Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ακίρα Κουροσάβα: Η ζωή του Ιάπωνα μαέστρου - «Δεν έχω την πολυτέλεια να μισώ κανέναν»

Ακίρα Κουροσάβα: Η ζωή του Ιάπωνα μαέστρου – «Δεν έχω την πολυτέλεια να μισώ κανέναν»

Όταν ένας μεγάλος σεισμός κατέστρεψε τη χώρα το 1923, ο Χάιγκο ενθάρρυνε τον 13χρονο Κουροσάβα να κοιτάξει την εκτεταμένη καταστροφή αντί να την αποφύγει. Αυτή η θαρραλέα κλίση προς την αντιμετώπιση των προβληματικών γεγονότων θα γινόταν εμφανής σε όλα σχεδόν τα έργα του.

Το όνομα του Ακίρα Κουροσάβα είναι άμεσα αναγνωρίσιμο για τους οπαδούς του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η λαμπρή καριέρα του Κουροσάβα διήρκεσε σχεδόν 60 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων δημιούργησε αριστουργήματα όπως το «Ρασομόν» και «Οι Επτά Σαμουράι», μεταξύ πολλών άλλων.

Γεννημένος στις 23 Μαρτίου 1910 στην περιοχή Ōmori του Τόκιο, ο Κουροσάβα ήταν το όγδοο παιδί της οικογένειας και ταυτόχρονα το μικρότερο. Ο πατέρας του ήταν καθηγητής φυσικής αγωγής που έδινε έμφαση στη σημασία της σωματικής δραστηριότητας καθώς και των πνευματικών ασκήσεων. Σε αντίθεση με τις εθνικιστικές αντιλήψεις, ο πατέρας του Κουροσάβα έβλεπε τα πλεονεκτήματα της δυτικής κουλτούρας και τον εισήγαγε στην παρακολούθηση ταινιών από την ηλικία των έξι ετών. Ως αποτέλεσμα, το νεαρό αγόρι μεγάλωσε παρακολουθώντας γουέστερν του Τζον Φορντ καθώς και επιδραστικές βωβές ταινίες, οι οποίες θα διαμόρφωναν το δικό του καλλιτεχνικό όραμα ως σκηνοθέτη.

Photo: Wikimedia Commons

Η παιδική ηλικία του Κουροσάβα θεωρείται σήμερα σημαντική στη διαμόρφωση της εξέλιξής του ως καλλιτέχνη, ιδίως η σχέση του με τη δασκάλα του δημοτικού σχολείου, η οποία τον έκανε να ενδιαφερθεί για τη ζωγραφική και τη μάθηση, καθώς και η σχέση του με τον μεγαλύτερο αδελφό του Χάιγκο. Όταν ένας μεγάλος σεισμός κατέστρεψε τη χώρα το 1923, ο Χάιγκο ενθάρρυνε τον 13χρονο Κουροσάβα να κοιτάξει την εκτεταμένη καταστροφή αντί να την αποφύγει. Αυτή η θαρραλέα κλίση προς την αντιμετώπιση των προβληματικών γεγονότων θα γινόταν εμφανής σε όλα σχεδόν τα έργα του.

Ενδιαφερόμενος να αποκτήσει περισσότερες γνώσεις για τον κόσμο της τέχνης, ο Κουροσάβα γράφτηκε σε μια σχολή τέχνης που δεν είχε αποκλείσει τη δυτική επιρροή. Εκείνη την εποχή, ο Χάιγκο εργαζόταν ως διάσημος benshi (αφηγητής βωβών ταινιών) και ο Κουροσάβα έμαθε πολλά για τις ταινίες, την τέχνη, το θέατρο και το τσίρκο. Επίσης, διάβαζε ξένη λογοτεχνία, απολαμβάνοντας ιδιαίτερα τα έργα του διάσημου Ρώσου μυθιστοριογράφου Ντοστογιέφσκι.

