Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζοάν Γούντγουορντ και Πολ Νιούμαν: Το μυστικό ενός φαινομενικά αρμονικού γάμου 50 χρόνων

Τζοάν Γούντγουορντ και Πολ Νιούμαν: Το μυστικό ενός φαινομενικά αρμονικού γάμου 50 χρόνων

«Για ποιο λόγο να ψάχνω για χάμπουργκερ έξω, όταν έχω μπριζόλα στο σπίτι μου;» είχε πει κάποτε ο ηθοποιός. Μία νέα σειρά σε σκηνοθεσία του Ίθαν Χοκ φωτίζει τη ζωή του λαμπερού ζεύγους μέσα από τις ατέλειές τους.

Το The Last Movie Stars είναι μια σειρά έξι επεισοδίων, σε σκηνοθεσία του Ίθαν Χοκ, που εξετάζει τον μακρύ, φαινομενικά αρμονικό γάμο του Πολ Νιούμαν και της Τζοάν Γούντγουορντ. Και οι δύο καταξιωμένοι ηθοποιοί, η ένωσή τους διήρκεσε 50 χρόνια, από το 1958 μέχρι τον θάνατο του Νιούμαν το 2008. Όμως, όπως αρχίζει να εξετάζει ο Χοκ στο πρώτο επεισόδιο, πρόκειται για μια σχέση που είχε τα ίδια σκαμπανεβάσματα με κάθε άλλη μακροχρόνια σχέση, τα οποία σε μεγάλο βαθμό τροφοδοτούνται από την περίοπτη θέση τους στο προσκήνιο.

Στο πρώτο επεισόδιο συζητείται το πώς γνωρίστηκαν το 1953, όταν και οι δύο έπαιζαν σε μια παραγωγή στο Μπρόντγουεϊ. Καθώς οι καριέρες και των δύο έπαιρναν τις αντίστοιχες τροπές τους στη δεκαετία του 1950, θεωρούνταν ήδη το it couple του Χόλιγουντ, παρόλο που ο Newman ήταν ακόμα παντρεμένος με την Jackie McDonald, με την οποία απέκτησε τα τρία πρώτα του παιδιά.

Η κινηματογραφική καριέρα της Γούντγουορντ εκτοξεύτηκε τη δεκαετία του ’50, με την ίδια να κερδίζει Όσκαρ για το The Three Faces Of Eve, το 1958, ενώ ο Νιούμαν πάλευε να πάρει πρωταγωνιστικούς ρόλους που είχαν κάποιο περιεχόμενο, και μάλιστα παραδέχτηκε ότι μερικές φορές η υποκριτική του ήταν λιγότερο ικανοποιητική από άλλους. Μέχρι να παντρευτούν το 1958, όμως, είχε αρχίσει να απογειώνεται και η καριέρα του.

Στο πλαίσιο ενός σχεδίου απομνημονευμάτων, ο Νιούμαν έβαλε τον σεναριογράφο Στιούαρτ Στερν να πάρει συνέντευξη από τον ίδιο και δεκάδες άλλους – συμπεριλαμβανομένων των Γούντγουορντ και ΜακΝτόναλντ – αλλά ο Νιούμαν υποτίθεται ότι έκαψε αυτές τις ηχογραφήσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1990, αφού εγκατέλειψε το σχέδιο. Ωστόσο, ο Στερν είχε απομαγνητοφωνήσει τις συνεντεύξεις- όταν τα παιδιά του ζευγαριού παρέδωσαν τα κουτιά με τις απομαγνητοφωνήσεις στον Χοκ αυτός έπρεπε να βρει τρόπο να τις χρησιμοποιήσει.

Μέσω των συνομιλιών Zoom με τους ανθρώπους που πήρε συνέντευξη καθώς και με τους φίλους του ηθοποιούς που ενεπλάκησαν στο πρότζεκτ, κατάφερε να κάνει πολλούς ανθρώπους να ακούσουν τις διάφορες απομαγνητοφωνήσεις. Ο Τζορτζ Κλούνεϊ υποδύεται τον Νιούμαν, ενώ η Λόρα Λίνεϊ την Γούντγουορντ- ο Brooks Ashmanskas υποδύεται τον φίλο τους Γκορ Βιντάλ- ο Vincent D’Onofrio τον Karl Malden- η Zoe Kazan την Jackie McDonald.

