Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φαράγγι Βίκου: Σπάνιο μνημείο της φύσης

Φαράγγι Βίκου: Σπάνιο μνημείο της φύσης

Οι φυσιολάτρες μπορούν να διασχίσουν το φαράγγι του Βίκου ακολουθώντας πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 6-7 ωρών, μέτριας δυσκολίας

Από το Μονοδένδρι, αντιπροσωπευτικό Ζαγοροχώρι με πετρόχτιστα κτίρια και γραφικά καλντερίμια, ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στο επιβλητικό φαράγγι του Βίκου.

Το φαράγγι του Βίκου, σπάνιο μνημείο της φύσης, έχει μαζί με τις απολήξεις του (φαράγγι Άνω Βίκου και φαράγγια Βοϊδομάτη) μήκος που ξεπερνά τα 35 χλμ.

Το βάθος του ποικίλλει, από 600 μ. περίπου στο Mονοδένδρι, όπου και το στενότερο σημείο του, έως 1.200 μ. περίπου στο χωριό Bίκο.

Στο βαθύτερο αυτό σημείο παρουσιάζεται και το μεγαλύτερο άνοιγμά του (2.200 μ. περίπου).

Συγκλονιστική είναι η θέα στη χαράδρα του Βίκου από τη θέση «Οξυά».

Οι φυσιολάτρες μπορούν να διασχίσουν το φαράγγι του Βίκου ακολουθώντας πεζοπορική διαδρομή διάρκειας 6-7 ωρών, μέτριας δυσκολίας (απαιτείται ορειβατική ένδυση και υπόδηση).

Ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου

Ιδρύθηκε το 1973 και περιλαμβάνει το φαράγγι του ποταμού Βίκου (παραπόταμου του Βοϊδομάτη), τη χαράδρα του Αώου και τον ορεινό όγκο της Τύμφης.

Το ανάγλυφο της περιοχής χαρακτηρίζεται από τις εναλλαγές του τοπίου (απότομες χαράδρες και ήρεμες πλαγιές, γκρίζο των βράχων και πράσινο του δάσους).

Ο δρυμός έχει χαρακτήρα φυσικού βοτανικού και ζωολογικού κήπου.

Πολυάριθμα είδη δασικών δέντρων και θάμνων, σπάνια είδη φυτών κοσμούν το δρυμό και συγκεντρώνουν παγκόσμιο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Η πανίδα παρουσιάζει εξαιρετική ποικιλία ειδών (καφέ αρκούδα, λύκος, βίδρα, αγριόγιδο, αγριογούρουνο, ζαρκάδι, αλπικός τρίτωνας και σαύρα της Πίνδου, πλούσια πτηνοπανίδα, πέστροφες κ.ά.).

*Οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο προέρχονται από τους διαδικτυακούς τόπους του Δήμου Ιωαννιτών και του Δήμου Ζαγορίου. Η κεντρική φωτογραφία, στην οποία εικονίζεται το φαράγγι του Βίκου, προέρχεται από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Ιωαννιτών.

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024