστευσης.
«Μπορούμε πραγματικά να προστατεύουμε τα σύνορά μας, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Καταφέραμε να μειώσουμε τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο πάνω από 80%», όπως είπε.
Και προσέθεσε ότι, ουσιαστικά, καταπολεμήσαμε τα δίκτυα λαθρεμπόρων, που κερδοσκοπούν με την εμπορία ανθρώπων από τις ακτές του Αιγαίου της Τουρκίας στα νησιά μας.
Και επίσης, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, «εγκαλέσαμε την Τουρκία όσον αφορά τις πρακτικές της να εργαλειοποιεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες για τους δικούς της γεωπολιτικούς σκοπούς».
- ΑΑΔΕ: Νέα μείωση του κενού ΦΠΑ στην Ελλάδα – Υποχώρησε 61% σε έξι χρόνια
- H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]
- Πετρούτσι για το NBA Europe: «Το πρότζεκτ έχει ήδη ξεκινήσει»
- Ο Λίαμ Νίσον συμμετέχει σε ντοκιμαντέρ για τη διαφθορά στη φαρμακοβιομηχανία και τον βαφτίζουν «αντιεμβολιαστή»
- Γαλλία: Ευρώπη και Κίεβο ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ πριν από τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό
- Μπλόκα: Ημέρα αποφάσεων για τους αγρότες με ανοιχτή την πόρτα το Μαξίμου και… μπάλες σανό
- Χιμένεθ: «Να μην επιτρέψουμε στους ποιοτικούς παίκτες του Ολυμπιακού να καθορίσουν τις στιγμές του αγώνα»
- Φοινικούντα: Γιος πασίγνωστου επιχειρηματία ο συνεργός της διπλής δολοφονίας στο κάμπινγκ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 12.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jake-kokot-PbDLAy38QZM-unsplash-315x220.jpg)









![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)



![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442