Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ΟΤ στη ΔΕΘ – Αχτσιόγλου: Οι πυλώνες του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΟΤ στη ΔΕΘ – Αχτσιόγλου: Οι πυλώνες του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση ασκεί μία άδικη δημοσιονομική πολιτική», σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας.

Τους βασικούς πυλώνες του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στο Φόρουμ του ΟΤ στη ΔΕΘ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

Δίνοντας το περίγραμμα των μέτρων που θα παρουσιάσει αναλυτικά ο Αλέξης Τσίπρας, η κα Αχτσιόγλου έκανε λόγο για ένα εντελώς διαφορετικό σχέδιο για την πορεία της χώρας, προσανατολισμένη στους πολίτες. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει την αγορά να λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις, συγκεντρώνει έσοδα από τους φόρους και μετά διανέμει πόρους υπό την μορφή επιδομάτων, ανατροφοδοτώντας τον «κύκλο της αισχροκέρδειας», όπως είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

Ακρίβεια και ενεργειακή κρίση

Συγκεκριμένα για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, η κα Αχτσιόγλου σημείωσε ότι πρέπει να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές, με παράλληλη αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο – συν την επαναπόκτηση ελέγχου στη ΔΕΗ.

Παράλληλα, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, καθώς και στον ΦΠΑ στα τρόφιμα. «Πρόκειται για ένα δίπολο που θα προσφέρει σοβαρή θωράκιση της κοινωνίας», είπε η κα Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι η μείωση του ΕΦΚ θα κοστίσει 1,5 δις. Ενώ η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα 950 εκατ. ευρώ. «Ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει ξοδέψει πολλά δις», σημείωσε σχολιάζοντας το κόστος των εν λόγω παρεμβάσεων, ενώ σημείωσε ότι η παρέμβαση στον τομέα της ενέργειας θα διαρκέσει έναν περίπου χρόνο, όσο αναμένεται να κρατήσει η οξεία φάση της ενεργειακής κρίσης.

Έκανε λόγο για υπερδέρδη στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα χρηματοδοτηθεί και από την έκτακτη φορολογία στα εν λόγω υπερκέρδη. Προανήγγειλε δε την επιβολή πλαφόν 5% στα κέρδη.

«Άδικη δημοσιονομική πολιτική»

«Η κυβέρνηση ασκεί μία άδικη δημοσιονομική πολιτική», σημείωσε ακόμα η κα Αχτσιόγλου, καθώς όπως είπε αρνήθηκε να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, έχει καταργήσει τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τις μεγάλες περιουσίες, κατήργησε τον φόρο σε γονικές παροχές για τις εξαιρετικά υψηλές περιουσίες. Είναι επιλογές που αφορούν τα ανώτατα εισοδήματα, σημείωση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι μικρομεσαίοι εξαπατήθηκαν από τον Κ. Μητσοτάκη», είπε η Έφη Αχτσιόγλου, κάνοντας λόγο για αφαίμαξη λόγω της ακρίβειας. «Θα λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα για τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, με ιδιαίτερη μέριμνα για το ιδιωτικό χρέος», καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα χωρίς την επίλυση του οποίου «δεν υπάρχει συμπεριληπτική ανάπτυξη».

Σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί ποιοι τομείς θέλουμε να ενισχυθούν και πώς, καθώς η χώρα δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στον τουρισμό. Περιέγραψε ως κλάδους που προσφέρουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία τον αγροτοδιατροφικό τομέα, την μεταποίηση και τη χημική βιομηχανία.

Ταμείο Ανάκαμψης και επενδυτική βαθμίδα

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πρόκειται να κατευθυνθούν σε 13 εταιρείες, είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ περνώντας στον τομέα των επενδύσεων, σημειώνοντας ότι αυτό στέλνει αρνητικό σήμα στους επενδυτές οι οποίοι θέλουν σταθερό, σαφές επενδυτικό περιβάλλον και όχι εξυπηρετήσεις.

Όσο για την επενδυτική βαθμίδα, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι ο τρόπος που διαχειρίστηκε τα δημόσια οικονομικά ο ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη κυβερνητική του θητεία δείχνουν ότι μπορεί να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική. «Βάλαμε τέλος στα μνημόνια, είχαμε τη συμφωνία για το χρέος. Αφήσαμε απόθεμα στα δημόσια ταμεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα αξιόπιστος χειριστής των δημόσιων οικονομικών της χώρας και μπορεί να οδηγήσει στην επενδυτική βαθμίδα», είπε.

Τέλος, για τα εργασιακά η κα Αχτσιόγλου σημείωσε ότι ο κ. Μητσοτάκης σάρωσε ως «οδοστρωτήρας» τα εργασιακά δικαιώματα, με κατάργηση βασικών ρυθμίσεων προστασίας της εργασίας.

Θέλουμε να κλείσουμε γρήγορα τις πληγές, να επαναφέρουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, και να προχωρήσουμε προς το 35ωρο, κατέληξε η Έφη Αχτσιόγλου.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024