Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελισάβετ: Η βασίλισσα και τα σπορ - Από την ιππασία στο Μουντιάλ του 1966 και τους Ολυμπιακούς του 2012

Ελισάβετ: Η βασίλισσα και τα σπορ – Από την ιππασία στο Μουντιάλ του 1966 και τους Ολυμπιακούς του 2012

Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι γνωστό ότι αγαπούσε ιδιαίτερα την ιππασία, ενώ παρευρισκόταν συχνά σε αθλητικές διοργανώσεις με την ιδιότητά της.

Τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ θρηνούν η Μεγάλη Βρετανία και οι χώρες της Κοινοπολιτείας, ενώ στο προσκήνιο έρχονται και πάλι στιγμές από τη ζωή της. Η Ελισάβετ υπεραγαπούσε την ιππασία και τα άλογα. Επίσης, παρακολουθούσε και άλλα σπορ, ενώ βρέθηκε πολλές φορές λόγω της ιδιότητας της σε αθλητικές διοργανώσεις, όπως θυμίζει σε φωτογραφικό αφιέρωμά του το BBC.

Η βασίλισσα πήρε το πρώτο της άλογο, ένα πόνι Σέτλαντ με το όνομα Πέγκι, σε ηλικία τεσσάρων ετών και άρχισε να ιππεύει σε ηλικία έξι ετών. Στην εφηβεία της ήταν μια άριστη ιππέας και στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου απεικονίζεται να ιππεύει για πρώτη φορά ως μονάρχης κατά τη διάρκεια του Trooping the Colour το 1952.

Η βασίλισσα Ελισάβετ σε άλλες αθλητικές διοργανώσεις

Το 1957, η βασίλισσα απένειμε τον τίτλο του Γουίμπλεντον στην Αλθία Γκίμπσον, την πρώτη Αφροαμερικανίδα που κέρδισε τον τίτλο στο SW19.

Δύο χρόνια αργότερα (το 1959), η βασίλισσα ήταν παρούσα στο Γουέμπλεϊ για τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, καθώς η Νότιγχαμ Φόρεστ κέρδισε τη Λούτον με 2-1, και έδωσε το τρόπαιο στον αρχηγό των νικητών, Τζακ Μπέρκιτ.

Ο αγγλικός θρίαμβος στο Μουντιάλ του ’66

Η καλύτερη στιγμή της βασίλισσας στο Γουέμπλεϊ ήταν το 1966, όταν απένειμε στον Μπόμπι Μουρ το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ μετά τη νίκη της Αγγλίας με 4-2 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου επί της Δυτικής Γερμανίας.

Το 1977 ήταν μια ξεχωριστή χρονιά για τη βασίλισσα. Γιόρτασε το αργυρό της ιωβηλαίο και βρέθηκε στο Γουίμπλεντον την ημέρα του τελικού στο γυναικείο μονό, καθώς η Βιρτζίνια Γουέιντ κέρδισε τον τίτλο.

Η βασίλισσα παρακολούθησε τον τελικό του Euro ’96 στο Γουέμπλεϊ μεταξύ της Γερμανίας και της Τσεχίας. Η Γερμανία, με αρχηγό τον Γιούργκεν Κλίνσμαν, αναδείχθηκε πρωταθλήτρια.

Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ και η ερευνήτρια Κίρστι Χάουαρντ παρέδωσαν στη βασίλισσα τη σκυτάλη του ιωβηλαίου κατά την τελετή έναρξης των Κοινοπολιτειακών Αγώνων του 2002 στο Μάντσεστερ.

Η Αγγλία σημείωσε σπουδαία επιτυχία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι του 2003 και η νικήτρια ομάδα, με επικεφαλής τον αρχηγό Μάρτιν Τζόνσον και τον προπονητή Κλάιβ Γούντγουορντ, έτυχε βασιλικής υποδοχής όταν επέστρεψε στην πατρίδα της.

Σε αγώνα χόκεϊ

Κατά την περιοδεία της στη Σλοβακία το 2008, η βασίλισσα κλήθηκε να κάνει την τελετή ρίψης της μπάλας σε έναν αγώνα χόκεϊ επί πάγου μεταξύ των Guildford Flames και Aquacity Poprad.

Η βασίλισσα έπαιξε βασικό ρόλο στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012, πρωταγωνιστώντας σε μια ταινία μικρού μήκους με τον Τζέιμς Μποντ (Ντάνιελ Κρεγκ) πριν εμφανιστεί να κάνει ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο στο στάδιο. Στη συνέχεια κήρυξε την επίσημη έναρξη στους Αγώνες.

Η βασίλισσα κήρυξε την έναρξη και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και συναντήθηκε με την 11 φορές Παραολυμπιονίκη βαρόνη Τάνι Γκρέι – Τόμπσον.

Όταν ο Estimate, με αναβάτη τον Ράιαν Μουρ, κέρδισε το Gold Cup στο Royal Ascot το 2013, ήταν η πρώτη φορά που ο νικητής ανήκε σε βασιλεύοντα μονάρχη μετά από 207 χρόνια.

O Estimate ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα άλογα της βασίλισσας στα τελευταία χρόνια της ζωής της.

Η βασίλισσα συνάντησε τον Μπράιαν Χαμπάνα της Νότιας Αφρικής και τον Χένρι Σπέιτ της Αυστραλίας σε δεξίωση πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι 2015.

Ο κορυφαίος αναβάτης Ράιαν Μουρ συνομίλησε με τη βασίλισσα αφού το άλογό του Twilight Son κέρδισε το Diamond Jubilee Stakes στο Royal Ascot το 2016.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ ήταν ο τόπος της δεξίωσης που παρέθεσε η βασίλισσα το 2016 στους Ολυμπιονίκες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, μεταξύ των οποίων και η πρωταθλήτρια της πυγμαχίας Νίκολα Άνταμς.

Η βασίλισσα συνέχισε να παρακολουθεί το Royal Ascot και επέστρεψε για να απολαύσει τη δράση στο γήπεδο του Μπερκσάιρ τον Ιούνιο του 2021.

Τον Οκτώβριο του 2021, η βασίλισσα ξεκίνησε μια παγκόσμια σκυταλοδρομία των Αγώνων της Κοινοπολιτείας ενόψει της διοργάνωσης στο Μπέρμιγχαμ αυτό το καλοκαίρι. Την παρέδωσε στη χρυσή παραολυμπιονίκη Καντίνα Κοξ, η οποία τη μετέφερε στο πρώτο σκέλος του ταξιδιού της.

Πηγή φωτογραφιών: BBC, Getty Images

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024