Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» : Περίπου 3.000 παιδιά στην αναμονή για χειρουργείο

Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» : Περίπου 3.000 παιδιά στην αναμονή για χειρουργείο

Εξαιρετικά δύσκολη η εύρεση αναισθησιολόγων.

Όσο γίνεται προσπάθεια να βρεθεί από το υπουργείο Υγείας μία «χρυσή τομή» στο θέμα της έλλειψης των αναισθησιολόγων , χιλιάδες παιδιά στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία περιμένουν να βρεθεί μία θέση στο χειρουργικό τραπέζι.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα για ένα από τα μεγαλύτερα παιδιατρικά νοσοκομεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το μεγαλύτερο στην Ελλάδα.

Και μπορεί μία από τις απαντήσεις που έχουμε ακούσει να είναι πως το ζήτημα των αναισθησιολόγων είναι ευρωπαϊκό ή ακόμη και παγκόσμιο, ωστόσο όταν μιλάμε για έναν τέτοιον αριθμό παιδιών, δεν θα έπρεπε να ληφθούν πιο άμεσες και δραστικές αποφάσεις;

Το πρόβλημα με το «Παίδων» δεν είναι καινούργιο, καθώς λίστα αναμονής υπάρχει τουλάχιστον εδώ και τέσσερα χρόνια.

Λίστα αναμονής από το 2018

Συγκεκριμένα το 2018 υπήρχαν περίπου 2.800 παιδιά σε λίστα αναμονής για να χειρουργηθούν.

Πριν την έλευση της Covid-19 και αφού έγινε μία εκκαθάριση, το νούμερο αυτό μειώθηκε στα 2.400 παιδιά για να αυξηθεί και πάλι κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπου πραγματοποιούνταν μόνο έκτακτα χειρουργεία.

Περίπου 3.000 παιδιά στη λίστα αναμονής

Φτάνοντας στο σήμερα, το πρόβλημα έχει οξυνθεί και πάλι, με αποτέλεσμα τα παιδιά που βρίσκονται στη λίστα αναμονής να φτάνουν στα 3.000 και να αυξάνονται, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν παγώσει τα προγραμματισμένα χειρουργεία.

Στην πλειοψηφία πρόκειται για παιδιά με χρόνια σοβαρά νοσήματα τα οποία πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αλλά και για παιδιά που πρέπει να υποβληθούν σε μικροεπεμβάσεις, αλλά λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο ακόμη περιμένουν.

9 μόνο αναισθησιολόγοι

Το βασικό πρόβλημα είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων στο Παίδων, το οποίο αν και διαθέτει 17 οργανικές θέσεις, αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες μόνο οι εννιά (9).

Μία σειρά από παραιτήσεις, συνταξιοδοτήσεις και άδειες είχε ως αποτέλεσμα οι κενές θέσεις να μην έχουν καλυφθεί ακόμη κι έτσι το νοσοκομείο να λειτουργεί συνολικά με μόλις 9 αναισθησιολόγους.

Δεδομένου μάλιστα πως οι αναισθησιολόγοι σε παιδιατρικά νοσοκομεία διαφέρουν από τους αναισθησιολόγους στα υπόλοιπα νοσοκομεία , καθώς πρέπει να έχουν περαιτέρω εξειδίκευση, κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση περισσότερων γιατρών με τη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Αίτημα για κάλυψη θέσεων, χωρίς αποτέλεσμα

Εκτός αυτού, το πλήθος εξετάσεων που πρέπει να κάνει ένα παιδί με την παρουσία αναισθησιολόγου πριν προχωρήσει σε χειρουργείο, αλλά και η παρουσία του ίδιου κατά τη διάρκεια της επέμβασης του παιδιού, αποδεικνύει αφενός την αναγκαιότητά του, αφετέρου το μεγάλο χρονικό διάστημα που θα πρέπει να αφιερώσει ο ίδιος σε ένα περιστατικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in, το νοσοκομείο έχει προχωρήσει σε αίτημα για την κάλυψη των θέσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση, την ώρα μάλιστα πως υπάρχουν και επιπλέον τμήματα που χρειάζονται αναισθησιολογική κάλυψη (Ογκολογικά τμήματα, αιμοδυναμικό, γαστρεντερολογικό, ηπατολογικό , αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος ακουολογικό και μονάδα ημερήσιας νοσηλείας).

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024