Το The Last Movie Stars μας δίνει πολλά να καταλάβουμε και πολλά να αναλύσουμε ως προς το πώς νιώθουμε για την εμπειρία θέασης ενός γάμου, ειδικά ενός γάμου που βρισκόταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας για μισό αιώνα. O Χοκ έκανε εξαιρετική δουλειά στο να συγκεντρώσει τις πληροφορίες που του δόθηκαν και να εκθέσει την ιστορία του θρυλικού αυτού γάμου με όλες του τις ατέλειες. Με τη συζήτηση για το πώς το ειδύλλιο που οδήγησε στον γάμο τους ήταν γεμάτο από επαγγελματική ζήλια και απιστία, ο Χοκ θέτει την ιδέα ότι, παρά την ιδεαλιστική άποψη για τον γάμο τους, έπρεπε να δουλέψουν όπως κάθε άλλο ζευγάρι για να τον κάνουν να διαρκέσει.

Αποτελεί επίσης μια καλή επισκόπηση της καριέρας και των δύο, η οποία είναι εκτεταμένη. Και οι δύο είναι βραβευμένοι με Όσκαρ, και οι δύο είχαν μακρά, παραγωγική καριέρα και αξίζουν μια πολύωρη εξέταση των έργων που έκαναν μαζί, της φιλανθρωπίας τους και του επιτυχημένου τελικά γάμου τους.

«Μια από τις κόρες τους μου τηλεφώνησε μερικές εβδομάδες πριν από την έναρξη της πανδημίας και μου είπε ότι ήθελε πραγματικά να κάνει ένα ντοκιμαντέρ για τους γονείς της. Σκέφτηκε ότι η πρόσληψη ενός ηθοποιού θα ήταν ένας καλός τρόπος για να το κάνει», λέει ο Χοκ στο People. «Από εκεί και πέρα, η οικειότητά μου μαζί τους έγινε βαθύτερη».

«Ο Νιούμαν διαμόρφωσε καθοριστικά την ιδέα μου για το πρότυπο του ηθοποιού» εξηγεί ο Χοκ, «που δεν καταστράφηκε από τη διασημότητα ή από τον εγωισμό. Είναι μια φιγούρα που εμπνέει».

Ο Νιούμαν και η Γούντγουορντ, που σήμερα είναι 92 ετών, γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους στην παράσταση Picnic του Μπρόντγουεϊ το 1953. Έγιναν και πάλι συμπρωταγωνιστές στην ταινία The Long, Hot Summer του 1957 και ένα χρόνο αργότερα ο Νιούμαν χώρισε την πρώτη του σύζυγο Jackie Witte και παντρεύτηκε την Τζοάν.

Εγκατεστημένοι όχι στο Χόλιγουντ αλλά στο Γουέστπορτ του Κονέκτικατ, οι βραβευμένοι με Όσκαρ απέκτησαν τρεις κόρες – την Έλινορ, τη Μελίσα και την Κλερ – και ο Νιούμαν απέκτησε επίσης τρία παιδιά με τη Γουίττε: τον Σκοτ, τη Σούζαν και τη Στέφανι. Ο Νιούμαν και η Γούντγουορντ παρέμειναν παντρεμένοι για 50 χρόνια μέχρι τον θάνατό του από καρκίνο.

Τι έκανε το ειδύλλιό τους να αντέξει; Ο Χοκ υποθέτει ότι ήταν η αίσθηση του χιούμορ τους και ο αμοιβαίος σεβασμός.

