Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαλάτα του Καίσαρα: Ποιος Καίσαρας της έδωσε το όνομα του;

Σαλάτα του Καίσαρα: Ποιος Καίσαρας της έδωσε το όνομα του;

Είναι ίσως η πιο γνωστή και διαδεδομένη σαλάτα σήμερα. Πως πήρε το όνομα της όμως;

Μην είναι ο Ιούλιος (καίσαρας), μην είναι ο Αύγουστος (καίσαρας), μην είναι ο Οκταβιανός (καίσαρας) αυτός που έδωσε το όνομα του στην πεντανόστιμη σαλάτα του Καίσαρα;

Και όμως δεν είναι κανένας από αυτούς. Για την ακρίβεια δεν έχει καμία σχέση με τον τίτλο αυτοκρατορικού χαρακτήρα που σημαίνει η λέξη επί τοις ουσίας η λέξη. Την σαλάτα του καίσαρα την επινόησε ένας πιο… ταπεινός άνδρας που απλά έτυχε να είναι σεφ και να ονομάζεται Καίσαρας.

Η συγκεκριμένη σαλάτα είναι το τέκνο του Ιταλού σεφ, Caesar Cardini, ο οποίος την έφτιαξε για πρώτη φορά στο Μεξικό το 1924. Ο Caesar Cardini, μετανάστευσε από την Ιταλία στις ΗΠΑ μέτά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και άνοιξε ένα εστιατόριο στα σύνορα με το Μεξικό.

Ζούσε στο Σαν Ντιέγκο, αλλά εργαζόταν στην Τιχουάνα. Από την ημέρα που έβγαλε το συγκεκριμένο πιάτο για πρώτη φορά, εκείνο έγινε ανάρπαστο και μέσα σε λίγες ημέρες όλη η πόλη μιλούσε για αυτό.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στην σαλάτα ήταν το μαρούλι ως βάση, κοτόπουλο, μπέικον, παρμεζάνα και κρουτόν και το ντρέσιγκ περιείχε ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ξύδι και κρόκο αυγού, η αντζούγια και το καλαμπόκι προστέθηκαν αργότερα.

Κατά τύχη

Πως όμως ο Caesar Cardini, σκέφτηκε να δημιουργήσει αυτή τη σαλάτα η οποία κατέκτησε όχι μόνο την Τιχουάνα αλλά όλον τον κόσμο; Η κόρη του Roza θυμάται να της λέει ο πατέρας της πως όλο αυτό έγινε από ένα παιχνίδι της τύχης.

Στην επέτειο για την 4η Ιουλίου το 1924, το εστιατόριο του Caesar Cardini, είχε πάρα πολύ κόσμο. Κάποια στιγμή οι προμήθειες τελείωσαν και η κουζίνα δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τους πελάτες.

Ο σεφ έφτασε στα όρια του πανικού. Διακυβεύονταν όχι μόνο το εστιατόριο του αλλά και το όνομα του. Τότε έκανε κάτι τολμηρό. Με τα υλικά που περίσσευαν, έφτιαξε μια σαλάτα με ντρέσινγκ και την σέρβιρε ως το πιάτο ημέρας.

Ένας άλλος αστικός μύθος λέει ότι ο Caesar Cardini εκεί που έκλεινε το μαγαζί του, μπήκε μέσα μια παρέα αεροπόρων από την διπλανή αεροπορική βάση. Οι αεροπόροι πεινούσαν αλλά εκείνος δεν είχε φαγητό να τους βγάλει.

Τότε σκέφτηκε να φτιάξει κάτι πρόχειρο με ότι είχε. Οι αεροπόροι έγλειφαν και τα πιάτα. Τους άρεσε πάρα πολύ. Η σαλάτα αρχικά ονομάστηκε «σαλάτα του αεροπόρου» (Aviator’s salad) και στη συνέχεια πήρε την σημερινή της ονομασία.

Με τα χέρια

Όταν ήταν παιδί, η διάσημη μαγείρισσα Julia Child έτρωγε στο εστιατόριο του Cardini τη δεκαετία του ’20 και είχε δοκιμάσει πολλές φορές τη σαλάτα από τα χέρια του ίδιου του σεφ.

Πενήντα χρόνια αργότερα επικοινώνησε με την κόρη του, Rosa Cardini, και πήρε την αυθεντική συνταγή για να τη βάλει στο βιβλίο της. Η αυθεντική σαλάτα όπως είπε η Child, δεν τρωγόταν με πιρούνι, αλλά με τα χέρια. Ο Caesar χρησιμοποιούσε ολόκληρο το μαρούλι κι έβαζε όλα τα υλικά πάνω σε κάθε φύλλο. Έτσι, ο καθένας έπαιρνε ένα φύλλο με τα χέρια του και το έτρωγε.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024