Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: «Έχουμε ήδη χάσει» - Ακροδεξιοί Ρώσοι μπλόγκερ «πυροβολούν» τον Πούτιν για τις στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία

Ρωσία: «Έχουμε ήδη χάσει» – Ακροδεξιοί Ρώσοι μπλόγκερ «πυροβολούν» τον Πούτιν για τις στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία

Οι ακροδεξιοί Ρώσοι μπλόγκερ υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή, αλλά επισημαίνουν ότι οι στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία πληθαίνουν.

Ακροδεξιοί Ρώσοι μπλόγκερ, που υποστηρίζουν την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, στηλιτεύουν τις αποτυχίες στα πολεμικά μέτωπα. Ο Guardian, σε άρθρο του, παρουσιάζει τη σφοδρή κριτική που ασκούν στις ρωσικές δυνάμεις οι συγκεκριμένοι ακροδεξιοί αναλυτές.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη ήττα της Ρωσίας», διαμαρτύρεται ο Ιγκόρ Γκίρκιν, ένας ακροδεξιός εθνικιστής, σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία προς τους 430.000 οπαδούς του στο Telegram τη Δευτέρα. «Έχουμε ήδη χάσει, τα υπόλοιπα είναι απλώς θέμα χρόνου», γράφει χαρακτηριστικά.

Ο Γκίρκιν, πρώην συνταγματάρχης των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος έγινε διοικητής των φιλορωσικών αυτονομιστικών δυνάμεων το 2014, είναι αναμφισβήτητα η πιο εξέχουσα φωνή σε μια ολοένα και πιο δυνατή και οργισμένων ομάδα υπερεθνικιστών και φιλοπόλεμων μπλόγκερ, οι οποίοι «κατακεραυνώνουν» το Κρεμλίνο για την αποτυχία του να επιτύχει τους τακτικούς του στόχους, καθώς οι μάχες στην Ουκρανία έχουν εισέλθει στον έβδομο μήνα τους, σημειώνει ο Guardian.

Προτείνουν να κηρυχθεί γενική επιστράτευση

Μετά την τελευταία αντεπίθεση της Ουκρανίας στα νότια και τα βορειοανατολικά της χώρας, αυτοί οι μπλόγκερ – στους οποίους μέχρι στιγμής έχει παραχωρηθεί ένα δημόσιο βήμα που στερούνται πολλοί – έχουν εντείνει την κριτική τους στο Κρεμλίνο, καταγγέλλοντας τις ανεπαρκείς επιδόσεις του στρατού στον πόλεμο και προτρέποντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει γενική επιστράτευση.

«Σίγουρα γίνονται όλο και πιο θυμωμένοι, και με καλό και προφανή λόγο, ειδικά καθώς το χάσμα μεταξύ της επίσημης γραμμής και της πραγματικότητας στο έδαφος διευρύνεται», δήλωσε ο Μαρκ Γκαλεότι, ειδικός σε θέματα ρωσικής ασφάλειας.

Την Τετάρτη, η Ουκρανία εξαπέλυσε αιφνιδιαστική αντεπίθεση κοντά στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, περικυκλώνοντας την Μπαλακλία, μια στρατηγικής σημασίας πόλη 27.000 κατοίκων, και ανακαταλαμβάνοντας αρκετούς μικρότερους οικισμούς.

Οι στρατιωτικοί μπλόγκερ, οι οποίοι είναι συχνά πρώην βετεράνοι με επαφές στην πρώτη γραμμή, παρέχουν επίσης μια σπάνια εικόνα των πραγματικών επιδόσεων της Ρωσίας στο έδαφος.

«Ορισμένοι είναι πολύ αμφίβολες πηγές, αλλά υπάρχουν και εκείνοι – όπως ο Γκίρκιν – που ξέρουν τι λένε και είναι σαφές ότι έχουν επαφή με ανθρώπους στο μέτωπο ή που με άλλο τρόπο γνωρίζουν», δήλωσε ο Γκαλεότι.

Πόσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί

Η ρωσική κυβέρνηση δεν έχει δημοσιεύσει τις δικές της απώλειες από τις 25 Μαρτίου, όταν έδωσε συνολικά 1.351 νεκρούς και 3.825 τραυματίες. Οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες πιστεύουν ότι μέχρι και 80.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου.

Αντιθέτως, από την έναρξη του πολέμου, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει επανειλημμένα εκδώσει απίθανες δηλώσεις σχετικά με τις επιτυχίες του στο πεδίο της μάχης, καυχιέται ότι έχει καταστρέψει περισσότερους από 40 δυτικής κατασκευής εκτοξευτές πυραύλων Himars και ισχυρίζεται ότι έχει αποδεκατίσει την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Η κρατική τηλεόραση, η πιο δημοφιλής πηγή πληροφόρησης στη Ρωσία, συνεχίζει ομοίως να δίνει μια ρόδινη εικόνα των ρωσικών επιτυχιών στην Ουκρανία. Σε μια μαχητική ομιλία την Τετάρτη, ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν έχει «χάσει τίποτα» σε έναν πόλεμο που, όπως είπε, εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο.

