Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Καταγγέλλει το «κλείσιμο» τεσσάρων μειονοτικών σχολείων στη Θράκη

Τουρκία: Καταγγέλλει το «κλείσιμο» τεσσάρων μειονοτικών σχολείων στη Θράκη

Εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι η Ελλάδα, «αφενός κλείνει δημοτικά σχολεία με το πρόσχημα της έλλειψης μαθητών, αφετέρου, παρά την ανάγκη, αγνοεί τα αιτήματα της μειονότητας να ανοίξουν νέα μειονοτικά γυμνάσια/λύκεια και παραβιάζει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών της μειονότητας».

Για «κλείσιμο» τεσσάρων μειονοτικών σχολείων στη Θράκη κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς, με ανακοίνωσή του, στην οποία… φυσικά, αναφέρει ότι τα σχολεία ανήκουν στην «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης».

Όπως αναφέρει ο Μπιλγκίτς, η χώρα του καταδικάζει «την απόφαση της Ελλάδας να κλείσει άλλα 4 δημοτικά σχολεία, που ανήκουν στην τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία των μέτρων λιτότητας και του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών κάθε χρόνο».

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Συνάντηση με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στην Κομοτηνή

«Διακρίσεις και καταπίεση στον τομέα της εκπαίδευσης»

Και προσθέτει πως, «με την τελευταία αυτή απόφαση, η οποία επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, περισσότερα από τα μισά δημοτικά σχολεία της μειονότητας έχουν κλείσει. Έτσι, φαίνεται ότι η πολιτική της Ελλάδας να κλείνει τα δημοτικά σχολεία της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, μέσω της ‘προσωρινής αναστολής’, έχει γίνει συστηματική.

»Όπως έχουμε επανειλημμένα δηλώσει, οι προαναφερθείσες αποφάσεις, οι οποίες παραβιάζουν το δικαίωμα της μειονότητας να ιδρύει, να διοικεί και να εποπτεύει τα δικά της σχολεία σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, αποτελούν ένδειξη της αντανάκλασης της διακριτικής και καταπιεστικής πολιτικής που ασκείται σε κάθε τομέα εδώ και χρόνια σε βάρος των συμπατριωτών μας στη Δυτική Θράκη στον τομέα της εκπαίδευσης».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι η Ελλάδα, «αφενός κλείνει δημοτικά σχολεία με το πρόσχημα της έλλειψης μαθητών, αφετέρου, παρά την ανάγκη, αγνοεί τα αιτήματα της μειονότητας να ανοίξουν νέα μειονοτικά γυμνάσια/λύκεια και παραβιάζει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των παιδιών της μειονότητας».

Και καλεί τη χώρα μας «να θέσει τέλος στις πολιτικές διακρίσεων που εφαρμόζει απέναντι στα μειονοτικά σχολεία, οι οποίες επαναλαμβάνονται κάθε ακαδημαϊκό έτος».

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει πάντοτε να υποστηρίζει τα δικαιώματα και τον νόμιμο αγώνα της μειονότητας τόσο σε διμερείς επαφές, όσο και σε διεθνείς πλατφόρμες».

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024