Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έξι Ουκρανοί designers έδωσαν το παρόν στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης

Έξι Ουκρανοί designers έδωσαν το παρόν στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης

Η εκδήλωση εκτός από την παρουσίαση των συλλογών περιελάμβανε συζήτηση για την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία και τις προσπάθειες υποστήριξης της οικονομικής ενδυνάμωσης και του εμπορίου από τις μικρές επιχειρήσεις εν μέσω της σύγκρουσης.

Την περασμένη Τρίτη, έξι Ουκρανοί σχεδιαστές, οι Frolov, Litkovska, Bobkova, Kovalska, Gudu και Elena Burenina, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις συλλογές τους για την άνοιξη του 2023 κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης στο Mastercard Tech Hub στην περιοχή Flatiron.

Την επόμενη ημέρα, η ομάδα παραβρέθηκε επίσης στο χώρο Urban Zen της Donna Karan στο West Village. «Είναι πολύ σημαντικό να δείξουμε αλληλεγγύη με άλλους δημιουργούς σε άλλες περιοχές του κόσμου -ιδιαίτερα με τους Ουκρανούς σχεδιαστές αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο Keanan Duffty, διευθυντής προγραμμάτων μόδας στη σχολή Parsons School of Design.

«Θέλουμε οι φίλοι μας στο Κίεβο να ξέρουν ότι έχουμε μια συμβιωτική σχέση και σύνδεση μαζί τους». Η διεθνής υποστήριξη προς τους Ουκρανούς σχεδιαστές έχει ενταθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο, ένας πόλεμος που έχει ξεριζώσει εκατομμύρια ζωές, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από αυτά τα brand της μόδας.

Ένα όνομα που πρέπει να σημειωθεί είναι αυτό του Ivan Frolov, του οποίου το brand Frolov εδρεύει στο Κίεβο. Ο σχεδιαστής, γνωστός για τα κατά παραγγελία βραδινά του ρούχα, παρέμεινε στο Κίεβο μετά την εισβολή –τόσο αυτός και η ομάδα του άφησαν τον σχεδιασμό ρούχων για την παραγωγή αλεξίσφαιρων γιλέκων για τους Ουκρανούς εθελοντές.

Ορισμένοι από τους σχεδιαστές εμπνεύστηκαν από παραδοσιακές ουκρανικές φορεσιές ή τα μοτίβα, όπως η Lilia Litkovska του brand Litkovska, μια βετεράνα σχεδιάστρια από το Κίεβο. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, μετακόμισε στο Παρίσι. Η σχεδιάστρια βρέθηκε πρόσφατα στην επικαιρότητα αφού η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, η Olena Zelenska φόρεσε δύο διαφορετικές εμφανίσεις της Litkovska για την επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο.

View this post on Instagram

A post shared by FROLOV (@frolovheart)

Η συλλογή της Litkovska ήταν εμπνευσμένη από την vesnianka, ένα αρχαίο ουκρανικό τραγούδι που επικεντρώνεται στην επιστροφή της άνοιξης. «Η άνοιξή μας δεν μπορεί να κλαπεί», δήλωσε κατά την παρουσίαση. «Έχω τόση υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι επικοινώνησε μαζί της και ο πρόεδρος της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού.

Όπως η Litkovska, η Kristina Bobkova του brand Bobkova εγκατέλειψε την Ουκρανία και εγκαταστάθηκε σε μια μικρή πόλη έξω από τη Φρανκφούρτη, ενώ έκτοτε επισκέφθηκε την Ουκρανία μερικές φορές. Πρόσφατα, παρουσίασε τη συλλογή της εμπνευσμένη από τις ανθισμένες καστανιές του Κιέβου στην Εβδομάδα Μόδας του Βερολίνου, όπου είχε προσκληθεί. Ωστόσο, όλα τα υλικά και η παραγωγή της εξακολουθούν να βρίσκονται στην Ουκρανία. «Ο κύριος στόχος μας είναι να σώσουμε τον πολιτισμό της χώρας μας», δήλωσε η Bobkova. «Και πρέπει να επιστρέψουμε στην ουκρανική παραγωγή».

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να συνεχίσεις να παράγεις στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Ενώ οι δραστηριότητες στο Κίεβο επανέρχονται σιγά σιγά, υπάρχουν ακόμη εσωτερικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η Litkovska έπρεπε να μεταφέρει την παραγωγή της από το Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, σε διάφορα εργοστάσια στην κεντρική και δυτική πλευρά της χώρας. Δεν υπάρχουν αεροπλάνα για να στείλουν οτιδήποτε, οπότε κάθε εβδομάδα, ο Frolov στέλνει κάποιον από την ομάδα του να παραδώσει πακέτα με τρένο, ταξιδεύοντας συχνά 14 έως 16 ώρες μέχρι τα πολωνικά σύνορα της Ουκρανίας και στη συνέχεια στη Βαρσοβία ή την Κρακοβία. «Λειτουργεί», λέει. «Έφτασα στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτόν τον τρόπο».

View this post on Instagram

A post shared by GUDU (@gudu_official)

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024