«Νομίζω ότι όλοι μας εμπνεόμαστε και υπνωτιζόμαστε από έναν δια βίου έρωτα και πώς κάνεις τον έρωτα να μείνει, να διαρκέσει. Πώς τον κάνεις να τρέφεται αμοιβαία για μια ολόκληρη ζωή; Αν ο καθένας από εμάς ήξερε ποιο είναι αυτό το μυστικό συστατικό, θα ήταν πιο εύκολο να το καλλιεργήσουμε στη ζωή μας», λέει. «Αλλά είχαν τεράστιο σεβασμό ο ένας για τον άλλον».

«Η Τζοάν έχει μια ατάκα που λατρεύω, όπου λέει: «Έχω το εγώ μου και αυτός έχει το εγώ του- και μετά υπάρχει αυτό το τρίτο στοιχείο που λέγεται το εγώ μας», το εγώ της σχέσης τους» συνεχίζει.

Κοιτάζοντας πίσω, ο Χοκ λέει ότι «τα τελευταία χρόνια της κοινής τους ζωής ήταν ίσως τα πιο ευτυχισμένα» για το ζευγάρι: «Μας λένε τόσο συχνά, ξανά και ξανά, πως τα «καλύτερα χρόνια της ζωής μου είναι όταν ήμουν 22 ετών». Είναι ωραίο να βλέπεις ανθρώπους στα 70 τους να έχουν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους».

Ο Χοκ προσθέτει ότι δεν γνώριζε εκ των προτέρων πόσο αστείοι ήταν οι δυο τους.

«Αν έπρεπε να μαντέψω ποιο ήταν το μυστικό της ευτυχίας τους, ήταν η αίσθηση του χιούμορ – και φαινόταν να το εφαρμόζουν σχεδόν σε όλα. Είχαν μια φυσική ταπεινότητα που έφερνε πολύ γέλιο στη ζωή τους», λέει. «Δεν ξέρω σε τι μπορούμε να το αποδώσουμε αυτό, αλλά ήταν πραγματικά αστείοι. Παρακολουθούσα όλες αυτές τις ώρες και ώρες συνεντεύξεων και είχαν πάντα το φευγάτο πνεύμα τους. Δεν έπαιρναν τους εαυτούς τους πολύ σοβαρά».

«Είναι πολύ δύσκολο, στην εποχή μας, να καταλάβουμε πραγματικά πόσο διάσημος ήταν ο Πολ Νιούμαν», λέει ο Χοκ. «Και ο Τζορτζ, σκέφτηκα ότι θα καταλάβαινε σε βάθος ποια είναι η πρόκληση να διατηρείς αυτό το επίπεδο αριστείας, πώς είναι να είσαι δημόσιο πρόσωπο, πώς είναι να σε δοξάζουν και πώς είναι να παίρνεις γράμματα μίσους» λέει για τον Τζορτζ Κλούνεϊ που τον επέλεξε για να υποδυθεί τον Πολ.

Photo: Flickr

«Είναι επίσης σκηνοθέτης, είναι ανοιχτός πολιτικά, είναι θαυμαστής του ανθρώπου. Απλά ένιωσα ότι θα υπήρχαν πολλά πράγματα που θα μπορούσε να συσχετίσει με τον ρόλο και προφανώς το έκανε. Νοιάζεται πολύ για τον Πολ Νιούμαν. Και νομίζω ότι ο Πολ ήταν κάτι σαν ήρωας γι’ αυτόν. Το πήρε πολύ σοβαρά. Ήταν προνόμιο για όλους μας ακόμη και να έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε κάποια από αυτά τα πράγματα που ήταν ιδιωτικά του Πολ, τις προσωπικές του σκέψεις, και να προσπαθήσουμε να τα διατυπώσουμε».

Αν ο Νιούμαν έβλεπε σήμερα αυτά τα κείμενα να φτάνουν στο φως της δημοσιότητας, ο Χοκ ελπίζει ότι θα εκτιμούσε το τελικό προϊόν που με κόπο συνέταξε. Αλλά πιθανότατα θα το «βαριόταν εντελώς», όπως εικάζει ο Χοκ.

«Στο τέλος της ζωής του είχε πραγματικά βαρεθεί τη φιέστα» συμπληρώνει.

*Το The Last Movie Stars έκανε πρεμιέρα στο HBO Max.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024