Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σρι Λάνκα: Δεκτή η παραίτηση του προέδρου της χώρας - Εντός 7 ημερών η επιλογή νέου

Σρι Λάνκα: Δεκτή η παραίτηση του προέδρου της χώρας – Εντός 7 ημερών η επιλογή νέου

Το κοινοβούλιο έκανε δεκτή την παραίτηση εν μέσω κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην χώρα

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σρι Λάνκα αποδέχθηκε την παραίτηση του προέδρου Gotabaya Rajapaksa.

Ο πρόεδρος της χώρας έχει διαφύγει στη Σιγκαπούρη για να ξεφύγει από μια λαϊκή εξέγερση που προκλήθηκε από τη χειρότερη οικονομική κρίση της χώρας του εδώ και επτά δεκαετίες.

«Από αυτό το σημείο, θα προχωρήσουμε στον συνταγματικό διορισμό νέου προέδρου», είπε στους δημοσιογράφους ο Mahinda Yapa Abeywardena. «Θα γίνει γρήγορα και με επιτυχία. Ζητώ από όλους να στηρίξουν αυτή τη διαδικασία», σύμφωνα με το Reuters.

Διέφυγε στις Μαλβίδες

Ο Rajapaksa προσγειώθηκε στη Σιγκαπούρη την Πέμπτη, αφού διέφυγε στις Μαλδίβες νωρίς την Τετάρτη με στρατιωτικό αεροσκάφος μαζί με τη σύζυγό του και δύο φρουρούς ασφαλείας

Ο Abeywardena είπε ότι ελπίζει να ολοκληρώσει τη διαδικασία επιλογής νέου προέδρου σε επτά ημέρες και ότι το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει ξανά το Σάββατο. Η ατζέντα της συνεδρίασης του Σαββατοκύριακου θα αποφασιστεί σήμερα.

Η είδηση ​​της παραίτησης του προέδρου, η οποία στάλθηκε αρχικά μέσω e-mail, προκάλεσε χαρά στους διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο.

Τα πλήθη έριξαν κροτίδες, φώναξαν συνθήματα και χόρεψαν εκστασιασμένα στον χώρο διαμαρτυρίας Gota Go Gama, που ονομάστηκε χλευαστικά από το μικρό όνομα του Rajapaksa.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε στην περιοχή την Πέμπτη άρθηκε νωρίς την Παρασκευή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Nalin Thalduwa.

Το κυβερνητικό χάος

Οι διαδηλώσεις στους δρόμους κατά της οικονομικής κρίσης της Σρι Λάνκα λαμβάνουν χώρα για μήνες και κορυφώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια στο Κολόμπο, κατηγορώντας την οικογένεια Rajapaksa και τους συμμάχους για φοροδιαφυγή, ελλείψεις βασικών αγαθών και διαφθορά.

Παράλληλα, η Σρι Λάνκα είχε ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πιθανό δάνειο διάσωσης, αλλά αυτές διακόπηκαν από το τελευταίο κυβερνητικό χάος.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις είπε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι το προσωπικό του Ταμείου εξακολουθούσε να βρίσκεται σε επαφή με κυβερνητικούς αξιωματούχους τεχνικού επιπέδου, αλλά ήλπιζε να ξαναρχίσει ο διάλογος υψηλού επιπέδου «το συντομότερο δυνατό».

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024