Το νομοσχέδιο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις» πέρασε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, έπειτα από ονομαστική ψηφοφορία.

Διαβάστε επίσης: Χαμός για Πολυτεχνείο και Χούντα στη Βουλή

Σε σύνολο 213 βουλευτών, υπέρ της αρχής του νέου νομοθετικού πλαισίου τάχθηκαν οι 157 βουλευτές της ΝΔ, ενώ καταψήφισαν 56 βουλευτές από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής καθώς και επί του άρθρου 296 για τα πανεπιστημιακά δάση, είχε καταθέσει το ΚΚΕ.

Η ΝΔ είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί 29 άρθρων και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα άρθρα 7 και 18.

Ανάμεσα στα επίμαχα άρθρα που υπερψηφίστηκαν ήταν:

‘Αρθρο 7 για τα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ: «Ναι» ψήφισαν 157 βουλευτές, «Όχι» 56

‘Αρθρο 18 για αρμοδιότητες εκτελεστικού διευθυντή: «Ναι» ψήφισαν 158 βουλευτές, «Όχι» 55

‘Αρθρο 296 για πανεπιστημιακά δάση (συγχώνευση – απορρόφηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου από ΑΕΙ): «Ναι» ψήφισαν 179 βουλευτές, «Όχι» 33» και «Παρών» 1

‘Αρθρο 335 για οργανικές θέσεις κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων: «Ναι» ψήφισαν 189 βουλευτές, «Όχι» 7 και «Παρών» 17

‘Αρθρο 347 για οργανικές θέσεις κληρικών στην Εκκλησία της Ελλάδος): «Ναι» ψήφισαν 189 βουλευτές «Όχι» 7 «Παρών» 17.

Αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα, με τον Αλέξη Τσίπρα να σημειώνει: «Δεν σας νομιμοποιούμε σήμερα. Δεν θα είμαστε εδώ όταν εσείς θα ψηφίζεται το έκτρωμα για την δημόσια εκπαίδευση».

Σχολιάζοντας την αποχή του ΣΥΡΙΖΑ από τη ψηφοφορία, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως τον κατηγόρησε ότι επέλεξε να δραπετεύσει για να μην υποχρεωθεί να ψηφίσει τα 9 στα 10 άρθρα του νομοσχεδίου.

«Η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η περίτρανη απόδειξη ότι υπάρχει στις διατάξεις η κοινή λογική που απαιτεί η κοινωνία. Γιατί οι αλλαγές στην εκπαίδευση δεν έχουν αποχρώσεις. Γιατί πρέπει η Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο γνώσης σε όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε η κυρία Κεραμέως.