Τη δεκαετία του 1930 αυξήθηκε η δημοτικότητα των ομιλούντων ταινιών, σηματοδοτώντας μια σημαντική εξέλιξη στην ιστορία του κινηματογράφου. Ωστόσο, δεν ήταν καλά νέα για τους αφηγητές βωβών ταινιών όπως ο Χάιγκο, οι οποίοι άρχισαν να χάνουν τη δουλειά τους. Απογοητευμένος από το νέο τοπίο της νεωτερικότητας, ο Χάιγκο αυτοκτόνησε, γεγονός που άφησε τον Κουροσάβα εντελώς συντετριμμένο. Ο μεγαλύτερος αδελφός του θα έφευγε σύντομα επίσης από τη ζωή, αφήνοντας τον μελλοντικό σκηνοθέτη ως τον μοναδικό επιζώντα αδελφό του Κουροσάβα.

Αυτή η περίοδος έντονης θλίψης και απώλειας επηρέασε βαθιά τις ευαισθησίες του νεαρού καλλιτέχνη.

Αφού δοκίμασε την τύχη του ως ζωγράφος, ο Κουροσάβα μπήκε τελικά στην κινηματογραφική βιομηχανία το 1936 ως βοηθός σκηνοθέτη. Προικισμένος με κριτική ματιά εντυπωσίασε τους εξεταστές του με τις λαμπρές ιδέες του σχετικά με τα ελαττώματα της ιαπωνικής βιομηχανίας και το δικό του όραμα για το μέλλον του ιαπωνικού κινηματογράφου. Κατά τη διάρκεια πέντε ετών, ο Κουροσάβα εργάστηκε υπό την καθοδήγηση διάφορων σκηνοθετών, αλλά ήταν ο Κατζίρο Γιαμαμότο που λειτούργησε ως μέντορας για το πολλά υποσχόμενο ταλέντο.

Ακολουθώντας τις συμβουλές του Γιαμαμότο, ο Κουροσάβα επικεντρώθηκε στη συγγραφή σεναρίων και άρχισε να συνυπογράφει όχι μόνο τα δικά του έργα αργότερα, αλλά και να παράγει σενάρια για άλλους κινηματογραφιστές. Ανεβαίνοντας σιγά σιγά στις τάξεις της ιαπωνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, ο Κουροσάβα έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 1943 με την ταινία «Σανσίρο Σουγκάτα», η οποία αποδείχθηκε εμπορική επιτυχία αλλά αποθεώθηκε και από τους κριτικούς. Παλεύοντας με την επιτροπή λογοκρισίας και τα στελέχη των στούντιο, ο ανερχόμενος σκηνοθέτης γύρισε την προπαγανδιστική συνέχεια του ντεμπούτου του, καθώς και το δράμα εποχής «Αυτοί που πάτησαν την ουρά της τίγρης» του 1945.

Οι καλλιτεχνικές ευαισθησίες του Κουροσάβα πήραν μια ενδιαφέρουσα τροπή κατά τη μεταπολεμική περίοδο, υποστηρίζοντας τις δημοκρατικές αξίες και θέτοντας ερωτήματα σχετικά με την ατομική ταυτότητα. Υπάρχουν αρκετά επιφανή παραδείγματα αυτής της αλλαγής, όπως το «Χωρίς τύψεις για τα Νιάτα μας» καθώς και το «Μια υπέροχη Κυριακή», το οποίο επηρεάστηκε από τα έργα των Frank Capra, F.W. Murnau και D.W. Griffith.

Ωστόσο, πέτυχε την κατάλληλη διεθνή αναγνώριση μόνο με το πρωτοποριακό αριστούργημά «Ρασομόν» του 1950. Η ταινία διερευνούσε το φιλοσοφικό πρόβλημα της αλήθειας και της διαλεκτικής, προτρέποντας το κοινό να προσεγγίσει ένα γεγονός από διαφορετικές και αντικρουόμενες οπτικές γωνίες. Η προσέγγιση αυτή απέκτησε τέτοια επιρροή που σήμερα αναφέρεται στους νομικούς και φιλοσοφικούς τομείς ως το «φαινόμενο Ρασομόν».

