Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η προπαγάνδα του Πούτιν «πυροβολεί» και η Ευρώπη κοιμάται

Η προπαγάνδα του Πούτιν «πυροβολεί» και η Ευρώπη κοιμάται

Στην ταχέως εξελισσόμενη μάχη παραπληροφόρησης ανάμεσα στη Ρωσία και τις Βρυξέλλες η ΕΕ παραμένει υποδεέστερη, με σαφώς λιγότερες δυνάμεις και υποχρηματοδοτούμενη

Μπορεί η ΕΕ να έχει αποκλείσει την πρόσβαση μιας σειράς ρωσικών «μέσων προπαγάνδας», όπως έχει χαρακτηρίσει το Sputnik και το Russia Today, στα κινητά, στα tablet και στους υπολογιστές των περίπου 450 εκατομμυρίων πολιτών της, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες έχουν σταματήσει να ανησυχούν για την έκταση και την αποτελεσματικότητα της Μόσχας σε αυτό το επίπεδο.

Το Politico, μάλιστα, φέρνει και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα προκειμένου να υποστηρίξει το μέγεθος της απειλής, κάνοντας μια σύγκριση ανάμεσα στις «επιδόσεις» του Σεργκέι Λαβρόφ και του Ζοζέπ Μπορέλ.

Οπως σημειώνει, συγκεκριμένα, στο ρεπορτάζ με τίτλο «η προπαγανδιστική μηχανή του Πούτιν σφυροκοπά την ΕΕ, ενώ οι Βρυξέλλες κοιμούνται», το άρθρο που έγραψε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών εν όψει της περιοδείας του στην Αφρική, κατηγορώντας τη Δύση και τις κυρώσεις της για την επαπειλούμενη παγκόσμια διατροφική κρίση, αναπαράχθηκε από αρκετά ΜΜΕ των τεσσάρων χωρών τις οποίες επρόκειτο να επισκεφθεί, καθώς και από χιλιάδες χρήστες του Facebook. Αντιθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία της CrowdTangle, η παρέμβαση του Μπορέλ πέρασε σχεδόν απαρατήρητη, καθώς διασφάλισε μόλις… ένα like στο Facebook.

«Στην ταχέως εξελισσόμενη μάχη παραπληροφόρησης ανάμεσα στη Ρωσία και το μπλοκ των 27 η Ευρώπη παραμένει υποδεέστερη, με σαφώς λιγότερες δυνάμεις και υποχρηματοδοτούμενη στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το εξελιγμένο εγχειρίδιο του Κρεμλίνου, το οποίο συνδυάζει τα κρατικά ΜΜΕ της χώρας, εκατοντάδες διπλωμάτες σε ολόκληρο τον πλανήτη και, κατά περίπτωση, συγκαλυμμένα εργαλεία με σκοπό τη διάδοση αναληθειών ή κραυγαλέων ψεμάτων, έτσι ώστε να προωθηθούν οι πολιτικές φιλοδοξίες της Μόσχας σε κάθε γωνιά του πλανήτη» γράφουν χαρακτηριστικά ο Μαρκ Σκοτ και η Ιλια Γκρίντνεφ.

Οπως σημειώνουν, επίσης, η επίσημη υπηρεσία της ΕΕ που έχει στόχο να αποκαλύπτει τους στόχους και τα μέσα του Κρεμλίνου, η αποκαλούμενη East Stratcom που λειτουργεί υπό την ευθύνη του Μπορέλ, διαθέτει ετήσιο προϋπολογισμό ύψους λίγων εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει τις ασύγκριτα μεγαλύτερες πηγές του «αντιπάλου». Μάλιστα, όπως παραδέχεται και η επίτροπος Βέρα Γιουρόβα, γίνονται συστηματικές προσπάθειες παράκαμψης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί – για παράδειγμα, το RT δημιουργεί διαρκώς νέες ιστοσελίδες στη γερμανική, τη γαλλική, την ισπανική και την αγγλική γλώσσα. «Ειδικά στον χώρο του Διαδικτύου μοιάζει σαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» λέει η Γιουρόβα, ενώ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει επανειλημμένως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ρωσικό μηχανισμό προπαγάνδας στην Ευρώπη.

Το ρεπορτάζ του Politico ξεκαθαρίζει, φυσικά, ότι ανάλογες τακτικές εφαρμόζονται από τη Μόσχα και εκτός Ευρώπης, όπου το πεδίο είναι πιο εύκολο. Στην Αφρική, για του λόγου το αληθές, το RT της Γαλλίας έχει εντείνει τις προσπάθειές του να βρει εναλλακτικούς τρόπους για να φτάσει στα εκατομμύρια των γαλλόφωνων της ηπείρου. Στη Λατινική Αμερική, επίσης, το ισπανόφωνο δίκτυο του RT έχει καταστεί πηγή πληροφόρησης για εκατομμύρια ανθρώπους, σε πολλές χώρες, που έτσι κι αλλιώς είναι καχύποπτοι απέναντι στη Δύση.

Αλλά και στα Βαλκάνια, σύμφωνα με την Τατιάνα Τβετιτσάνιν, πολλά τοπικά ΜΜΕ αναπαράγουν με ιδιαίτερη ταχύτητα και ευκολία θέματα και πληροφορίες που προέρχονται από ρωσικά ΜΜΕ, είτε από επίσημες πηγές είτε από «πληροφορίες». «Τα τοπικά μέσα κατά βάση μεταφράζουν και αναδημοσιεύουν τους παραπάνω ισχυρισμούς, προσθέτοντας πού και πού λίγο τοπικό… άρωμα» σημειώνει η ίδια.

Πηγή: Έντυπη Έκδοση «Τα Νέα»

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024