Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η έφοδος του FBI και οι αποκαλύψεις της... τουαλέτας

Η έφοδος του FBI και οι αποκαλύψεις της… τουαλέτας

Τι βρήκαν οι πράκτορες στο σπίτι του πρώην προέδρου των ΗΠΑ στη Φλόριντα στο πλαίσιο έρευνας για καταστροφή αρχείων του Λευκού Οίκου - Στη δημοσιότητα φωτογραφίες σκισμένων εγγράφων με τον γραφικό χαρακτήρα του Τραμπ σε λεκάνη WC

Σε μια άνευ προηγουμένου έφοδο σε σπίτι πρώην προέδρου της χώρας, προχώρησαν οι ομοσπονδιακές αρχές στις ΗΠΑ, αναζητώντας επίσημα έγγραφα τα οποία ο Ντόναλντ Τραμπ πήρε μαζί του φεύγοντας από τον Λευκό Οίκο, κάτι που απαγορεύεται αυστηρά. Πράκτορες του FBI εκτέλεσαν ένταλμα έρευνας στο σπίτι του πρώην προέδρου στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παράνομη απομάκρυνση και καταστροφή αρχείων του Λευκού Οίκου, κατά το τέλος της θητείας του 45ου προέδρου της χώρας.

Οι πράκτορες του FBI αποχώρησαν από την έπαυλη με κουτιά γεμάτα έγγραφα, ενώ ο πρώην πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε ότι άνοιξαν ακόμα και το χρηματοκιβώτιό του.

Η πρωτοφανής αυτή κίνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης σε αναζήτηση των 15 κιβωτίων με προεδρικά αρχεία που αφαιρέθηκαν παράνομα από τον Λευκό Οίκο – μεταξύ των οποίων και απόρρητα έγγραφα – αποτελεί μια δραματική κλιμάκωση των ερευνών εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ. Και σημειώνεται την ίδια ώρα που αποκαλύπτεται ότι ο πρώην πρόεδρος συνήθιζε να σκίζει και να πετά στην τουαλέτα επίσημα έγγραφα.

Διαβάστε επίσης – ΗΠΑ: Ο Τραμπ επιμένει να διεκδικήσει ξανά την προεδρία

Η ιστοσελίδα Axios δημοσίευσε φωτογραφίες σκισμένων εγγράφων με τον γραφικό χαρακτήρα του Τραμπ, να βρίσκονται στον πάτο λεκάνης. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το βιβλίο Confidence Man, που έγραψε η πολιτική συντάκτρια των  «New York Times», Μάγκι Χάμπερμαν, που καλύπτει το ρεπορτάζ του Λευκού Οίκου.

Η κυκλοφορία του βιβλίου έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα «η αποχέτευση συχνά βούλωνε από τα έγγραφα που έριχνε συνέχεια στις τουαλέτες ο Τραμπ, θέλοντας να τα καταστρέψει». Σύμφωνα με αναλυτές, οι φωτογραφίες αυτών των σκισμένων εγγράφων μέσα στις τουαλέτες του Λευκού Οίκου είναι πιθανή απόδειξη παραβίασης του νόμου περί προεδρικών αρχείων.

Καταστροφή εγγράφων

Σύμφωνα με τη Χάμπερμαν, οι ρίψεις των χαρτιών στις τουαλέτες έγιναν πολλές φορές στον Λευκό Οίκο και σε τουλάχιστον δύο ταξίδια στο εξωτερικό. Οι περισσότερες λέξεις είναι δυσανάγνωστες, αλλά ένα όνομα που διακρίνεται ξεκάθαρα είναι αυτό της ρεπουμπλικανής βουλευτού της Νέας Υόρκης και πιθανής υποψήφιας για το χρίσμα του κόμματος το 2024, Ελίζ Στέφανικ.

«Η απόρριψη εγγράφων με αυτόν τον τρόπο ήταν γνωστή σε ορισμένους βοηθούς του και ήταν ουσιαστικά επέκταση της μακροχρόνιας συνήθειας του Τραμπ να σχίζει έγγραφα παρότι γνώριζε ότι έπρεπε να διατηρηθούν και να παραδοθούν βάσει του νόμου περί προεδρικών αρχείων», γράφει η Χάμπερμαν, η οποία αναφέρει ότι ο Τραμπ διατήρησε επαφή με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν και μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ενώ πήρε μαζί του φεύγοντας από εκεί και την αλληλογραφία του με τον Κιμ.

Ο Τραμπ έχει υποβληθεί και στο παρελθόν σε έλεγχο για τις κατάφωρες παραβιάσεις του νόμου περί Προεδρικών Μητρώων του 1978 – που επιβάλλει τη διατήρηση των εγγράφων του Λευκού Οίκου – αλλά η έρευνα για πρώτη φορά φαίνεται να υποδηλώνει πιθανό νομικό κίνδυνο για εκείνον, σχετικά με τις πρακτικές των αρχείων του.

Οι προβλέψεις που διέπουν την εσκεμμένη και παράνομη αφαίρεση ή καταστροφή προεδρικών αρχείων, αν και σπάνια επιβάλλονται, επιφέρουν σημαντικές κυρώσεις όπως: πρόστιμα, φυλάκιση και, κυρίως, αποκλεισμός από την άσκηση του τρέχοντος ή μελλοντικού αξιώματος. Δηλαδή εάν βρεθεί ένοχος μπορεί να του απαγορευθεί να διεκδικήσει εκ νέου το ρεπουμπλικανικό χρίσμα και άρα την προεδρία της χώρας στις εκλογές του 2024.

Εις βάρος του Τραμπ δεν διεξάγεται αυτή τη στιγμή έρευνα μόνο για τα προεδρικά αρχεία αλλά και για την υποκίνηση της εισβολής των οπαδών του στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Επίσης διερευνάται η καταγγελία ότι συγκέντρωσε 250 εκατ. δολάρια από οπαδούς του ως μέρος της προσπάθειάς του να ισχυρισθεί στο δικαστήριο ότι του «έκλεψαν τις εκλογές», αλλά στην πραγματικότητα διοχέτευσε τα χρήματα αλλού ενώ έρευνα γίνεται και για την προσπάθειά του να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα στην πολιτεία της Τζόρτζια.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024