Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Συσκευή νανοτεχνολογίας μετατρέπει κύτταρα δέρματος σε αγγεία και νεύρα

Συσκευή νανοτεχνολογίας μετατρέπει κύτταρα δέρματος σε αγγεία και νεύρα

Το «νανοτσίπ» εισάγει νέα γονίδια σε κύτταρα για να αλλάξει τη λειτουργία τους.

Συσκευή «νανοτσίπ» που μετατρέπει κύτταρα του δέρματος σε νευρικά κύτταρα και αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την επιδιόρθωση βλαβών στο νευρικό και το κυκλοφορικό σύστημα.

Κυτταρικός επαναπρογραμματισμός

Η τεχνολογία «tissue nanotrasfection» που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές ουσιαστικά εισάγει επιπλέον γονίδια στα κύτταρα για να αλλάξει τη λειτουργία τους.

Η νέα συσκευή που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση Nature Protocols μπορεί να μετατρέπει in vivo, δηλαδή μέσα σε έναν οργανισμό, κύτταρα δέρματος σε νευρικά κύτταρα και αιμοφόρα αγγεία.

Για τη μετατροπή αυτή οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικροβελόνες, οι οποίες «στόχευσαν» συγκεκριμένες περιοχές κυττάρων του δέρματος. Έπειτα, με τη διαμεσολάβηση του μικρού τσιπ, ενέχυσαν στα κύτταρα αυτά μικρά μόρια γενετικού υλικού, τα οποία έπειτα από την ενεργοποίηση των γονιδίων τους τους προώθησαν τον λεγόμενο «επαναπρογραμματισμό» των κυττάρων σε δύο διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους.

«Εάν τα αιμοφόρα αγγεία ενός ανθρώπου τραυματιστούν σε ένα δυστύχημα, αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουμε το απαραίτητο αίμα στον οργανισμό. Αντίθετα, μπορούμε να μετατρέψουμε κύτταρα του δέρματος σε αιμοφόρα αγγεία και να επιχειρήσουμε να σώσουμε κάποιο άκρο που κινδυνεύει» δήλωσε ο δρ. Τσάνταν Σεν του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, επικεφαλής της μελέτη.

Συμβολή στην αναγεννητική ιατρική

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, άλλοι ερευνητές που είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους τεχνικές μπορούν να κατασκευάσουν το συγκεκριμένο μικροτσιπ μέσα σε διάστημα πέντε με έξι ημερών.

Η δημοσίευση των λεπτομερειών της τεχνικής θα επιτρέψει σε επιστήμονες από όλον τον κόσμο να αναπτύξουν περαιτέρω τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία ενδέχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναγεννητική ιατρική.

Sports in

Η άνοδος του Ολυμπιακού στο Νο 47 της UEFA και τι θα γίνει αν σηκώσει την κούπα στη Νέα Φιλαδέλφεια

Ο Ολυμπιακός είναι δύο ματς μακριά από το όνειρο και μαζί του έχει λόγο να ονειρεύεται ολόκληρη η Ελλάδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024