Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας: «Παράνομη μεταφορά αρμάτων μάχης σε Λέσβο και Σάμο»

Επικίνδυνα παιχνίδια της Τουρκίας: «Παράνομη μεταφορά αρμάτων μάχης σε Λέσβο και Σάμο»

Τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα

Την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης επιδιώκει, καθώς φαίνεται, η Αγκυρα πριν καν συμπληρωθούν 48 ώρες από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου έτεινε χείρα φιλίας στον τουρκικό λαό.

Μέσω «διαρροών» τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ισχυρίζονται ότι η Αθήνα στρατιωτικοποιεί -κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου όπως υποστηρίζουν- περαιτέρω νησιά. Υπενθυμίζεται πως μόλις χθες ο υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έκανε λόγο για «δικαίωμα αυτοάμυνας» της Τουρκίας, αμφισβητώντας εκ νέου την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

Διαβάστε επίσης: Θα παίξει ο Ερντογάν το χαρτί των ελληνοτουρκικών για να αναβάλει τις εκλογές;

Τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσιεύουν, μάλιστα, φωτογραφίες από τη Λέσβο και τη Σάμο, οι οποίες ελήφθησαν από τουρκικά μη επανδρωμένα σκάφη.

Το δημοσίευμα του Anadolu

Οι εν λόγω φωτογραφίες φέρεται να τραβήχθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου και δείχνουν ελληνικά αρματαγωγά να αποβιβάζουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης σε Λέσβο και Σάμο.

Πιο συγκεκριμένα, οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι 23 άρματα μάχης αποβιβάστηκαν στη Λέσβο και 18 στη Σάμο και μάλιστα πως είναι ιδίου τύπου με τα άρματα που πριν λίγες εβδομάδες οι ΗΠΑ έφεραν στην Αλεξανδρούπολη.

Διαβάστε επίσης: Το απρόσμενο μήνυμα Μητσοτάκη στους Τούρκους πολίτες και η δημοσκόπηση που θέλει να «εξαφανίσει» ο Ερντογάν

Τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα

«Αποκαλύφθηκε πως η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και έστειλε τεθωρακισμένα οχήματα στα νησιά που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων διαπίστωσαν πως η Αθήνα έστειλε στη Λέσβο 23 και στη Σάμο 18 τεθωρακισμένα οχήματα.

» Πηγές του Υπ. Άμυνας αναφέρουν πως μεταξύ 18 και 21 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν αυτές οι εικόνες και δείχνουν πως η Ελλάδα συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά που βρίσκονται κοντά στην Τουρκία και να παραβιάζει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών».

» Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα εξακολουθεί να παραβιάζει το καθεστώς αυτό, εδώ και πολλά χρόνια, εγκαθιστά οπλικά συστήματα και στις τελευταίες ενέργειες μεταφέρθηκαν τα τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα που παραχώρησαν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για να αντικαταστήσουν κάποια άλλα.

» Υπενθυμίζοντας τις προσπάθειες της Τουρκίας να επιλύσει προβλήματα στο πλαίσιο του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου, καθώς και τις προσκλήσεις για εξεύρεση λύσης, οι πηγές ανέφεραν: ‘Το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν παρευρίσκεται καν στις συναντήσεις ως απάντηση σε όλες τις προσκλήσεις και προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες αυξάνει την ένταση’».

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ακάρ

Σημειώνεται πως χθες ο τούρκος υπουργός Αμυνας αμφισβήτησε εκ νέου την κυριαρχία ελληνικών νησιών, εκτοξεύοντας απειλές προς την Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην εφημερίδα Hurriyet και ερωτηθείς για την επίσκεψη του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Καστελλόριζο, ο Ακάρ ανέφερε ότι «βλέποντας την προκλητική τους στάση τον τελευταίο καιρό, σκεφτήκαμε ότι ξέχασαν να κολυμπήσουν. Αν πάνε με αυτή τη νοοτροπία, το να ξέρουν να κολυμπούν, θα τους φανεί χρήσιμο».

Κατηγόρησε, επίσης, την Ελλάδα ότι «στρατιωτικοποιεί νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συνθηκών».

«Αυτή η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφισβητούμενη την κυριαρχία των νησιών. Όταν το λέμε αυτό, κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την κυριαρχία τους» επεσήμανε ο τούρκος υπουργός.

Ο Ακάρ έκανε λόγο για… καλοπροαίρετες προσπάθειες της Τουρκίας, τις οποίες -όπως είπε- ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί τις αγνοούν και «συνεχίζουν τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική τους».

«Καταφεύγουν σε διάφορα μέσα για να δυσφημήσουν την Τουρκία. Αυτοί γίνονται γελοίοι με αβάσιμες συκοφαντίες που δεν εξηγούνται» είπε, απαντώντας έμμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον Ακάρ, «ενώ τους καλούμε επίμονα να διαπραγματευτούν για τη λύση των προβλημάτων, εκείνοι επίμονα αποφεύγουν τον διάλογο. Και οι δύο το κάνουν και λένε ψέματα ότι η Τουρκία είναι η πλευρά που αποφεύγει τον διάλογο. Διαμαρτύρονται συνεχώς για την Τουρκία σε τρίτα μέρη όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ για προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε μεταξύ μας. Προσπαθούν να μετατρέψουν τα διμερή μας προβλήματα σε πρόβλημα Τουρκίας-ΝΑΤΟ, Τουρκίας-ΕΕ ή Τουρκίας-ΗΠΑ».

Sports in

Συνεχίζεται η προετοιμασία της Εθνικής ενόψει Καζακστάν (pics+vid)

Η Εθνική ομάδα προπονήθηκε στη Νέα Σμύρνη και ανεβάζει ρυθμούς ενόψει Καζακστάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024