Σάββατο 02 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
UNWTO: Ο τουρισμός δείχνει σημάδια ισχυρής ανάκαμψης

UNWTO: Ο τουρισμός δείχνει σημάδια ισχυρής ανάκαμψης

Οι νέες προκλήσεις και τι απειλεί να ανακόψει τη ανοδική τροχιά – Αυξημένες οι τουριστικές δαπάνες παρά τον πληθωρισμό.

Ο διεθνής τουρισμός συνεχίζει να δείχνει σημάδια ισχυρής και σταθερής ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας παρά τις σημαντικές αυξανόμενες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις.

Σύμφωνα με το τελευταίο Παγκόσμιο Βαρόμετρο Τουρισμού του UNWTO, ο διεθνής τουρισμός σημείωσε ισχυρή ανάκαμψη τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, με σχεδόν 250 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις να καταγράφονται. Αυτό συγκρίνεται με 77 εκατομμύρια αφίξεις από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2021 και σημαίνει ότι ο κλάδος έχει ανακτήσει σχεδόν το μισό (46%) των επιπέδων πριν από την πανδημία του 2019.

«Η ανάκαμψη του τουρισμού έχει επιταχυνθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, ξεπερνώντας τις προκλήσεις που στέκονται στο δρόμο της», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili. Ταυτόχρονα, συνιστά επίσης προσοχή εν όψει των «οικονομικών αντιθέσεων και των γεωπολιτικών προκλήσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κλάδο στο υπόλοιπο του 2022 και μετά».

Η Ευρώπη και η Αμερική οδηγούν την ανάκαμψη

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη εκτοξεύτηκαν κατά 350% σε σχέση με τους πρώτους πέντε μήνες του 2021, λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή ενδοπεριφερειακή ζήτηση και την άρση όλων των ταξιδιωτικών περιορισμών σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών. Η περιοχή σημείωσε ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις τον Απρίλιο (+458%), αντανακλώντας μια πολύ καλή περίοδο του Πάσχα. Στην Αμερική , οι αφίξεις υπερδιπλασιάστηκαν (+112%). Ωστόσο, η ισχυρή ανάκαμψη μετράται έναντι των αδύναμων αποτελεσμάτων το 2021 και οι αφίξεις παραμένουν συνολικά 36% και 40% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και στις δύο περιοχές, αντίστοιχα.

Η ανάκαμψη του τουρισμού έχει επιταχυνθεί σε πολλά μέρη του κόσμου, ξεπερνώντας τις προκλήσεις που στέκονται εμπόδιο

Το ίδιο μοτίβο παρατηρείται και σε άλλες περιοχές. Η ισχυρή ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή (+157%) και την Αφρική (+156%) παρέμεινε 54% και 50% κάτω από τα επίπεδα του 2019 αντίστοιχα, και η Ασία και ο Ειρηνικός σχεδόν διπλασίασαν τις αφίξεις (+94%), αν και οι αριθμοί ήταν 90% χαμηλότεροι 2019, καθώς ορισμένα σύνορα παρέμειναν κλειστά για μη απαραίτητα ταξίδια. Εδώ, η πρόσφατη χαλάρωση των περιορισμών φαίνεται σε βελτιωμένα αποτελέσματα για τον Απρίλιο και τον Μάιο.

Εξετάζοντας τις υποπεριφέρειες, αρκετές έχουν ανακτήσει μεταξύ 70% και 80% των προπανδημικών επιπέδων τους, με επικεφαλής την Καραϊβική και την Κεντρική Αμερική , ακολουθούμενη από τη Νότια Μεσόγειο, τη Δυτική και τη Βόρεια Ευρώπη . Αξιοσημείωτο είναι ότι ορισμένοι προορισμοί ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, συμπεριλαμβανομένων των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ, του Αγίου Μάρτεν, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, της Αλβανίας, της Ονδούρας και του Πουέρτο Ρίκο.

Διεθνείς Τουριστικές Αφίξεις

Η αύξηση των τουριστικών δαπανών από τις κύριες αγορές πηγών συνάδει με την παρατηρούμενη ανάκαμψη. Οι διεθνείς δαπάνες των τουριστών από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πλέον στο 70% έως 85% των επιπέδων πριν από την πανδημία, ενώ οι δαπάνες από την Ινδία, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019.

