Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμπέλι: Φθηνότερα τα ισπανικά κρασιά στην παγκόσμια αγορά

Αμπέλι: Φθηνότερα τα ισπανικά κρασιά στην παγκόσμια αγορά

Το στρατηγικό σχέδιο του ισπανικού αμπελοοινικού τομέα

Στην εφαρμογή ενός πενταετούς στρατηγικού σχεδίου, που στοχεύει στην «αύξηση της αξίας και της κερδοφορίας» συμφώνησαν εκπρόσωποι του ισπανικού αμπελοοινικού τομέα, ενώ δεσμεύτηκαν για την ενίσχυση της κατάρτισης, της ψηφιοποίησης και της καινοτομίας για τον εκσυγχρονισμό του κλάδου.

Το στρατηγικό σχέδιο, το οποίο συντάχθηκε σε συνεργασία με την συμβουλευτική εταιρεία KPMG, έχει πέντε βασικούς άξονες, που αναλύονται σε 22 στρατηγικές πρωτοβουλίες με 101 συναφείς δράσεις. Όλα αυτά είναι βήματα που αποσκοπούν στην αποκατάσταση των μεγάλων αδυναμιών του ισπανικού αμπελοοινικού τομέα, και συγκεκριμένα της χαμηλής εξαγωγικής αξίας, της χαμηλότερης εγχώριας κατανάλωσης από αυτή των κύριων ανταγωνιστών της και της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που δεν σημαίνει απαραίτητα μείωση της επιφάνειας του αμπελώνα (950.000 εκτάρια). Σε αυτό προστίθεται η άνιση κατανομή της αξίας και της κερδοφορίας μεταξύ των διαφόρων κρίκων της αλυσίδας.

Διαβάστε επίσης: Οινοποιητικοί Συνεταιρισμοί: Χωρίς κανόνες η αγορά κρασιού

Ο απώτερος στόχος του στρατηγικού σχεδίου, σύμφωνα με ανάρτηση της ΚΕΟΣΟΕ, είναι να «τοποθετήσει την Ισπανία ως μια οινική αναφορά εθνικής και διεθνούς αξίας με βάση τις μοναδικές ιδιότητες που βασίζονται στη διαφοροποίηση: ποιότητα, ποικιλομορφία, ιστορία, παράδοση, βιωσιμότητα και νεωτερικότητα».

Φθηνότερα τα ισπανικά κρασιά στην παγκόσμια αγορά

Πρέπει να σημειωθεί ότι αν η Ισπανία κατάφερε να κατακτήσει μερίδιο αγοράς κατ’ όγκο διεθνώς τα τελευταία χρόνια (23,6 Mhl εξήχθησαν το 2021), αυτό οφείλεται κυρίως στην ασυναγώνιστη θέση της στις τιμές. Για παράδειγμα, τα χύμα κρασιά της τοποθετούνται στα 0,4 ευρώ ανά λίτρο κατά μέσο όρο, έναντι 0,7 ευρώ για την Ιταλία και 1,1 ευρώ για τη Γαλλία. Στη φιάλη, η διαφορά διευρύνεται: 2,3 ευρώ για την Ισπανία έναντι 3,7 ευρώ για την Ιταλία και 6 ευρώ για τη Γαλλία, με μέση τιμή σε όλες τις κατηγορίες (συμπεριλαμβανομένων των BIB και των αφρωδών οίνων) 1,3 ευρώ ανά λίτρο (σε σύγκριση με 3 ευρώ και 6,9 ευρώ για Ιταλία και Γαλλία αντίστοιχα). Ακόμη και χώρες του Νέου Κόσμου όπως η Νότια Αφρική, η Χιλή και η Αργεντινή, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις ισπανικές τιμές.

Σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποίησε η KPMG, περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια επιπλέον ευρώ κέρδισαν οι παγκόσμιες εξαγωγές κρασιού μεταξύ 2013 και 2021. Από αυτά η Ισπανία κατέλαβε μόνο το 4%. Ταυτόχρονα, η πρόσθετη αξία που παρήγαγε η Γαλλία κατά την περίοδο αυτή (3,24 δισ. ευρώ) ισοδυναμεί με την αξία όλων των ισπανικών εξαγωγών. Η KPMG σημειώνει ότι «αν η Ισπανία είχε διατηρήσει το μερίδιο αγοράς της του 2013 (10,1%) το 2021, θα είχε αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 838 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 585 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από αυτά που απέκτησε».

Αρκεί να σημειώσουμε ότι η προώθηση των ισπανικών κρασιών για εξαγωγή είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Έχουν καθοριστεί πολλά μονοπάτια για να βελτιώσουν την εικόνα των προϊόντων και να ενθαρρύνουν τόσο τους ίδιους τους Ισπανούς όσο και τους διεθνείς καταναλωτές να πίνουν περισσότερο και να πραγματοποιήσουν αγορές ισπανικών κρασιών. Μεταξύ αυτών των οδών, η αειφόρος ανάπτυξη και ο οινοτουρισμός αποτελούν τομείς προτεραιότητας. Στην πρώτη περίπτωση, ο ισπανικός τομέας στοχεύει να αυξήσει το μερίδιο των βιολογικών αμπελώνων από 15% το 2021 σε 26% το 2027.

Σε αυτόν τον στόχο προστίθεται η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2035. Η αειφόρος ανάπτυξη συνεπάγεται επίσης την ενθάρρυνση της μέτριας κατανάλωσης, στο πλαίσιο μιας μεσογειακής κουλτούρας, η οποία συνεπάγεται τη «διατήρηση της νομιμότητας του κρασιού ως προϊόντος διατροφής», αλλά και την προώθηση μελετών για κρασί και υγεία. Ο κλάδος έχει επίσης ως στόχο να αυξήσει την παραγωγή κρασιών χωρίς αλκοόλ στα 150 εκατομμύρια λίτρα έως το 2027. Όσον αφορά τον οινοτουρισμό, οι στόχοι είναι ιδιαίτερα φιλόδοξοι: στην πραγματικότητα, στοχεύει να προσελκύσει 5,7 εκατομμύρια οινοτουρίστες το 2027, σε σύγκριση με 1,2 εκατομμύρια το 2021 και να αυξηθεί η μέση δαπάνη κατά 10,6% σε οινοποιεία και μουσεία.

1,2 δισ. ευρώ επιπλέον για εξαγωγές

Συνολικά, το στρατηγικό σχέδιο θα επιτρέψει στον ισπανικό τομέα οίνου να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς σε αξία για να φτάσει σε διεθνές μερίδιο 10,2% έναντι 8,3% που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει αύξηση επιπλέον 1,2 δισ. ευρώ για την επίτευξη ετήσιου τζίρου 4,3 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, σε εθνικό επίπεδο, οι δράσεις στοχεύουν να δημιουργήσουν ετήσια αύξηση αξίας 3% για να φτάσουν τα 3,751 δισ. ευρώ το 2027.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024