Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δρακόλιμνη Τύμφης - Η μάχη των δράκων της Ηπείρου

Δρακόλιμνη Τύμφης – Η μάχη των δράκων της Ηπείρου

Μια από τις εντυπωσιακές υποαλπικές λίμνες που συναντώνται στα επιβλητικά βουνά της Ηπείρου

Στολίδι της ηπειρώτικης γης, η ξακουστή Δρακόλιμνη της Τύμφης, σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 2.050, αποτελεί πόλο έλξεως για τους λάτρεις της φύσης και της ορεινής πεζοπορίας.



Πρόκειται για μια από τις εντυπωσιακές υποαλπικές λίμνες που συναντώνται στα επιβλητικά βουνά της Ηπείρου, οικοσυστήματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς θεωρούνται κατάλοιπα παγετώνων.



Στη Δρακόλιμνη της Τύμφης ζει ο αλπικός τρίτωνας (βουνοτρίτωνας), που ανήκει στα αμφίβια και έχει μήκος 8-12 εκατοστών.


Ο αλπικός τρίτωνας έχει γκρίζα – καστανόμαυρη ράχη και χαρακτηριστικό πορτοκαλέρυθρο χρώμα στην κοιλιά του, ενώ τα χαρακτηριστικά του θυμίζουν δράκο (εξ ου και είναι γνωστός ως «δρακάκι»).

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, στη Δρακόλιμνη της Τύμφης και σε εκείνη του αντικρινού Σμόλικα ζούσαν δύο δράκοι, που είχαν μεγάλη έχθρα μεταξύ τους και συχνά-πυκνά πετούσαν ο ένας στον άλλον βράχια και πέτρες.


Σύμφωνα πάλι με μια άλλη εκδοχή που αναφέρουν οι κάτοικοι της περιοχής, ο δράκος της λίμνης της Τύμφης πετούσε βράχια σε εκείνον του Σμόλικα, ενώ αυτός απαντούσε εκτοξεύοντας κατά του εχθρού του πεύκα και ρόμπολα (είδος ορεινών κωνοφόρων).


Η Δρακόλιμνη της Τύμφης είναι γνωστή και ως Δρακόλιμνη της Γκαμήλας, καθώς πίσω της ορθώνεται η ομώνυμη κορυφή του ορεινού όγκου, ύψους 2.497 μ.



Η Δρακόλιμνη της Τύμφης, δημοφιλής ορειβατικός προορισμός, είναι προσπελάσιμη μόνο πεζή.



Απέχει περί τη μία ώρα από το ορειβατικό καταφύγιο στη θέση «Διάσελο Αστράκας» (υψόμετρο 1.950) και περί τις 4 ώρες από το Μικρό Πάπιγκο.


*Όλες οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο (πλην εκείνης στην οποία εικονίζεται ο αλπικός τρίτωνας) προέρχονται από το διαδικτυακό τόπο του Δήμου Κόνιτσας (konitsa.gr).

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024