Βρετανία: Κρατική παρέμβαση για την ενεργειακή ακρίβεια – «Παγώνουν» οι τιμές για δύο χρόνια
Η πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανακοίνωσε ένα πακέτο - μαμούθ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων
Κανένα μέσο νοικοκυριό στη Βρετανία δεν θα πληρώσει πάνω από 2.500 στερλίνες (περίπου 2.900 ευρώ) το χρόνο για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς το βρετανικό κράτος θα καλύψει τη διαφορά στην τιμή της κατανάλωσης που θα προκύψει από την αύξηση της χοντρικής τιμής της ενέργειας, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα (8/9), η νέα Βρετανίδα πρωθυπουργός Λιζ Τρας με ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Στο πλαίσιο αυτού του νέου πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η Τρας, ουσιαστικά η βρετανική κυβέρνηση παγώνει, όπως αναμενόταν, τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής και η αναμενόμενη, τεράστια άνοδος στις τιμές ενέργειας.
- Διαβάστε επίσης: Η πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό αέριο διχάζει την ΕΕ – Θυελλώδης προβλέπεται η συνεδρίαση των 27
«Να βοηθήσουμε τον κόσμο και τις επιχειρήσεις»
Λίγο πριν από την ανακοίνωση των μέτρων, η Λιζ Τρας είπε: «Ξέρω ότι οικογένειες και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα ανησυχούν για το πώς θα τα βγάλουν πέρα αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα. Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία και η χρήση της παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη ως όπλο προκαλεί αύξηση των παγκόσμιων τιμών και αυτό έχει καταστήσει πιο ξεκάθαρο ότι πρέπει να τονώσουμε τη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό.
Θα αναλάβουμε δράση άμεσα για να βοηθήσουμε τον κόσμο και τις επιχειρήσεις με τους λογαριασμούς, αλλά θα αναλάβουμε και αποφασιστική δράση για να αντιμετωπίσουμε από τη ρίζα αυτά τα προβλήματα, ώστε να μην ξαναβρεθούμε σε αυτή τη θέση».
Αξίζει να σημειωθεί πως από την 1η Οκτωβρίου ήταν προγραμματισμένο οι τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου να αυξηθούν κατά 80%, ενώ επιπλέον αύξηση αναμενόταν και την ερχόμενη άνοιξη.
Το συνολικό κόστος του πακέτου των μέτρων αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 δισ. στερλίνες (περίπου 173 δισ. ευρώ), ποσό που θα εξασφαλίσει η βρετανική κυβέρνηση με δανεισμό.
Όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές «πρόκειται για την μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην ιστορία της Βρετανίας».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ
- «Μετανιώνω που δεν συνάντησα τον Έλβις» – Ο Μικ Τζάγκερ για την «ανόητη» συμβουλή του Τζον Λένον
- Το σχέδιο του Ισραήλ γίνεται όλο και πιο σαφές : Η επόμενη μέρα στη Γάζα δεν θα έρθει ποτέ
- Ένα βιβλίο την ημέρα: Το διάβασμα κάνει καλό στην ψυχική μας υγεία
- Το BBC στην Ελλάδα: Το «νησί του Διαβόλου» που έγινε ο φάρος ελπίδας για την άγρια ζωή
- Casus belli: Μύθοι και πραγματικότητα
- Νταρλίν Γκράχαμ: Κληρονομικό τζακπότ στο «πιο επιφανές γηροκομείο» των ΗΠΑ
- Άντι Μπέρναμ: «Επιστρέψτε τα Γλυπτά στην Ελλάδα!»
- Φταίει ο Μάικλ Κορλεόνε που έχουμε τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 19.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ken-cheung-taUfUHLylIo-unsplash-315x220.jpg)











































![Τα αδέρφια Τέιτ συνελήφθησαν στο Μαϊάμι – Διώξεις στη Μεγάλη Βρετανία για βιασμούς και κακοποίηση [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/photo_6260173253972266909_x-315x220.jpg)


















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442