Ελβετία: Δημοψήφισμα για την απαγόρευση της βιομηχανικής κτηνοτροφίας
Η Ελβετία έχει πραγματοποιήσει δημοψηφίσματα για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τα ζώα.
Οι ψηφοφόροι της Ελβετίας αποφασίζουν την Κυριακή αν θα απαγορεύσουν τη βιομηχανική κτηνοτροφία, σε ένα δημοψήφισμα που θα κρίνει αν θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω οι αυστηροί νόμοι της χώρας για την μεταχείριση των ζώων.
Η πρόταση, η οποία τίθεται σε δημοψήφισμα βάσει του ελβετικού συστήματος άμεσης δημοκρατίας, επιδιώκει να καταστήσει συνταγματική επιταγή την προστασία της αξιοπρέπειας των εκτρεφόμενων ζώων, όπως τα βοοειδή, οι όρνιθες και οι χοίροι.
Η Ελβετία έχει εξάλλου πραγματοποιήσει δημοψηφίσματα για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τα ζώα, όπως το κόψιμο των κεράτων των αγελάδων και οι δοκιμές σε πειραματόζωα.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει αυστηρότερους κανόνες τόσο για τη σφαγή όσο και για την καθημερινότητα των ζώων, όπως η πρόσβαση σε υπαίθριους χώρους. Οι προτεινόμενοι κανόνες θα καλύπτουν επίσης τα ζώα που εισάγονται και τα ζωικά προϊόντα.
Η κυβέρνηση τάχθηκε κατά της πρότασης, λέγοντας πως οι αλλαγές θα παραβίαζαν εμπορικές συμφωνίες, θα διόγκωναν τα επενδυτικά κόστη και τα κόστη λειτουργίας και θα αύξαναν τις τιμές των τροφίμων.
«Η Ελβετία έχει ήδη τους αυστηρότερους νόμους που υπάρχουν για την προστασία των ζώων […] όμως μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμη καλύτερα» δήλωσε η Αλεξάντρα Γκαβιλάνο, ειδική της Greenpeace Ελβετίας για τα βιώσιμα τρόφιμα.
Ωστόσο ο Ντάνιελ Βίργκλερ, συνιδιοκτήτης του ορνιθοτροφείου Gallipool Frasses, λέει πως θα αναγκασθεί να μειώσει τα πουλερικά του οι προτάσεις υπερψηφιστούν.
«Είτε έχω 2.000 όρνιθες αυγοπαραγωγής είτε 18.000, μπορώ να είμαι καλός κτηνοτρόφος ή κακός κτηνοτρόφος. Για μένα αυτή η πρωτοβουλία είναι εντελώς άχρηστη», δήλωσε.
«Αν περάσει η πρωτοβουλία, θα μας επιτρέπεται να βάλουμε μόνο 2.000 κότες αυγοπαραγωγής σε αυτό το κτίριο. Οι υπολογισμοί δείχνουν η επένδυσή μας θα είναι αδύνατο να γίνει κερδοφόρα» υποστήριξε.
Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε αυτό το μήνα έδειξε πως οι υποστηρικτές του μέτρου πλειοψηφούν με μικρή διαφορά, ωστόσο οι αντίθετοι αυξάνονται.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
- Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 14 περιοχές
- Έρευνα: 7 στους 10 πιστεύουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υλοποίησε τις δεσμεύσεις της
- Από τα ελληνικά νησιά έως τα Τίρανα και τη Βαρκελώνη: Οι διαμαρτυρίες αποκαλύπτουν το τίμημα του υπερτουρισμού στην Ευρώπη
- Δεκατρείς σφαίρες πισώπλατα
- Η άνοδος των «γκρι διαζυγίων»: Γιατί οι Baby Boomers αφήνουν πίσω το «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος»
- Ο Θοδωρής Φέρρης τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη σε μια ξεχωριστή συναυλία στο θέατρο Λυκαβηττού
- Άργος: Απολογούνται την Παρασκευή οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν 20χρονο στο κεφάλι – Έριξαν καταιγισμό από σφαίρες
- Αρκάς: Η καλημέρα της Πέμπτης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/afrah-XwMmC_x6nsY-unsplash-1-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442