Λούις ντε Γκίντος- ΕΚΤ: Τα μάκρο θα καθορίσουν τον αριθμό των αυξήσεων των επιτοκίων
Η νομισματική πολιτική προσπαθεί πάντα να δρα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό
Ο ακριβής αριθμός των περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξαρτηθεί από τα επερχόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση του βασικού προεξοφλητικού επιτοκίου του ευρώ της τάξεως των 75 μονάδων βάσης.
Στόχος η καταπολέμηση του πληθωρισμού
Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση, η προηγούμενη ήταν της τάξης των 50 μονάδων βάσης, με την οποία συνεχίζει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ μάλιστα προανήγγειλε περαιτέρω αυξήσεις στις επόμενες συνεδριάσεις της, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, καθώς ο πληθωρισμός της ευρωζώνης βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό εδώ και σχεδόν μισό αιώνα και κινδύνευε να παγιωθεί.
«Η νομισματική πολιτική προσπαθεί πάντα να δρα για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, ο οποίος θα έχει αντίκτυπο στις καταναλωτικές δαπάνες και στις επενδύσεις των επιχειρήσεων… και η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα οικονομικά δεδομένα», τόνισε ο de Guindos σε οικονομική εκδήλωση στη Μαδρίτη.
«Ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο πλήγμα για τους Ευρωπαίους », πρόσθεσε.
- Βanda Entopica: Καταγγέλει τον δήμαρχο της Φλώρινας για απειλές, επειδή τραγούδησε Σλάβικα
- Καλιφόρνια: Τρεις νεκρούς άφησε πίσω της η σαρωτική καταιγίδα
- Από τον Φόντεν στον Ρόδρι: Τα «αστέρια» της Premier League που «κατέρρευσαν» χρηματιστηριακά στο 2025 (pic)
- Ιαπωνία: Επίθεση με μαχαίρι σε εργοστάσιο – Τουλάχιστον 15 τραυματίες, συνελήφθη ο δράστης
- Από τα μπαχαρικά μέχρι τον έρωτα, τα πιο τρελά γκάτζετ που έφερε το 2025 στον κόσμο της τεχνολογίας
- Από την UEFA στη Νότια Αμερική: και το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο υιοθετεί το Financial Fair Play
- Άρης Μουγκοπέτρος: Στα δικαστήρια της Τρίπολης μετά τη μήνυση της συζύγου του – «Αισθάνθηκε ότι απειλείται» λέει ο δικηγόρος της
- Havaianas – Και για ποιον λόγο, παρακαλώ, η Δεξιά μποϊκοτάρει τις αγαπημένες σαγιονάρες της Βραζιλίας;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/11/golden-visa-768x516-1-1-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)


































![Συνεχίζει το ράλι ανόδου ο χρυσός – Κέρδη και για το ασήμι [γράφημα]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/gold-1633073_1280-315x220.jpg)


















![Χρυσή βίζα: Μειώνονται οι αιτήσεις – Γιατί φρενάρει η ζήτηση [πίνακες]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ot_golden_visa24_1-1200x703-315x220.jpg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442