Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ντόναλντ Τραμπ: «Αυτά θα κάνω όταν νικήσω»

Ντόναλντ Τραμπ: «Αυτά θα κάνω όταν νικήσω»

Στο τελευταίο τεύχος του «Time» αναπτύσσει το πολιτικό πρόγραμμα μιας ενδεχόμενης δεύτερης θητείας, χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα εκδήλωσης πολιτικής βίας μετά τις εκλογές

Ο Ντόναλντ Τραμπ σπανίως έχει δώσει εκτενείς συνεντεύξεις, ιδιαίτερα αφότου αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

Στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Time» ποζάρει στο εξώφυλλο, με τίτλο «Αν νικήσει», και αναπτύσσει το πολιτικό πρόγραμμα μιας ενδεχόμενης δεύτερης θητείας του, το οποίο περιλαμβάνει σκληρό σχέδιο απέλασης μεταναστών, απόφαση σε πολιτειακό επίπεδο για τις κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τον νόμο για τις αμβλώσεις, χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα εκδήλωσης πολιτικής βίας μετά τις εκλογές.

Επανέλαβε ότι θα προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις τονίζοντας ότι, αν δεν αναλάβει η Εθνοφρουρά, θα χρησιμοποιήσει τον ομοσπονδιακό στρατό

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος παραχώρησε ουσιαστικά δύο συνεντεύξεις, μία διά ζώσης και μία τηλεφωνικά, οι οποίες, όπως επισημαίνουν οι «New York Times», προσέφεραν μια αποκαλυπτική ματιά για το πώς θα ασκήσει την εξουσία, θα αμφισβητήσει τους δημοκρατικούς κανόνες και θα αναμορφώσει τη χώρα εάν επανεκλεγεί τον Νοέμβριο.

Για το Μεταναστευτικό, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επανέλαβε ότι θα προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις. «Η Εθνοφρουρά (σώμα που υπάγεται στις Πολιτείες) θα έπρεπε να είναι σε θέση να αναλάβει. Αν δεν συμβεί αυτό, θα χρησιμοποιήσω τον (ομοσπονδιακό) στρατό» απάντησε στο «Time».

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κατασκευαστούν νέα στρατόπεδα κράτησης στο αμερικανικό έδαφος, αν και το σχέδιό του προβλέπει απέλαση των παράτυπων μεταναστών πίσω στις χώρες τους, το συντομότερο δυνατόν.

Μάλιστα επισημαίνει σε κάποιο σημείο της συνέντευξης για την πιθανή ανάπτυξη του στρατού στο πλαίσιο μιας ακραίας επιχείρησης απελάσεων ότι θα ήταν πρόθυμος να παρακάμψει έναν νόμο που απαγορεύει τη χρήση αμερικανικών στρατευμάτων εναντίον αμάχων.

«Αυτοί δεν είναι άμαχοι» λέει. «Πρόκειται για άτομα που δεν είναι νόμιμα στη χώρα μας. Πρόκειται για μια εισβολή στη χώρα μας». Δηλώνει επίσης ότι είναι «απολύτως» έτοιμος να δώσει χάρη σε όσους έχουν καταδικαστεί επειδή εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021 προσπαθώντας να εμποδίσουν το Κογκρέσο να επικυρώσει τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Παρακάμπτει ερωτήματα

Επίσης παρακάμπτει ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο εκδήλωσης πολιτικής βίας τον Νοέμβριο, εκφράζεται με βεβαιότητα για τη νίκη του και όταν του ασκείται πίεση να σχολιάσει ενδεχόμενη ήττα δεν λέει τίποτα, όπως σχολιάζουν οι «NYT», για να αποτρέψει τους υποστηρικτές του από το να καταφύγουν ξανά σε αυτήν.

Ο Τζέιμς Σίνγκερ, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Μπάιντεν, χαρακτήρισε αντισυνταγματικά και αντιδημοκρατικά τα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο αναγνώρισε ότι η συνέντευξη προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να ακούσουμε τον Τραμπ να περιγράφει τις πολιτικές του απόψεις με δικά του λόγια.

Στο θέμα της οικονομίας, είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβληθούν τελωνειακοί δασμοί «άνω του 10%» σε όλα τα εισαγόμενα είδη. Για τη βοήθεια στην Ουκρανία, είπε ότι δεν θα προσφέρει άλλη «εάν η Ευρώπη δεν αρχίσει να κάνει το ίδιο» με τις ΗΠΑ.

Για τον πόλεμο στη Γάζα, τόνισε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάποτε ισχυρός σύμμαχος, φέρει κάποια ευθύνη για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, που υποκίνησαν την πρόσφατη σύγκρουση. Στον απόηχο της ιρανο-ισραηλινής αντιπαράθεσης, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν το Ισραήλ αν ξεσπάσει πόλεμος.

Ο Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος, ο οποίος δεν παραδέχτηκε ποτέ τη νίκη του Μπάιντεν το 2020, είπε επίσης ότι αν το Ανώτατο Δικαστήριο δεν του χορηγήσει, όπως ζητά, προεδρική ασυλία, ο Τζο Μπάιντεν «θα διωχθεί ποινικά για όλα τα εγκλήματά του».

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Sports in

Ολοταχώς για sold-out η Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League

Τα πέντε χιλιάδες εισιτήρια για τον τελικό του Conference League, έχουν ήδη εξασφαλίσει οι φίλαθλοι της Φιορεντίνα και πάνε φουλ για sold out.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024