Ωστόσο, αυτή η αισιοδοξία δεν συμμερίζεται από άλλους, καθώς η Ουκρανία περικύκλωσε την Μπαλακλία την Τετάρτη, πραγματοποιώντας αυτό που έχει ήδη χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο εντυπωσιακές στρατηγικές κινήσεις του πολέμου και χαιρετίστηκε ως «καλή είδηση» από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το βράδυ της Τετάρτης.

Έχει μεγαλώσει το ακροατήριό τους

«Πρέπει να δηλώσουμε ότι στη Μπαλακλία, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ξεπέρασαν εντελώς τη διοίκησή μας», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram ο Στάρσε Έντι, ένας δημοφιλής φιλοπόλεμος Ρώσος μπλόγκερ.

Το ακροατήριο του συγκεκριμένου στο Telegram, όπως και άλλων πολεμικών μπλόγκερ, έχει εκτοξευθεί από την έναρξη της εισβολής, από περίπου 28.000 τον Ιανουάριο σε 500.000, σύμφωνα με την Tgstat, μια υπηρεσία ανάλυσης για τα κανάλια Telegram.

Επισημαίνοντας τη μη αντίδραση της Ρωσίας στην ουκρανική επίθεση, ο Αλεξάντρ Κοτς, ένας πολεμικός δημοσιογράφος και φίλος του Κρεμλίνου, κατηγόρησε την Τετάρτη τις αρχές ότι αποκρύπτουν «κακές ειδήσεις» για την κατάσταση στο έδαφος. «Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε κάτι για το σύστημα όπου η ηγεσία μας δεν θέλει να μιλάει για κακές ειδήσεις και οι υφιστάμενοί τους δεν θέλουν να αναστατώνουν τα αφεντικά τους», είπε.

Για τη γενική επιστράτευση

Η τελευταία επίθεση της Ουκρανίας οδήγησε επίσης σε νέες εκκλήσεις των ακροδεξιών εθνικιστών για γενική επιστράτευση, μια κίνηση που ο Πούτιν έχει μέχρι στιγμής απορρίψει, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο ρωσικός στρατός αντιμετωπίζει οξεία έλλειψη νέων στρατιωτών.

«Η επιστράτευση είναι, ας το πούμε ευθέως, η μόνη μας ευκαιρία να αποφύγουμε μια συντριπτική ήττα», έγραψε ο Αντρέι Μορόζοφ, ένας άλλος δημοφιλής μπλόγκερ.

Προς το παρόν, το Κρεμλίνο φαίνεται να είναι πρόθυμο να δεχτεί την κριτική που δέχεται από την ομάδα των φιλοπόλεμων μπλόγκερ. Ο Γκίρκιν έχει επανειλημμένα ζητήσει την απόλυση του υπουργού Άμυνας και στενού συμμάχου του Πούτιν, Σεργκέι Σοϊγκού, προτρέποντας σε μια ανάρτηση να θανατωθεί ο υπουργός με εκτελεστικό απόσπασμα.

Η ανοχή του Κρεμλίνου στα σχόλια των μπλόγκερ είναι αξιοσημείωτη, λένε οι ειδικοί, δεδομένης της νεοεισαχθείσας νομοθεσίας σύμφωνα με την οποία η κριτική του πολέμου μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση έως και 15 ετών.

Πολύ φοβισμένο το Κρεμλίνο

Ο Πάβελ Λουζίν, ανεξάρτητος Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, πιστεύει ότι οι μπλόγκερ μένουν «ανέγγιχτοι» επειδή παρέχουν μια διέξοδο σε ένα τμήμα του ρωσικού πληθυσμού για να εκτονώσει την οργή του για τις αποτυχίες στην Ουκρανία. «Το Κρεμλίνο είναι πολύ φοβισμένο για να αγνοήσει απλώς το εθνικιστικό τμήμα του πληθυσμού», δήλωσε ο Λουζίν, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους μπλόγκερ πιθανώς λειτουργούν με τη σιωπηρή έγκριση των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Γκαλεότι δήλωσε ομοίως ότι «πολλοί» από τους μπλόγκερ «συνδέονται ή προστατεύονται από προσωπικότητες του στρατού ή των υπηρεσιών ασφαλείας».

Προς το παρόν, ο Γκίρκιν και άλλοι στρατιωτικοί μπλόγκερ είναι πιθανό να συνεχίσουν την καθημερινή κριτική τους, καθώς η αιματηρή στρατιωτική επίθεση του Πούτιν έχει σταματήσει στην Ουκρανία. «Μην περιμένετε ΚΑΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ τους επόμενους 2-3 μήνες», έγραψε σε μια ανάρτηση αυτή την εβδομάδα. «Αν οι πρεσβύτεροι του Κρεμλίνου μας δεν αλλάξουν την τακτική τους, θα δούμε καταστροφικές ήττες μέχρι τότε».

Ο Γκίρκιν αρνήθηκε να σχολιάσει το άρθρο αυτό, λέγοντας ότι θεωρεί τα Δυτικά μέσα ενημέρωσης «εχθρό του».

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024