Ουκράνια: Μειώθηκαν στα 15 χρόνια τα ισόβια σε Ρώσο στρατιώτη που σκότωσε άμαχο
Ο λοχίας Βαντίμ Τσιτσιμαρίν, 21 ετών, είχε παραδεχθεί ότι σκότωσε τον Ολεξάντρ Σελίποφ, έναν 62χρονο άμαχο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής.
Το δικαστήριο του Κιέβου ανακοίνωσε σήμερα, πως η ποινή ισόβιας κάθειρξης που είχε επιβληθεί σε Ρώσο στρατιώτη, για τη δολοφονία ενός αμάχου στην Ουκρανία, μειώθηκε στα 15 χρόνια.
«Η έφεση που κατέθεσε η υπεράσπιση ικανοποιήθηκε εν μέρει. Η κρίση του δικαστηρίου (…) άλλαξε», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το εφετείο του Κιέβου, διευκρινίζοντας πως η νέα ποινή είναι «15 χρόνια κάθειρξη».
Ο λοχίας Βαντίμ Τσιτσιμαρίν, 21 ετών, είχε παραδεχθεί ότι σκότωσε τον Ολεξάντρ Σελίποφ, έναν 62χρονο άμαχο, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.
Δήλωσε ένοχος και καταδικάστηκε στις 23 Μαΐου για έγκλημα πολέμου και προμελετημένο φόνο.
Ο Βαντίμ Τσιτσιμαρίν είχε πει στο δικαστήριο ότι ενήργησε υπό την πίεση ενός άλλου στρατιώτη καθώς προσπαθούσε να διαφύγει προς τη Ρωσία με ένα κλεμμένο όχημα με άλλους τέσσερις στρατιωτικούς.
Ο στρατιώτης αυτός, από το Ιρκούτσκ της Σιβηρίας, είχε ζητήσει «συγγνώμη» από τη χήρα του Σελίποφ στη διάρκεια μια σύντομης συνομιλίας που είχαν στην αίθουσα του δικαστηρίου στο Κίεβο τον Μάιο.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατηγορούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου και κακομεταχείριση, κυρίως στη διάρκεια της κατοχής περιχώρων της πρωτεύουσας από τα οποία αποσύρθηκαν στα τέλη Μαρτίου.
Έχουν κατηγορηθεί επίσης από το Κίεβο για αυθαίρετες κρατήσεις και βασανιστήρια στα εδάφη που έχουν καταλάβει στη νότια Ουκρανία.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Ιράν: Ενταφιάστηκε ο Αλί Χαμενεΐ απουσία του γιου και διαδόχου του Μοτζταμπά
- Ισπανία: 6 νεκροί σε δασική πυρκαγιά στην Αλμερία – Ορισμένοι βρέθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους
- Η κυβέρνηση Τραμπ χαλαρώνει τους κανόνες για τις εκπομπές ρύπων από βαριά φορτηγά
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)





















![Πτώση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε η αντιπρόεδρος της Ζάμπιας – Ποια η κατάστασή της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/zambia2-315x220.jpg)











































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442