Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Στριμωγμένος ο Ερντογάν - Ποιοι και γιατί «πυροβολούν» τον Σουλτάνο

Τουρκία: Στριμωγμένος ο Ερντογάν – Ποιοι και γιατί «πυροβολούν» τον Σουλτάνο

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας για διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων απέδωσαν καρπούς

«Πυρά» από πολλές πλευρές και για διαφορετικά θέματα δέχεται ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος συνεχίζει τις προκλήσεις του κατά της Ελλάδας.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της Αθήνας για διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων απέδωσαν καρπούς καθώς χθες,  ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έδωσε μία ηχηρή απάντηση σε όλες τις εμπρηστικές δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων για το Αιγαίο, βάζοντας την Άγκυρα αλλά και τον τούρκο πρόεδρο στη θέση τους.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ χαρακτηρίζει  «αδιαπραγμάτευτη» την κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών του Αιγαίου. Στην επιστολή του μάλιστα προς τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου,  όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι η αρνητική δυναμική της αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας που δημιουργείται και μέσω των υπερπτήσεων δεν έχει κανένα όφελος.

Ανάγκη αποκλιμάκωσης

Στην επιστολή του ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σημειώνει σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ότι «μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης».

Όπως υπογραμμίζει δε επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.

«Πυρά» κατά Ερντογάν

Τα προβλήματα για τον Ερντογάν όμως δεν σταματούν εδώ καθώς η συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO) στο Ουζμπεκιστάν προκάλεσε ένα μπαράζ αντιδράσεων.

Εκπρόσωπος των Πρασίνων για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούργκεν Τριτίν ζητά «πιο δυναμική» πολιτική έναντι της Τουρκίας, ακόμη και οικονομικά μέτρα, ενώ «σοβαρό λάθος» χαρακτηρίζει τη στάση της Άγκυρας εκπρόσωπος του SPD.

«Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούν μέχρι πότε θα επιτρέπουν στον (Ταγίπ) Ερντογάν να τους σέρνει από τη μύτη» δηλώνει ο κ. Τριτίν στην εφημερίδα «Die Welt».

Από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Νιλς Σμιντ, θεωρεί «σοβαρό λάθος» το σχέδιο του Ταγίπ Ερντογάν και το ερμηνεύει ως μια νέα προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από τις εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες. «Στην εξωτερική πολιτική, αυτό θα ήταν ένα ακόμη συμβολικό βήμα απομάκρυνσης από τη Δύση και τις αξίες της – ένα σοβαρό πολιτικό λάθος για το μέλλον της Τουρκίας» αναφέρει ο κ. Σμιντ.

Νέες προκλήσεις κατά της Ελλάδας

Πάντως παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν, συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων, καθώς χθες, ανέφερε πως «έχουμε ισχυρό στρατό για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας».

«Σε Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο υπάρχει μια Τουρκία με ισχυρό στρατό, ισχυρή διπλωματία και είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της», ανέφερε ο τούρκος Πρόεδρος από τις ΗΠΑ.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024