Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τηλεργασία: Αν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας από το σπίτι, φοβηθείτε. Φοβηθείτε πολύ...

Τηλεργασία: Αν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας από το σπίτι, φοβηθείτε. Φοβηθείτε πολύ…

Οι εταιρείες είναι απρόθυμες να δεσμευτούν με πλήρεις προσλήψεις, δεδομένου του κλονισμού της οικονομίας και των δύο και πλέον ετών έντονης αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας, προτιμώντας την εξωτερική ανάθεση και την τηλεργασία.

Αν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας από το σπίτι, φοβηθείτε. Φοβηθείτε πολύ», δήλωσε ο Richard Baldwin, οικονομολόγος στο Graduate Institute της Γενεύης, σε ένα πρόσφατο βίντεο, μιλώντας για την τηλεργασία. «Επειδή κάποιος στην Ινδία ή οπουδήποτε αλλού είναι πρόθυμος να το κάνει με πολύ λιγότερα χρήματα».

Επιταχύνοντας σημαντικά την υιοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασίας, η πανδημία του κοροναϊού δημιούργησε μία απειλή ανατροφοδότησης, που θα μπορούσε να είναι η πιο ανατρεπτική δύναμη που θα πλήξει την αγορά εργασίας, μετά την «αποκάλυψη» του 2000, γνωστή στους οικονομολόγους ως το σοκ της Κίνας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post.

Διαβάστε επίσης: Ανατροπή: «Μεγάλος αδελφός» και στην εξ αποστάσεως εργασία

Η άνοδος της Κίνας ως το «εργοστάσιο» του κόσμου έβγαλε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια παγκοσμίως και κατέκλυσε τους καταναλωτές με φθηνά αγαθά.

Αλλά κατέστρεψε επίσης τις τοπικές οικονομίες της μεταποίησης και πυροδότησε μια αντίδραση, που τελικά θα βοηθούσε τον Ντόναλντ Τραμπ να φτάσει στο Οβάλ Γραφείο.

Το φαινόμενο με αμερικανικές εταιρείες που στρέφονται όλο και περισσότερο σε εξωτερικές αναθέσεις, διευρύνεται.

Οι εταιρείες προτιμούν την εξωτερική ανάθεση από την πρόσληψη

Σε σχέση με το μέγεθος του εργατικού δυναμικού, ο αριθμός των πληρωμών σε εξωτερικούς συνεργάτες στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτοξεύτηκε κατά 56% από το 2019 έως τις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται αποκλειστικά στην Washington Post από την εταιρεία μισθοδοσίας και παροχών Gusto.

Μέχρι τον Ιούνιο, περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις στην πλατφόρμα του Gusto είχαν κατά μέσο όρο σχεδόν δύο εξωτερικούς εργαζόμενους για κάθε έναν που είχαν στη μισθοδοσία. Σε ορισμένους κλάδους,το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο.

«Νομίζω ότι οι επιχειρήσεις αναζητούν τώρα την ευελιξία της εξωτερικής ανάθεσης προσωπικού έναντι της πρόσληψης», είπε ο Μπράιαν Ζιελίνσκι που συνίδρυσε και διευθύνει την εταιρεία ShapeConnect, η οποία φέρνει σε επαφή τις εταιρείες με όσους αναζητούν τηλεργασία.

Πρόσθεσε ότι οι πελάτες του είναι απρόθυμοι να δεσμευτούν με πλήρεις προσλήψεις, δεδομένου του κλονισμού της οικονομίας και των δύο και πλέον ετών έντονης αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας.

Είπε πάντως ότι οι περισσότεροι πελάτες του προτιμούν εργολάβους στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, που μοιράζονται παρόμοιες ζώνες ώρας, γλώσσα και κουλτούρα.

Ωστόσο, άλλοι οικονομολόγοι λένε ότι αυτά τα εμπόδια έχουν ήδη καταρρεύσει, καθώς η τεχνολογία καθιστά ολοένα και πιο εύκολο το να ξεπεραστούν οι ζώνες ώρας και τα γλωσσικά εμπόδια.

«Οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να προσλάβουν ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη. Και θα το κάνουν», δήλωσε ο Mark Zandi, podcaster και επικεφαλής οικονομολόγος στο Moody’s Analytics.

«Αυτό θα γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο, καθώς η τεχνολογία βελτιώνεται και οι εταιρείες που δημιουργούνται, βελτιστοποιούνται γύρω από την κουλτούρα της εξ αποστάσεως εργασίας», όπως είπε.

«Βλέπουμε πολλές επιχειρήσεις να λένε ‘θα απαλλαγούμε από ένα γραφείο όταν τελειώσει η μίσθωση’. Δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουμε σε αυτό».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024