Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα εξαλειφθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία οι τεχνητές οδοντοστοιχίες

Πώς θα εξαλειφθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία οι τεχνητές οδοντοστοιχίες

Αισιόδοξος ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία μπορεί να εξαλειφθούν οι τεχνητές οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα δηλώνει ο καθηγητής Στοματικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Ευθύμιος Μητσιάδης.

Αισιόδοξος ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία μπορεί να εξαλειφθούν οι τεχνητές οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα με τη βοήθεια της ανάλυσης του γονιδιώματος των δοντιών, των βλαστικών κυττάρων και της νανοτεχνολογίας, δηλώνει στο Πρακτορείο Fm, ο καθηγητής Στοματικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Ευθύμιος Μητσιάδης.

«Ο ρόλος των βλαστικών κυττάρων είναι να αναπληρώνουν τους παθολογικούς ιστούς με καινούργιους. Αυτό το έχουμε πετύχει σε πειράματα με δόντια ποντικιών. Δημιουργήσαμε καινούργια δόντια με βλαστικά κύτταρα και τώρα η πρόκληση είναι να δημιουργήσουμε δόντια στον άνθρωπο. Για αυτό το λόγο χρειάζονται βλαστικά κύτταρα από το ίδιο το άτομο που πάσχει από κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα», λέει ο καθηγητής.

Διαβάστε επίσης: Κίνδυνος άνοιας 13% με απώλεια ενός δοντιού μόνο

Στο ερώτημα αν ο δρόμος για τις κλινικές μελέτες στον άνθρωπο είναι ακόμη μακρύς, απαντά αρνητικά, επισημαίνοντας ότι τα βλαστικά κύτταρα χρησιμοποιούνται ήδη στην οφθαλμολογία, τη δερματολογία και αλλού με καλά αποτελέσματα.

Νανοτεχνολογία και γονιδιακές θεραπείες για δημιουργία τεχνητής αδαμαντίνης

«Έχουμε αναλύσει το γονιδίωμα των ανθρώπινων δοντιών και αυτό μας επιτρέπει να αντλήσουμε πληροφορίες για να δημιουργήσουμε ανθρώπινους ιστούς που να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τους φυσικούς. Επίσης το γονιδίωμα, μας επιτρέπει να σκεφτούμε γονιδιακές θεραπείες σε περίπτωση που υπολείπεται ένας οδοντικός ιστός και είναι παθολογικός. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε περίπτωση προβλημάτων αδαμαντίνης που αντιμετωπίζουν κάποιοι άνθρωποι γενετικά. Εκεί μπορούμε να εφαρμόσουμε κάλλιστα τη γονιδιακή θεραπεία για τη δημιουργία μίας σωστής αδαμαντίνης, η οποία προφυλάσσει τον άνθρωπο από την τερηδόνα».

Η δημιουργία όλων αυτών των σκληρών ιστών του δοντιού μπορεί επίσης να επωφεληθεί από τα σύγχρονα επιτεύγματα της νανοτεχνολογίας, αναφέρει ο κ. Μητσιάδης για να εξηγήσει στη συνέχεια ότι «με τη νανοτεχνολογία έχει επιτευχθεί η δημιουργία τεχνητής αδαμαντίνης σε επιστημονικά κέντρα των ΗΠΑ. Αυτή η αδαμαντίνη μοιάζει πολύ με την φυσική και προστατεύει από τις τοξικές ουσίες των μικροβίων και των βακτηρίων που είναι υπεύθυνα για την παθολογία του δοντιού».

Αυτές οι τεχνολογίες εμπλουτίζονται καθημερινά και με την γρήγορη πρόοδο μπορούμε να φανταστούμε την εξάλειψη των τεχνητών οδοντοστοιχιών και εμφυτευμάτων μέσα στη δεκαετία, καταλήγει ο καθηγητής Στοματικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης Ευθύμιος Μητσιάδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παπανικολάου: «Ας είναι φέτος η χρονιά που θα κάνουμε το διπλό στην έδρα της Εφές»

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε για την κρίσιμη αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην έδρα της Εφές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024