Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Πώς ο Ερντογάν... πουλάει iPhone στον Πούτιν

Τουρκία: Πώς ο Ερντογάν… πουλάει iPhone στον Πούτιν

Oι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ μηνός για τον Αύγουστο

Καθώς στο τραπέζι ΗΠΑ και ΕΕ βρίσκονται στοχευμένες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω της προσέγγισης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναλυτές εξηγούν πώς ο «σουλτάνος» βοηθάει τη Ρωσία να μην στερηθεί τα καταναλωτικά προϊόντα της Δύσης, ακόμα και από επιχειρήσεις όπως η Apple που έχουν αποσυρθεί από το έδαφός της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph, η Τουρκία παρέχει στη Ρωσία ένα από τα μεγαλύτερα «παράθυρα» στο τρέχον καθεστώς των κυρώσεων της Δύσης. Και από αυτά τα παράθυρα φαίνεται ότι περνούν και iPhones, τα οποία επιστρέφουν στη Ρωσία παρά το γεγονός ότι η εταιρεία που τα κατασκευάζει, η Apple, έχει αποχωρήσει από τον Μάρτιο.

Διαβάστε επίσης: Θα παίξει ο Ερντογάν το χαρτί των ελληνοτουρκικών για να αναβάλει τις εκλογές; 

Αυξημένες εξαγωγές

Ηδη από την έναρξη του πολέμου το Κρεμλίνο βρήκε τρόπους να εισάγει προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις μέσω χωρών όπως η Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Γκαμπούεφ, αναλυτή του Ιδρύματος Κάρνεγκι στη Μόσχα, «οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία έχουν αυξηθεί κατά 50% από την έναρξη του πολέμου. Η χώρα γίνεται επίσης μεσάζων για είδη πολυτελείας».

«Οι προπαραγγελίες για το νέο iPhone έχουν υποδιπλασιαστεί από πέρυσι» σημείωσε Γκαμπούεφ. «Στα αγγλικά αυτό λέγεται “smuggling” (λαθρεμπόριο). Πολλοί προπαραγγέλνουν τα τηλέφωνα για να πάνε στην Τουρκία. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο πραγματικός προορισμός είναι η Ρωσία» πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία εκτινάχθηκαν σε ρεκόρ μηνός για τον Αύγουστο. Οι πωλήσεις τουρκικών αγαθών και πρώτων υλών στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 87,2% ετησίως στα 738,5 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο μήνα, ανέφερε το Anadolu , επικαλούμενο πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από στοιχεία της Τουρκικής Συνέλευσης Εξαγωγέων (TIM). Αυτό εμπεριέχεται σε μια αύξηση 13,1% στις συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας.

Έτσι, η Ρωσία έγινε ο έκτος πιο σημαντικός προορισμός για τις τουρκικές εξαγωγές μετά τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, το Ιράκ και την Ιταλία, ανέφερε το Anadolu.

Μεταξύ των βιομηχανικών ομίλων, τα χημικά ήταν τα προϊόντα που εξήχθησαν περισσότερο στη Ρωσία, ακολουθούμενα από μηχανήματα και αξεσουάρ, είδη αυτοκινήτων, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, και υφάσματα και πρώτες ύλες.

Αντίποινα μελετούν ΕΕ και ΗΠΑ

Μέσα σε αυτό το κλίμα, αναλυτές εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πιέσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κόψει αυτό το κανάλι.

Ευρύτερα, τo ριψοκίνδυνο διπλό παιχνίδι του Ερντογάν «θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από τις ΗΠΑ» σχολίασαν οι Financial Times. Διότι η Δύση βλέπει παράνομο χρήμα το οποίο ενδέχεται να διακινείται και μέσα από τις τουρκικές τράπεζες που ενσωματώθηκαν στο Mir, το σύστημα εγχώριων πληρωμών της Ρωσίας που αναπτύχθηκε από τη ρωσική κεντρική τράπεζα ως μια εναλλακτική λύση στη Visa και στην Mastercard.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024