Όσον αφορά τις διεθνείς τουριστικές εισπράξεις σε προορισμούς, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών – Δημοκρατία της Μολδαβίας, Σερβία, Σεϋχέλλες, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Αγία Λουκία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Πακιστάν, Σουδάν, Τουρκία, Μπαγκλαντές, Ελ Σαλβαδόρ, Μεξικό, Κροατία και Πορτογαλία – έχουν ανακτήσει πλήρως τα προ πανδημίας επίπεδά τους.

Αψηφώντας τις προκλήσεις

Ο διεθνής τουριστικός οργανισμός επισημαίνει ότι η έντονη ζήτηση κατά τη θερινή περίοδο του Βορείου Ημισφαιρίου αναμένεται να παγιώσει αυτά τα θετικά αποτελέσματα, ιδίως καθώς περισσότεροι προορισμοί χαλαρώνουν ή αίρουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Από τις 22 Ιουλίου, 62 προορισμοί (εκ των οποίων 39 στην Ευρώπη) δεν είχαν ισχύ περιορισμούς που σχετίζονται με την COVID-19 και ένας αυξανόμενος αριθμός προορισμών στην Ασία άρχισε να χαλαρώνει τους δικούς τους.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), η συνολική μείωση της διεθνούς αεροπορικής χωρητικότητας το 2022 θα περιοριστεί στο 20% έως 25% των θέσεων που προσφέρουν οι αεροπορικές εταιρείες σε σύγκριση με το 2019. Αυτή η ανθεκτικότητα αντανακλάται επίσης στα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων. Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας συγκριτικής αξιολόγησης του κλάδου STR, τα παγκόσμια ποσοστά πληρότητας ανέβηκαν στο 66% τον Ιούνιο του 2022, από 43% τον Ιανουάριο.

Αντίθετοι άνεμοι

Ωστόσο, η ισχυρότερη από το αναμενόμενο ζήτηση έχει δημιουργήσει σημαντικές λειτουργικές προκλήσεις στο εργατικό δυναμικό, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα επιτόκια, καθώς και οι φόβοι για οικονομική επιβράδυνση εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο για την ανάκαμψη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση από 6,1% το 2021 σε 3,2% το 2022 και στη συνέχεια σε 2,9% το 2023. Ταυτόχρονα, ο UNWTO συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για την παρακολούθηση της πανδημίας καθώς και οι αναδυόμενες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία και ο πιθανός αντίκτυπός τους στα ταξίδια.

Περιφερειακά σενάρια για το 2022

Τα μελλοντικά σενάρια του UNWTO που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο του 2022 υποδεικνύουν ότι οι διεθνείς αφίξεις έφτασαν το 55% έως 70% των επιπέδων πριν από την πανδημία το 2022. Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από τις εξελισσόμενες συνθήκες, κυρίως μεταβαλλόμενους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τον συνεχή πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών ενέργειας και τις συνολικές οικονομικές συνθήκες , την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και την κατάσταση της υγείας που σχετίζεται με την πανδημία. Πιο πρόσφατες προκλήσεις, όπως ελλείψεις προσωπικού, σοβαρή συμφόρηση στα αεροδρόμια και καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τον αριθμό του διεθνούς τουρισμού.

Σενάρια ανά περιοχή δείχνουν ότι η Ευρώπη και η Αμερική καταγράφουν τα καλύτερα τουριστικά αποτελέσματα το 2022, ενώ η Ασία και ο Ειρηνικός αναμένεται να υστερήσουν λόγω πιο περιοριστικών ταξιδιωτικών πολιτικών. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ανέλθουν στο 65% ή στο 80% των επιπέδων του 2019 το 2022, ανάλογα με τις διάφορες συνθήκες, ενώ στην Αμερική θα μπορούσαν να φτάσουν το 63% έως το 76% αυτών των επιπέδων.

Στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή οι αφίξεις θα μπορούσαν να φτάσουν περίπου το 50% έως 70% των επιπέδων πριν από την πανδημία, ενώ στην Ασία και τον Ειρηνικό θα παραμείνουν στο 30% των επιπέδων του 2019 στο καλύτερο σενάριο, λόγω αυστηρότερων πολιτικών και περιορισμών.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Πολ Πογκμπά: Πώς να «καταστρέψεις» μια σπουδαία καριέρα… (vids)

Ο Πολ Πογκμπά βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων χρόνων και δικαίωσε τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αρκετά χρόνια μετά. Ο Γάλλος είναι το Νο.1 παράδειγμα προς αποφυγή...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 02 Μαρτίου 2024