Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμαζόνιος: Αποψίλωση – ρεκόρ το 2022 – Καταστράφηκαν 5.474 στρέμματα δάσους σε επτά μήνες

Αμαζόνιος: Αποψίλωση – ρεκόρ το 2022 – Καταστράφηκαν 5.474 στρέμματα δάσους σε επτά μήνες

Βαριές οι ευθύνες της κυβέρνησης Μπολσονάρου

Σε επίπεδα – ρεκόρ έφτασε η αποψίλωση του τροπικού δάσους του Αμαζονίου το πρώτο επτάμηνο του 2022. Αυτό προκύπτει από τα προκαταρκτικά κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Παρασκευή και τα οποία επικαλείται το Reuters.

Τα κυβερνητικά δορυφορικά δεδομένα έδειξαν ότι 5.474 τετραγωνικά χιλιόμετρα αποψιλώθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο, αριθμός αυξημένος κατά 7,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή από το 2015, οπότε και άρχισαν να τηρούνται στοιχεία με την ίδια μεθοδολογία.

Διαβάστε επίσης – Αμαζόνιος: Κατά 22% αυξήθηκε η αποψίλωση του δάσους – Ο ρόλος του Μπολσονάρο

Μόνο τον Ιούλιο, η αποψίλωση των δασών ανήλθε σε 1.487 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου στα ίδια επίπεδα με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Οι ευθύνες Μπολσονάρου

Περιβαλλοντολόγοι και εμπειρογνώμονες κατηγορούν τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου για την ανατροπή των περιβαλλοντικών προστατευτικών μέτρων, ανοίγοντας τον δρόμο στους υλοτόμους και τους κτηνοτρόφους να αποψιλώσουν παράνομα περισσότερο τον Αμαζόνιο.

«Τα στοιχεία σοκάρουν αλλά δεν εκπλήσσουν» δήλωσε ο Marcio Astrini, επικεφαλής της τοπικής περιβαλλοντικής ομάδας Climate Observatory, προσθέτοντας ότι η ανεξέλεγκτη αποψίλωση των δασών στον Αμαζόνιο είναι συνέπεια των κυβερνητικών πολιτικών που μείωσαν την προστασία.

Το γραφείο του Μπολσονάρου διαβίβασε αίτημα σχολιασμού του Reuters στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο δεν απάντησε αμέσως.

Τα τελευταία στοιχεία έρχονται καθώς η Βραζιλία πλησιάζει στη χειρότερη περίοδο της ετήσιας καύσης στον Αμαζόνιο, όταν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες συχνά βάζουν φωτιά σε περιοχές που αποψιλώθηκαν νωρίτερα μέσα στο έτος. Τα στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας διαστημικών ερευνών Inpe δείχνουν ότι οι πυρκαγιές στην περιοχή τείνουν να κορυφώνονται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024