Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θράκη: Από τα καπνά στη στέβια

Θράκη: Από τα καπνά στη στέβια

Σήμερα, καλλιεργούνται 150 στρέμματα με στέβια σε Ροδόπη και Ξάνθη

Αλλαγή σελίδας, με στόχο την παραμονή τους στην ύπαιθρο και τον πρωτογενή τομέα, επιχειρούν, με «όχημα» τον πρώτο επί ελληνικού εδάφους Συνεταιρισμό Παραγωγών Στέβιας Θράκης, πρώην καλλιεργητές καπνού του νομού Ροδόπης και της Ξάνθης. Ο νέος Συνεταιρισμός έχει έδρα στον δήμο Αρριανών και πλαισιώνεται από 24 μέλη, ηλικίας από 22 έως και 50 χρόνων. Σήμερα, καλλιεργούνται 150 στρέμματα με στέβια σε Ροδόπη και Ξάνθη, ενώ άλλα 20 στρέμματα θα «δώσουν» το 2023 και την πρώτη πιστοποιημένη βιολογική παραγωγή.

Τα παραπάνω αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού Ταρκάν Μουλταζά, αντιπεριφερειάρχης υποδομών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σημειώνοντας ότι η καλλιέργεια στέβιας είναι εφάμιλλη αυτής του καπνού, αλλά πολύ πιο ξεκούραστη, δεν απαιτεί επένδυση σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό, αποδίδει περισσότερο σε στρεμματική απόδοση και εξασφαλίζει ως και τριπλάσιο εισόδημα για τους αγρότες.

Διαβάστε επίσης: Πιερία: Εκτεταμένες ζημιές στα καπνοχώραφα – Μαράθηκαν τα καπνά

Υπογραμμίζει δε, ότι η απορρόφηση της παραγωγής είναι «εγγυημένη» με όρους συμβολαιακής γεωργίας με τη Stevia Hellas και στο πλαίσιο αυτό δηλώνει «ανακουφισμένος» που η εταιρεία Παπαστράτος και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Stevia Hellas ένωσαν τις δυνάμεις τους και μέσω του προγράμματος αναγεννητικής καλλιέργειας «Νέα Γη», από τον καπνό στη στέβια, «μας έδωσαν διέξοδο, επαγγελματική ασφάλεια και ένα ευοίωνο μέλλον για την παραμονή μας στον αγροτικό χώρο».

Έντονο το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια στέβιας

Εκτιμώντας ότι σταδιακά θα αυξηθούν τα μέλη του συνεταιρισμού στα αμέσως επόμενα χρόνια, ο κ. Μουλταζά τονίζει ότι είναι «η ψυχολογία του κοινού και των απτών αποδείξεων της επιτυχίας της καλλιέργειας, που θα προσελκύσει μεγάλο αριθμό παραγωγών στον συνεταιρισμό μας. Το ενδιαφέρον καταγράφεται ήδη έντονο και εκτιμώ ότι με τη διαφαινόμενη εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας, η στέβια στην Θράκη θα «ανθίσει»».

Ως πρώην καπνοκαλλιεργητής και ο ίδιος, ο κ. Μουλταζά αναφέρει ότι ενώ προ δεκαετίας οι καπνοκαλλιεργητές στη Θράκη ανέρχονταν σε 7.000 οικογένειες, σήμερα δεν ξεπερνούν τις 3.000 και «εκτιμώ ότι ο αριθμός τους θα φθίνει ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον, αφού οι τιμές μένουν στάσιμες τα τελευταία δέκα χρόνια στα 4-5 ευρώ/κιλό, όταν την ίδια στιγμή το κόστος παραγωγής καταγράφεται ήδη διπλάσιο, στα 4,50 ευρώ/κιλό και χωρίς να συνυπολογίζονται μάλιστα και τα εργατικά έξοδα».

Η απόδοση της καλλιέργειας στέβιας ανέρχεται σε 300 κιλά ανά στρέμμα, σύμφωνα με τον ίδιο, με την τιμή παραγωγού να διαμορφώνεται σε 2,90 με 3 ευρώ/κιλό συν ΦΠΑ, το κόστος παραγωγής να καταγράφεται μειωμένο σε ποσοστό άνω του 50% έναντι του καπνού και αυτό της εγκατάστασης να είναι στα 300 ευρώ/στρέμμα.

«Με παραγωγή 300 κιλά το στρέμμα και τιμή στα 2,90-3 ευρώ (συν ΦΠΑ), η απόδοση είναι σχεδόν 900 ευρώ το στρέμμα. Ο καπνός, στην καλύτερη των περιπτώσεων, δίνει 150 κιλά το στρέμμα, που με 4 ευρώ/στρέμμα, δίνει 600 ευρώ», επισημαίνει ο κ. Μουλταζά και σημειώνει ότι «μπορεί να μεγαλώσαμε με τον καπνό, αλλά είναι πλέον εμφανές ότι φθίνει σε όλη την Ευρώπη και παγκόσμια».

Η καλλιέργεια στέβιας συμβαδίζει με τις επιταγές της ΕΕ και της χώρας μας για σεβασμό στο περιβάλλον, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προώθηση της συνεργασίας και της καινοτομίας και πεποίθηση του κ. Μουλταζά αποτελεί ότι με την παροχή κινήτρων εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, η στέβια και η καλλιέργειά της, μπορεί να δώσει μια προοπτική ανάπτυξης τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό, μιας και ήδη συγκεντρώνει πάνω της το ενδιαφέρον πολύ μεγάλων εταιρειών παραγωγής τροφίμων από όλο τον κόσμο.

Πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Ο νέος… Χάαλαντ: Το wonderkid που έχει «τρελάνει» την Άρσεναλ και τον Αρτέτα (vids)

Κίνηση για την απόκτηση του επιθετικού της Λειψίας, Μπέντζαμιν Σέσκο, θα κάνει το ερχόμενο καλοκαίρι όπως όλα δείχνουν η Άρσεναλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024