Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ορόσημα και ισορροπίες

Ορόσημα και ισορροπίες

Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές

Η τελική ευθεία (για τις εκλογές, τι άλλο;) θα κρατήσει «πολλούς μήνες», σύμφωνα με τις επίμονες διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού σε συνομιλητές του. Είτε μιλάμε για οκτώ, είτε για δέκα ή περισσότερους μήνες μέχρι την Κυριακή της πρώτης κάλπης ο χρόνος τρέχει και κάθε άλλο παρά μετριάζει την ένταση των προκλήσεων (για όλη την πολιτική σκηνή) ή τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Το αντίθετο. Σαν να μπαίνει ένας μεγεθυντικός φακός, όσο περνούν οι εβδομάδες, πάνω από ανάγκες που απαιτούν άμεση κάλυψη και πάνω από κυβερνητικές εκκρεμότητες χωρίς κανείς να εγγυάται δεύτερη ευκαιρία για την υλοποίησή τους.

Τον πήχη επιλέγει να τον θέτει ψηλά στα μάτια των πολιτών το Μαξίμου από μόνο του. Πότε όταν ζητάει «προγραμματική αντιπαράθεση» από τους πολιτικούς αντιπάλους του, πότε όταν ζητάει «συγκρίσεις» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από τους πολίτες, πότε όταν προτάσσει τη «μεταρρυθμιστική ατζέντα» του σε αντιπαραβολή με την «καθήλωση» των άλλων και πότε όταν διαμηνύει ότι «έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά» για να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο. Είναι πράγματι αρεκτός ο χρόνος, όταν έχουμε ήδη μπει σε προεκλογική τροχιά με εμφανή στοιχεία (από όλες τις πλευρές) πόλωσης και τοξικότητας;

Οταν η κυβέρνηση αντικρίζει κατάματα συγκεκριμένα ορόσημα και δύσκολες ισορροπίες; Σε αυτά τα δύο, στα ορόσημα και στις ισορροπίες, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η αποδοτικότητα της κυβέρνησης στους τελευταίους μήνες της συνταγματικής θητείας της. Αν χαθούν ορόσημα είτε μιλάμε για «οικονομικούς στόχους» είτε για μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και όχι μόνο ή για διατυπωμένες δεσμεύσεις (του 2022 και των πρώτων μηνών του 2023) σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει υπολογίσει σωστά ή καθόλου τον χρόνο. Μάλλον θα κατηγορηθεί ότι υπολόγιζε μόνο τις κάλπες. Το ίδιο θα συμβεί και αν χάσει ισορροπίες, είτε περί κοινωνικής συνοχής, είτε περί πολιτικού κλίματος (όπως οι τόνοι της αντιπαράθεσης) ή ακόμα και τις «εσωτερικές» (νεοδημοκρατικές).

Αν τελικά η κυβερνητική μηχανή πρέπει να κρατά κάτι από τη φράση του Μαξίμου για τον «αρκετό χρόνο» που υπάρχει ώστε «να συνεχιστεί η κυβερνητική πορεία της ΝΔ», αυτό είναι το… δεύτερο μέρος. Οχι δηλαδή ότι έχει το όποιο περιθώριο χρόνου, αλλά ότι οφείλει να το αξιοποιήσει για να ολοκληρώσει θεσμικές παρεμβάσεις και έργα σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024