Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Απειλές Τσαβούσογλου: «Μην μας προκαλείτε. Το έχετε ξανακάνει και ο λογαριασμός ήταν βαρύς»

Απειλές Τσαβούσογλου: «Μην μας προκαλείτε. Το έχετε ξανακάνει και ο λογαριασμός ήταν βαρύς»

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι οι Έλληνες «δεν μπορούν να τύχουν εμπιστοσύνης. Δεν είναι ειλικρινείς»

Σταθερή είναι πλέον η στοχοποίηση της Ελλάδας από τους τούρκους αξιωματούχους, στη γραμμή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε νέες δηλώσεις προχώρησε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε για μία ακόμα φορά ότι η Ελλάδα εργαλειοποιείται από τρίτες χώρες και δεν πρέπει να ξεχνά τις απαντήσεις που έχει πάρει και στο παρελθόν όταν είχε προκαλέσει την Τουρκία.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε μεταξύ άλλων – σύμφωνα με το τουρκικό ΙΗΑ – ότι «η Τουρκία οφείλει να προστατεύσει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων ενώ προστατεύει ταυτόχρονα τα δικά της συμφέροντα».

Διαβάστε επίσης: Εκτός ελέγχου ο Ακάρ: «Διδαχθείτε από την ιστορία, μην μπαίνετε σε νέες περιπέτειες»

«Κάνουμε τα πάντα» – όπως είπε – «για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην υφαλοκρηπίδα μας και στο Αιγαίο». Αναφερόμενος στη μονομερή ανακήρυξη υφαλοκρηπίδας από την Άγκυρα, υποστήριξε ότι «αφού καθορίσαμε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας, δεν έχουμε επιτρέψει σε κανένα πλοίο να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας. Η ‘ελληνική Κύπρος’ και η Ελλάδα θέλησαν να φέρουν τα πλοία τους ή τα πλοία άλλων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές τον τελευταίο 1 χρόνο, δεν τους το επιτρέψαμε. Προστατεύουμε αυτά τα μέρη».

Εδώ και χρόνια τα προβλήματα στο Αιγαίο

Ο Τσαβούσογλου συνέχισε λέγοντας ότι στο Αιγαίο «υπάρχουν προβλήματα τα οποία υφίστανται εδώ και χρόνια. Προβλήματα τα οποία είναι αλληλένδετα μεταξύ τους».

Επιχείρησε δε να κατηγορήσει για μία ακόμα φορά την Ελλάδα για το πάγωμα του διαλόγου, αναφερόμενος για μία ακόμα φορά στο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον που ακολούθησε.

«Είπαμε στην Ελλάδα ‘Ελάτε, ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα με διάλογο’. Πρόσφατα, όταν ο Πρόεδρός μας φιλοξένησε τον Μητσοτάκη για γεύμα στην Κωνσταντινούπολη στις 14 Μαρτίου, του είπε αυτά τα πράγματα. Είπε στον Πρόεδρό μας ‘Ας μην εμπλέξουμε τρίτες χώρες. Ας λύσουμε αυτά τα προβλήματα μεταξύ μας. Ας αυξήσουμε τη διπλωματία. Πρέπει να λύσουμε αυτά τα προβλήματα. Είμαστε γείτονες’. Τι συνέβη; Μέσα σε δύο εβδομάδες, η Τουρκία επικρίθηκε σε όλο τον κόσμο, ειδικά από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, έναν σύμμαχο, έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι από τότε «αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η εχθρική πολιτική τους (σσ της Ελλάδσας) εναντίον μας».

Οι Έλληνες δεν είναι ειλικρινείς

Αναφερόμενος στην Ελλάδα ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «αυτοί δεν μπορούν να τύχουν εμπιστοσύνης. Δεν είναι ειλικρινείς. Όταν σε βλέπουν, σε αγκαλιάζουν αμέσως, είμαστε φίλοι, είμαστε φίλοι, είμαστε γείτονες. Πηγαίνετε αμέσως μέσα για μια επίσημη συνάντηση. Με την πρώτη κιόλας πρόταση, πριν μιλήσει κανείς, σηκώνονται και κακολογούν την Τουρκία».

«Έχουμε δει την ανειλικρίνεια τους σε κάθε τραπέζι, σε κάθε συνάντηση, σε κάθε βήμα» υποστήριξε.

Και συνέχισε λέγοντας για τους Έλληνες πολιτικούς: «Είναι επίσης επιδέξιοι στο να κάνουν την πιο άδικη κατάσταση να ακούγεται ως η πιο σωστή. Αλλά όταν εμείς, ως Τουρκία, αρχίσαμε να λέμε σε όλο τον κόσμο για την παραβίαση περί του εξοπλισμού των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών στην επιστολή που γράψαμε στον ΟΗΕ, καθώς και για τις δίκαιες θέσεις της Τουρκίας σε άλλα θέματα, αυτή τη φορά έκαναν φασαρία».

Επιμένει στην αποστρατικοποίηση ο Τσαβούσογλου

Επιδιώκοντας να εμφανίσει την Τουρκία ως την πλευρά που τηρεί τη νομιμότητα και την Ελλάδα ως το κράτος – παραβάτη, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στις αιτιάσεις της Άγκυρας περί αποστρατικοποίησης των νησιών.

Υποστήριξε για ακόμα μία φορά ότι «οι συμφωνίες είναι σαφείς. Δεν μπορείς να στρατιωτικοποιείς αυτά τα νησιά, αδελφέ. Όταν τα στρατιωτικοποιείς, παραβιάζεις τη συμφωνία που δόθηκε υπό αυτόν τον όρο. Μιλήστε μου στη γλώσσα του νόμου».

Και συνέχισε λέγοντας: «Μην πας και συκοφαντείς δεξιά και αριστερά, μην λες ψέματα, μην γίνεσαι εργαλείο των άλλων. Όταν το είπα αυτό, δυστυχώς, η μεγαλύτερη κριτική ήρθε από το εσωτερικό. Είπαν ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν πρέπει να μιλάει σε τέτοιο τόνο, ότι δεν πρέπει να πληγώνουμε την Ελλάδα. Θέλω να πω, είπαμε ότι η Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα. Αυτός ο τόνος δεν ήταν κατάλληλος…»

Και συνέχισε να στρέφει τα πυρά του σε όσους στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας λέγοντας: «Σχεδόν θα πουν ότι η Ελλάδα έχει δίκιο. Εξηγούμε όλα τα επιχειρήματά μας στη γλώσσα του νόμου. Αλλά η Ελλάδα γίνεται εργαλείο των άλλων».

Καταλήγοντας ο Τσαβούσογλου κατήγγειλε την Ελλάδα ότι «προσπαθεί συνεχώς να μας προκαλεί. Και εμείς τους το υπενθυμίζουμε. Μας έχετε προκαλέσει και στο παρελθόν. Πήρατε την απάντησή σας, ο λογαριασμός ήταν βαρύς».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024