Η ταινία κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 1951 και απέσπασε τιμητικό βραβείο Όσκαρ για το εκπληκτικό όραμά της. Με το Ρασομόν, ο Κουροσάβα ανακοίνωσε στον κόσμο ότι ήταν μια από τις κορυφαίες δημιουργικές δυνάμεις ικανή για ιλιγγιώδη επιτεύγματα με το κινηματογραφικό μέσο.

Σε γυρίσματα το 1937 / Photo: Commons Wikimedia

Πριν από αυτό, το έργο που έφερε στον Κουροσάβα την κατάλληλη φήμη και επιτυχία στη χώρα ήταν η ταινία «Μεθυσμένος Άγγελος» του 1948, στην οποία πρωταγωνιστούσε ένας νέος ηθοποιός που θα σχημάτιζε ένα από τα πιο εμβληματικά δίδυμα ηθοποιών-σκηνοθετών όλων των εποχών με τον Κουροσάβα, ο Τοσίρο Μιφούνε. Κατέληξαν να συνεργαστούν σε 16 ταινίες μέσα σε 16 χρόνια, αναδεικνύοντας ο ένας τον καλύτερο εαυτό του άλλου.

«Ένας σκηνοθέτης πρέπει να πείσει έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων να τον ακολουθήσουν και να συνεργαστούν μαζί του», είπε κάποτε ο Κουροσάβα όταν συζητούσε για την προσέγγισή του. «Λέω συχνά, αν και σίγουρα δεν είμαι μιλιταριστής, ότι αν συγκρίνουμε τη μονάδα παραγωγής με έναν στρατό, το σενάριο είναι η σημαία της μάχης και ο σκηνοθέτης είναι ο διοικητής της πρώτης γραμμής. Από τη στιγμή που αρχίζει η παραγωγή μέχρι τη στιγμή που τελειώνει, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί. Ο σκηνοθέτης πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε κάθε κατάσταση και πρέπει να έχει την ηγετική ικανότητα να κάνει ολόκληρη τη μονάδα να ακολουθήσει τις αντιδράσεις του».

Ο Κουροσάβα μπήκε σε μια χρυσή περίοδο μετά το «Ρασομόν», φτάνοντας σιγά σιγά στην αποθέωση του οράματός του με το ένα αριστούργημα μετά το άλλο. Οι κριτικοί αναφέρουν συχνά το επόμενο έργο του ως ένα από τα καλύτερά του, την ταινία «Ο Καταδικσμένος» του 1952, που εγκαινίασε έναν ισχυρό διαλογισμό για τη ζωή και τον θάνατο. Εδώ ο Κουροσάβα έδειξε έξοχα ότι ο κινηματογράφος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξερευνήσει τι ακριβώς σημαίνει να είσαι ζωντανός.

Δεν σταμάτησε εκεί και συνέχισε να γυρίζει μερικές από τις καλύτερες ιαπωνικές ταινίες όλων των εποχών, συμπεριλαμβανομένης της εμβληματικής ταινίας «Επτά Σαμουράι», η οποία είναι πλέον το πιο γνωστό έργο του από την περίφημη φιλμογραφία του. Ορισμένα από τα έργα του, όπως το «Κρυφό Φρούριο», έχουν αποτελέσει διαμορφωτική επίδραση στη δυτική λαϊκή κουλτούρα, με κινηματογραφιστές όπως ο Τζορτζ Λούκας και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ να αντλούν έμπνευση από την αριστουργηματική τεχνική του Κουροσάβα.

Οι «Επτά Σαμουράι» ήταν ο φόρος τιμής του Κουροσάβα στα γουέστερν που παρακολουθούσε μεγαλώνοντας, και με τη σειρά του αποτέλεσε έμπνευση για τους «Υπέροχους Επτά» του 1960 του Τζον Στέρτζες.

