Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιάννης Σμαραγδής: «Έμοιαζε σαν να ζήτησε από τον Θεό να την απαλλάξει από τα βάσανα»

Γιάννης Σμαραγδής: «Έμοιαζε σαν να ζήτησε από τον Θεό να την απαλλάξει από τα βάσανα»

Η Ελένη Σμαραγδή άφησε την τελευταία της πνοή στις 15 Ιουλίου, σε ηλικία 73 ετών

Πολύ δύσκολες είναι οι ώρες για τον Γιάννη Σμαραγδή, με τον χαμό της γυναίκας του.

Η Ελένη Σμαραγδή πέθανε σε ηλικία 73 ετών, τα ξημερώματα της Παρασκευής (15/7). Για δεκαετίες υπήρξε το στήριγμα του σπουδαίου σκηνοθέτη.

Λίγες ημέρες μετά τον θάνατό της, ο ίδιος προχώρησε σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση στην εφημερίδα Secret. Μίλησε για τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε η αγαπημένη του σύζυγος το τελευταίο διάστημα και περιέγραψε τον τρόπο που τελικά έφυγε από τη ζωή.

Τα όσα είπε συγκινούν…

«Βρέθηκε ξαφνικά πριν από δύο μήνες με έναν κακοφορμισμένο πολύποδα κι είχε αρχίσει ακτινοβολίες και χημειοθεραπείες, που ήταν τα προεόρτια για χειρουργική επέμβαση. Στο μεσοδιάστημα, με την άδεια των γιατρών για να αλλάξει παραστάσεις κι εικόνες, πήγε στο χωριό της, στις Λιβανάτες Φθιώτιδας», ανέφερε αρχικά ο Γιάννης Σμαραγδής.

Και πρόσθεσε: «Κι ενώ τα πράγματα έμοιαζαν να εξελίσσονται ομαλά, μπήκε στη θάλασσα για να κάνει μπάνιο και βγαίνοντας κεραυνοβολήθηκε από ένα ολικό εγκεφαλικό. Στην ουσία, έφυγε στον τόπο όπου γεννήθηκε. Έμοιαζε σαν να ζήτησε από τον Θεό να την απαλλάξει από τα βάσανα που θα ακολουθούσαν αλλά και να απαλλάξει τους ανθρώπους που αγαπά από τα βάσανα που θα προκαλούσαν οι πολύμηνες, βασανιστικές θεραπείες».

Όσο για τις τελευταίες της στιγμές, σημείωσε: «Ο Θεός ήθελε να την πάρει για να μην ταλαιπωρηθεί άλλο. Πριν μπει στην Εντατική, πρόφτασε και γέλασε στο γιο μου, τον Αλέξανδρο, με τη γλύκα που είχε σε όλη της τη ζωή για όλους τους ανθρώπους. Νομίζω ότι ο Θεός της έκανε αυτήν τη χάρη, να την πάρει όπως αυτή ήθελε, στον τόπο της γιατί ήταν καλός άνθρωπος και δεν είχε πειράξει μυρμήγκι στη ζωή της».

Ποια ήταν η Ελένη Σμαραγδή

Ο Γιάννης και η Ελένη ήταν μαζί από πολύ νέοι. Εκείνος ήρθε στα 19 να ζήσει μόνιμα στην Αθήνα από το Ηράκλειο όπου γεννήθηκε και εκείνη γέννημα θρέμμα Χαλανδριώτισσα.

Η Ελένη ήταν μόλις 16 ετών όταν ένιωσε το πρώτο ερωτικό σκίρτημα για το σκηνοθέτη.

Ο ίδιος πάντα την θεωρούσε «Άγγελό» του. «Ήταν Άγγελος με φτερά, που μου τα δάνειζε κάθε φορά που έκανα μια ταινία. Σαν Άγγελος έφυγε», είπε λίγες ώρες μετά τον θάνατό της.

Η Ελένη Σμαραγδή υπήρξε δραστήρια υπέρμαχος των τεχνών από τα χρόνια της στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Από το 1980 έως το 1995 εργάσθηκε ως ιδρυτικό μέλος και αργότερα ως υπεύθυνη του Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Σ’ αυτό το διάστημα διοργάνωσε και επιμελήθηκε πολλές εκδηλώσεις, ομιλίες και εκθέσεις καθώς και πολλές εκδόσεις μία εκ των οποίων βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Επιτυχημένη και πολυβραβευμένη παραγωγός, από το 1988 εργάστηκε στο πλευρό του Γιάννη Σμαραγδή ως παραγωγός στην Alexandros Film Co. Ltd.

Μεταξύ των πολλαπλών βραβείων για τις ταινίες ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, EL GRECO, Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ, ΚΑΒΑΦΗΣ, το 2018 τιμήθηκε με το βραβείο Grand Remi Award Καλύτερης Ταινίας για την ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ. Το 2010 εξέδωσε το λεύκωμα ‘El Greco – η ταινία’ από τις εκδόσεις Μίλητος.

Στις 8 Μαρτίου 2010, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, της απενεμήθη τιμητική διάκριση από το Σύνδεσμο Γυναικών Ηρακλείου Κρήτης για την ταινία El Greco και την δημιουργία και επιμέλεια του Μουσείου «El Greco: Επιστροφή στην Πατρίδα» στο Ηράκλειο, στην Κρήτη. To 2009 επιμελήθηκε την μόνιμη έκθεση «EL GRECO–Επιστροφή στην Πατρίδα» στην Πύλη Βηθλεέμ του Ηρακλείου Κρήτης. Στις 16 Μαΐου 2008 τιμήθηκε με το βραβείο ΑΡΤΕΜΙΣ από το Ευρωπαϊκό-Αμερικανικό Συμβούλιο γυναικών ως παραγωγός για την ταινία EL GRECO.

Το 2007 τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό βραβείο καλύτερης ταινίας για την ταινία EL GRECO.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024