Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Υπογεννητικότητα, μεταναστευτικό και πόλεμος στην Ουκρανία στο κήρυγμα του πάπα Φραγκίσκου

Ιταλία: Υπογεννητικότητα, μεταναστευτικό και πόλεμος στην Ουκρανία στο κήρυγμα του πάπα Φραγκίσκου

Ο Ποντίφικας μπορεί να μην έκανε άμεση αναφορά στις εθνικές εκλογές, έστειλε όμως τα δικά του μηνύματα για τα ζητήματα που απασχολούν την Ιταλία

Στη νότια Ιταλία και συγκεκριμένα στην πόλη Ματέρα βρέθηκε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος, δίνοντας το «παρών» στη διάσκεψη των Ιταλών Επισκόπων, που συνέπεσε με τις εθνικές εκλογές.

Αφού τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, εκφώνησε το κήρυγμά του παρουσία πλήθους πιστών, στέλνοντας ισχυρά μηνύματα για βασικά θέματα που απασχολούν την Ιταλία.

Αν και νωρίτερα οι Επίσκοποι είχαν παροτρύνει τους Ιταλούς να ψηφίσουν σοφά, ο Ποντίφικας δεν έκανε άμεση αναφορά στην εκλογική διαδικασία.

Αναφέρθηκε όμως στα ζητήματα που επικεντρώθηκαν οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων, όπως η υπογεννητικότητα, το μεταναστευτικό και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε από τους Ιταλούς να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στον κόσμο και ο Φραγκίσκος μιλά συχνά για το θέμα αυτό.

Η ακροδεξιά Τζόρτζια Μελόνι, που ενδέχεται να αναδειχθεί νικήτρια των σημερινών εκλογών και έκανε προεκλογική εκστρατεία με το σύνθημα «Θεός, οικογένεια και πατρίδα», έχει επίσης ζητήσει από τους πολίτες να αντιστρέψουν τις δημογραφικές τάσεις, προτείνοντας μεγαλύτερα οικονομικά κίνητρα για τα ζευγάρια που κάνουν παιδιά.

«Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες να ζουν με αξιοπρέπεια»

Ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε επίσης στο μεταναστευτικό και υπενθύμισε σε όλους τη σημασία της υποδοχής και της φροντίδας των προσφύγων και των μεταναστών.

«Οι μετανάστες πρέπει να καλωσορίζονται στη χώρα και να ενσωματώνονται. Ας ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας να οικοδομήσουμε το μέλλον σύμφωνα με το σχέδιο του Θεού: Ένα μέλλον στο οποίο οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα μπορούν να ζουν ειρηνικά και με αξιοπρέπεια», είπε χαρακτηριστικά ο Ποντίφικας.

Σημειώνεται πως η μετανάστευση αποτέλεσε κεντρικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία των ακροδεξιών κομμάτων.

Η Μελόνι και η συμμαχία της «Αδέλφια της Ιταλίας» έχουν υποσχεθεί ότι θα ακολουθήσουν πολιτική μηδενικής ανοχής στο μεταναστευτικό και ότι «θα πράξουν τα δέοντα» ώστε οι βάρκες που φτάνουν στη χώρα από τη Λιβύη να σταματήσουν.

«Το πρόβλημα των αφίξεων των μεταναστών στις ακτές μας πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πηγή του, με έναν «ναυτικό αποκλεισμό», που δεν είναι κάτι διαφορετικό από μια ευρωπαϊκή αποστολή που θα διαπραγματευτεί μαζί με τη Λιβύη, τη δυνατότητα να μπλοκάρονται οι φουσκωτές λέμβοι κατά την αναχώρησή τους. Μόνο οι νόμιμοι μετανάστες θα πρέπει να έρχονται στην Ευρώπη. Οι άλλοι θα στέλνονται πίσω», έχει πει η Μελόνι.

Αντιθέτως, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του πρώην πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, να διευκολυνθεί η διαδικασία της απόκτησης ιταλικής υπηκοότητας για τα παιδιά των νεοεισερχόμενων μεταναστών.

Τέλος, ο πάπας απηύθυνε νέα έκκληση για ειρήνη στην Ουκρανία. «Η Παναγία να παρηγορήσει τον ουκρανικό λαό και οι αρχηγοί των εθνών να έχουν τη θέληση να τερματίσουν άμεσα τον πόλεμο», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μελόνι, σε αντίθεση με άλλες ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, καταδικάζει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στηρίζει τις κυρώσεις στη χώρα του Πούτιν.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024