Εκείνη την περίοδο, ο Κουροσάβα ήταν ένας από τους τρεις μεγάλους Ιάπωνες κινηματογραφιστές που αποδείκνυαν τη δύναμη του ιαπωνικού κινηματογράφου. Δίπλα σε δασκάλους όπως ο Γιασουτζίρο Όζου και ο Κέντζι Μιζογκούτσι, ο Κουροσάβα απολάμβανε λαμπρές καλλιτεχνικές παραγωγές και άνοιγε το δρόμο για πειραματικούς καλλιτέχνες του ιαπωνικού Νέου Κύματος, όπως ο Ναγκίσα Οσίμα και ο Τακέσι Κιτάνο, μεταξύ πολλών άλλων, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τα έργα του και ξεκίνησαν να δημιουργήσουν κάτι εντελώς διαφορετικό.

Από παιδί, ο Κουροσάβα ήταν φανατικός θαυμαστής της λογοτεχνίας και οι ταινίες του αντανακλούσαν αυτή την αγάπη. Προχώρησε σε περίφημες διασκευές σημαντικών έργων της ξένης λογοτεχνίας, όπως ο «Ηλίθιος» του Ντοστογιέφσκι και «Μακμπέθ» (Θρόνος του αίματος) και «Βασιλιά Ληρ» (Ραν) του Σαίξπηρ.

H εισπρακτική αποτυχία του 1970, «Η γειτονιά των καταφρονημένων», τον οδήγησε σε απόπειρα αυτοκτονίας. Ευτυχώς, ο Κουροσάβα βρήκε τη θέληση να συνεχίσει και δημιούργησε μια από τις καλύτερες ταινίες της καριέρας του το 1975, το «Ντερσού Ουζαλά». Κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας και μάλιστα έλαβε χρυσό μετάλλιο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας.

Photo: YouTube

Κατά τα τελευταία του χρόνια, το καλλιτεχνικό όραμα του Κουροσάβα πήρε διαφορετική τροπή. Ταινίες όπως τα «Όνειρα» (βασισμένα στα όνειρα του ίδιου του Κουροσάβα) και η «Ραψωδία του Αυγούστου» έδειξαν την ωριμότητα ενός γηράσκοντος δημιουργού- ήταν όμορφοι προβληματισμοί για τη ζωή που είχε ζήσει. Ίσως αυτό ήταν πιο εμφανές στο τελευταίο του έργο, «Μανταντάγιο ο 1ος  Δάσκαλος». Ήταν ένα εκπληκτικά δυσοίωνο έργο για έναν ηλικιωμένο δάσκαλο που αγαπήθηκε από τους μαθητές του. Φοβόντουσαν ότι θα πέθαινε, αλλά εκείνος δεν ήθελε να φύγει, επιδεικνύοντας μια μεταδοτική χαρά για τη ζωή.

Αφού γλίστρησε και τραυματίστηκε στη σπονδυλική του στήλη, ο Κουροσάβα έμεινε καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του, αλλά το μυαλό του παρέμεινε κοφτερό όσο ποτέ. Πέρασε τις τελευταίες του μέρες διαβάζοντας, ακούγοντας μουσική και βλέποντας τηλεόραση, ενώ σιγά σιγά συμβιβαζόταν με τη νέα υπαρξιακή του κατάσταση. Η σεβαστή δημιουργική ιδιοφυΐα απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών το 1998 μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, στις 6 Σεπτεμβρίου του 1998.

Ο Κουροσάβα πάντα ήλπιζε ότι θα πέθαινε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στο πλατό, αλλά το σύμπαν δεν του ικανοποίησε την τελευταία του επιθυμία.

Sports in

Ξανά και ξανά: Η Marca «έντυσε» πάλι τον Μεντιλίμπαρ δαφνοστεφανωμένο έφηβο (pic)

Όπως με τη Φενέρ. Έτσι και με τη Βίλα. Η Marca επέλεξε τον ίδιο τρόπο για να συγχαρεί Ολυμπιακό και Μεντιλίμπαρ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024