Η εμπειρία χάθηκε, η νεύρωση κυριαρχεί.

Οι νέες ανθρωπολογίες του καλοκαιριού εμπλουτίζονται με περισσότερα στιγμιότυπα. Εκείνοι/ες που επιχειρούν σύντομες αποδράσεις από τις πόλεις προς θαλασσινές τοποθεσίες γεμίζουν τις τροχήλατες μικρού μεγέθους αποσκευές τους με λίγα ρούχα και αντικείμενα που θα συνδυαστούν μεταξύ τους για την ιδανική στιγμή. Ενα ψάθινο καπέλο, ένα λινό πουκάμισο, δύο μαγιό, σαγιονάρες, πετσέτα και οικολογικής συνείδησης τσάντα μπάνιου ως πρωταρχικά συστατικά της πρωινής συνάντησης με τον ήλιο.

Οπωσδήποτε να βρεθεί ξαπλώστρα πρώτης γραμμής, στη συνέχεια να γίνουν μερικές στάσεις γιόγκα για να χαλαρώσουν οι πιασμένοι μυς αλλά και να ανακατευθυνθούν τα βλέμματα πάνω σε γυμνασμένα σώματα. Αλλά γρήγορα, γιατί τα λεπτά τρέχουν, η απόδραση είναι ολιγοήμερη και οι επιθυμίες άπειρες.

Στον επόμενο τόνο βουτιά, μερικές εντυπωσιακές απλωτές και έξω από το νερό για το επόμενο καθήκον του σύγχρονου παραθερισμού: φωτογραφία-πορτρέτο με φόντο το πιο τουριστικό αξιοθέατο του τόπου και ιδανικά με σκυλάκι τσέπης αγκαλιά…

Και ύστερα έρχεται το Earthing, ή επί το ελληνικότερο «γείωση». Τάση διάσημη που επεξεργάζονται τα περιοδικά τα οποία έστειλαν τον κόσμο στη φύση να περπατά ξυπόλητος, να μυρίζει τον αέρα, να γεύεται καρπούς από τα δέντρα, να ακούει τζιτζίκια και να ανεβάζει τον ήχο τους στο Ινσταγκραμ. Γιατί μέσω των αισθήσεων το ηλεκτρικό πεδίο της Γης μεταφέρεται στο σώμα.

Με αυτή τη σύνδεση με τη Γη, το σώμα προσλαμβάνει ελεύθερα ηλεκτρόνια, τα οποία λέει το Earthing, ότι χρησιμεύουν ως αντιοξειδωτικά, εμποδίζοντας την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών, που βλάπτουν τον οργανισμό.

Ο πολλαπλασιασμός των ερεθισμάτων προκαλούν στρες στον οργανισμό, επειδή δεν προλαβαίνει να τα επεξεργαστεί, έλεγε ο Φρόιντ καταγράφοντας τις νευρώσεις. Σήμερα βλέπουμε να κάνουν πασαρέλα κάτω από τα μάτια μας διαφορετικά μοντέλα νεύρωσης. Καθένας/καθεμιά/καθένα αγωνιά να προλάβει «κάτι».

Το περιβόητο trend του FOMO ήτοι #fearofmissingout (φόβος να χάσεις κάτι εξαιρετικό) καλεί τους διαρκώς σε online σύνδεση να προλάβουν να δοκιμάσουν, να γνωρίσουν, να βρεθούν, να φωτογραφίσουν εγκαίρως πριν από τους άλλους κάτι το «σπάνιο», το πρωτόγνωρο, το καταπληκτικό.

Συμπέρασμα; Η εμπειρία χάθηκε, η νεύρωση κυριαρχεί.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr