Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συρίγος: Η Τουρκία προσπαθεί να σύρει την Ελλάδα στην πρώτη λάθος κίνηση

Συρίγος: Η Τουρκία προσπαθεί να σύρει την Ελλάδα στην πρώτη λάθος κίνηση

Η Τουρκία μπαίνει συνολικά σε «ρυθμούς παραλογισμού» ανέφερε ο Συρίγος

Στην στόχευση της εμπρηστικής ρητορικής της Τουρκίας να κάνει την Ελλάδα να κάνει την πρώτη λάθος κίνηση αναφέρθηκε ο Άγγελος Συρίγος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ότι η Αθήνα το γνωρίζει και για αυτό είναι εξαιρετικά προσεκτική.

«Αν θέλουμε να μιλήσουμε για θερμό επεισόδιο, ο στόχος τους είναι να πατήσουμε πρώτοι τη «σκανδάλη». Να μην εμφανίζονται οι Τούρκοι ότι κάνουν πρώτοι το λάθος βήμα», είπε ο Συρίγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: «Ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα»

Ο κ. Συρίγος εξέφρασε την ανησυχία του για το κλίμα στην Τουρκία με τις συνεχείς απειλές Ερντογάν πως «θα έρθουμε βράδυ», λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Άγκυρα μπαίνει συνολικά σε «ρυθμούς παραλογισμού».

Η θεωρία κατάληψης των νησιών

Εξήγησε ότι πλέον ένα μεγάλο ποσοστό των Τούρκων θεωρεί ότι η Ελλάδα κατέλαβε πριν από 20 χρόνια νησιά και πλην του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, δεν μιλά κανείς στη γείτονα «με τη φωνή της λογικής». Προειδοποίησε επίσης, ότι οι Γκρίζοι Λύκοι δεν περιορίζονται μόνο στην πλευρά του Ερντογάν αλλά μεγάλο τμήμα τους βρίσκεται και στην αντιπολίτευση της Μεράλ Ακσενέρ.

«Η γειτονική χώρα μπαίνει σε ρυθμούς παραλογισμού συνολικά. Και το κακό είναι ότι οι Γκρίζοι Λύκοι, το εθνικιστικό αυτό κόμμα που υπάρχει στην Τουρκία, δεν περιορίζεται μόνο στην πλευρά του Ερντογάν. Η Ακσενέρ, που είναι βασικό στέλεχος της αντιπολιτεύσεως εκπροσωπεί κι αυτή τους Γκρίζους Λύκους και έχει πάρει κι αυτή ένα μεγάλο τμήμα τους», τόνισε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

Ανοιχτοί δίαυλοι

Για την επιδίωξη της Αθήνας να κρατά ανοιχτές τις γέφυρες διαλόγου με την Άγκυρα, ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι πρόκειται για μια πάγια ελληνική θέση από το 1987,οπότε η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν τον πόλεμο με την Τουρκία.

«Την περίοδο ‘81 – ’87, δεν συζητούσαμε και φτάσαμε στην κρίση του Μαρτίου του 1987 που κοντέψαμε να πάμε σε πόλεμο, διότι οι αμοιβαίες παρανοήσεις δημιουργούσαν διαφορετική εικόνα από τις προθέσεις των δύο πλευρών. Έκτοτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα αποδέχεται ότι με την άλλη πλευρά συζητάς. Το ότι συζητάς δε σημαίνει ότι διαπραγματεύεσαι ή πολύ περισσότερο παραδίδεις», εξήγησε.

Σχετικά με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες αρνούνται να καλύψουν αεροπλάνα που θα ταξιδεύουν απευθείας στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και συνεπώς τυχόν προβλήματα θα πρέπει να πληρωθούν από την τσέπη των ίδιων των Ρώσων.

«Περιμένω να δω την απόσταση που υπάρχει μεταξύ ρητορικής και πράξεως. Εάν γίνει, είναι πάντως μια εχθρική κίνηση από πλευράς Ρωσίας», τόνισε ο καθηγητής.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024