Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διχάζει ο εξοστρακισμός των Ρώσων τουριστών

Διχάζει ο εξοστρακισμός των Ρώσων τουριστών

Δύο στρατόπεδα στους κόλπους της ΕΕ σχετικά με την πλήρη απαγόρευση εισόδου των ρώσων τουριστών.

Για τον πλήρη «εξοστρακισμό» των ρώσων τουριστών αποφασίζουν αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι Ρώσοι δυσκολεύονται ήδη να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η πλειονότητα των χωρών – μελών της έχουν θεσπίσει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, όμως μέχρι τώρα δεν υπήρχε καθολική απαγόρευση.

Το γεγονός αυτό επέτρεψε σε περίπου 153.000 Ρώσους να φτάσουν στην Ελλάδα για διακοπές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς τη χώρα μας και το αντίθετο, από την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τουριστικούς παράγοντες, οι ρώσοι ταξιδιώτες έφτασαν στη χώρα μας χρησιμοποιώντας «βίζες Σένγκεν» που ισχύουν στις 26 χώρες της ΕΕ και γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Οι βίζες επιτρέπουν συνήθως παραμονές έως και 90 ημερών σε κυλιόμενη περίοδο 180 ημερών. Πέρυσι, οι 26 χώρες είχαν λάβει περίπου τρία εκατομμύρια αιτήσεις για «βίζα Σένγκεν».

Το τελευταίο διάστημα, υπάρχει ένας μικρός αριθμός ρώσων τουριστών που ήρθαν στην Ελλάδα κυρίως μέσω της Τουρκίας, αλλά και μέσω της Σερβίας και της Αρμενίας, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Πρόκειται κυρίως για ρώσους «επαναλαμβανόμενους» επισκέπτες της χώρας μας, που προτιμούν τις υψηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων και τις πολυτελείς μονάδες σε γνωστούς προορισμούς στην Κρήτη και τη Χαλκιδική. Επίσης, υπάρχουν και οι ιδιωτικές πτήσεις που έρχονται στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας, όπως και οι Ρώσοι που έχουν αγοράσει σπίτι στη χώρα μας.

Το ρεκόρ της Τουρκίας

Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο στο εξάμηνο, τα έσοδα από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 7,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, φθάνοντας μόλις τα 96 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο αριθμός των ρώσων τουριστών την περίοδο Ιανουαρίου –  Ιουνίου άγγιξε τις 153 χιλιάδες. Τον Ιούνιο, η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία μειώθηκε κατά 14,1% και διαμορφώθηκε στις 85 χιλιάδες ταξιδιώτες, ενώ και οι εισπράξεις έπεσαν κατά 7,8%, στα 59 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, στη γειτονική Τουρκία οι ρώσοι επισκέπτες αναμένεται φέτος θα ξεπεράσουν τα έξι εκατομμύρια! Τα τουρκικά θέρετρα εξελίσσονται στους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών για τους Ρώσους που επιλέγουν τον οργανωμένο τουρισμό και προτιμούν τα τουριστικά πακέτα, ανακοίνωσε πρόσφατα η Ενωση τουριστικών πρακτόρων της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή, στη χώρα μας μία μερίδα τουριστικών επιχειρήσεων και γραφείων έχει ήδη προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού. Πρόκειται για επιχειρήσεις των οποίων το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους προερχόταν τα τελευταία χρόνια από τη Ρωσία, την Ουκρανία και τις γύρω χώρες και λόγω του πολέμου ο προγραμματισμός τους έχει ανατραπεί ολοκληρωτικά.

Οι υπουργοί Εξωτερικών

Σε ό,τι αφορά το μέλλον του τουρισμού από τη Ρωσία, η Ουκρανία επιμένει πεισματικά να πιέζει τα κράτη της ΕΕ να απαγορεύσουν πλήρως την είσοδο ρώσων τουριστών, όμως, το αίτημά της συναντά αντιδράσεις, με ορισμένες χώρες της ΕΕ να συμφωνούν και άλλες να αντιστέκονται σθεναρά. Ο γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, φέρεται να απορρίπτει την ιδέα της πλήρους απαγόρευσης, ενώ και η Πορτογαλία είναι αντίθετη με τις απαγορεύσεις. Σύμφωνα με τουριστικές πηγές, την αντίθεσή της στην πρόταση των απαγορεύσεων έχει διατυπώσει και η Κύπρος, ενώ η Ελλάδα δεν έχει «ανοίξει ακόμα τα χαρτιά της».

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί πιθανότατα αύριο στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Πράγα, με το μπλοκ των «27» να εξετάζει εάν θα καταλήξει σε μια ενιαία θέση σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες βίζες.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024