Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαρουφάκης: Διάλογος κωφών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ - Καταδικασμένη η επιλογή του νέου διαχειριστικού μοντέλου στα πανεπιστήμια

Βαρουφάκης: Διάλογος κωφών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Καταδικασμένη η επιλογή του νέου διαχειριστικού μοντέλου στα πανεπιστήμια

«Είστε ένας κρίκος της αλυσίδας Σουφλιά-Σπηλιωτόπουλου-Διαμαντοπούλου-Γαβρόγλου που κοινό στόχο είχε και έχει, την πολιτική διαχείριση της απαξίωσης ενός δημόσιου πανεπιστημίου» τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης

Επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, κάνοντας λόγο για «διάλογο κωφών που πλήττει τον κοινοβουλευτισμό» και τόνισε ότι «η κακοφωνία και η αλληλο-δαιμονοποίηση είναι αντιστρόφως ανάλογη των πραγματικών διαφορών των δύο μεγάλων κομμάτων». Παράλληλα, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι κατά ενός νομοσχεδίου που δεν είναι μεταρρύθμιση, αλλά αντιμεταρρύθμιση.

Κατεδαφίζετε πράγματα που πρέπει να διατηρηθούν

«Δείχνετε δειλία εκεί που πάτε να μεταρρυθμίσετε πράγματα που πρέπει να μεταρρυθμιστούν, αλλά θάρρος και απερισκεψία εκεί που πάτε να κατεδαφίσετε πράγματα που πρέπει να διατηρηθούν ως κόρη οφθαλμού», είπε ο κ. Βαρουφάκης και κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι, «ενώ υποσχόταν ένα επιτελικό κράτος αντίθετα νομοθετεί ένα εγχειρίδιο κρατισμού και αυταρχισμού».

Διαβάστε επίσης Βουλή: Ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ επί του νομοσχεδίου για το νέο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ

«Ο νόμος της κ. Κεραμέως εισάγει μια κάθετη από τα πάνω διαχείριση εναντίον της κοινότητας εκείνων που θεραπεύουν το γνωστικό αντικείμενο. Μια καταδικασμένη, αραχνιασμένη και ανεπρόκοπη επιλογή διαχειριστικού μοντέλου. Η εμπορευματοποίηση της έρευνας μετατρέπει ένα ανεκτίμητο προϊόν σε μια απαξιωμένη υπηρεσία. Η ακαδημαϊκή ελευθερία όμως δεν είναι πολυτέλεια. Η ακαδημαϊκή ελευθερία από την εξουσία κράτους και αγορών είναι το προαπαιτούμενο για την Επιστημονική Γνώση», υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης.

Όχι υποδούλωση στην αγορά

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, τάχθηκε «υπέρ της διασύνδεσης πανεπιστημίου και οικονομίας χωρίς όμως εξάρτηση και υποδούλωση του στην αγορά». «Εμείς λέμε ναι στην πρακτική προπτυχιακών, όχι, καμία διασύνδεση με την βαθμολογία. Ναι στο διδακτορικό, όχι με επίβλεψη και κρίση από επιχειρήσεις, αλλά από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα. Ναι στο Spin Off, όχι όμως να κρίνει την εξέλιξη. Ναι στη δια βίου μάθηση, όχι στα ΙΕΚ και στην μετατροπή της γνώσης σε εμπόρευμα και πηγή εσόδων», ανέφερε.

Ο κ. Βαρουφάκης, μίλησε ακόμα για «αναποτελεσματικότητα, μακροοικονομικές επιπτώσεις με νέο κύμα υπερχρέωσης και νέα κόκκινα φοιτητικά δάνεια, διάβρωση της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών, κατακερματισμένων γνωστικών αντικειμένων και προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών» και πρόσθεσε ότι «μοναδικός στόχος των αλλαγών είναι η προσέλκυση πελατών -φοιτητών».

Κρίκος στην αλυσίδα

«Η πελατοποίηση, η κάθετη από τα πάνω διοίκηση σε συνδυασμό με την εμπορευματοποίηση πτυχίων και έρευνας, οδηγεί σε συνθήκες ασφυκτικές για το προσωπικό που άγεται και φέρεται από βραχύβιες αναγνώσεις των ορέξεων μιας αγοράς που δεν ξέρει τι θα έχει αξία αύριο», ανέφερε.

Μίλησε ακόμα για «λομπίστες, ατζέντηδες που αβαντάρουν τα Κολλέγια της Συμφοράς, όπου πολλοί καλοί διδάσκοντες πολτοποιούνται από αδίστακτους κολλεγιάρχες».

«Είστε ένας κρίκος της αλυσίδας Σουφλιά-Σπηλιωτόπουλου-Διαμαντοπούλου-Γαβρόγλου που κοινό στόχο είχε και έχει, την πολιτική διαχείριση της απαξίωσης ενός δημόσιου πανεπιστημίου για το οποίο η άρχουσα τάξη δεν ενδιαφέρεται πια. Απ’ όλους αυτούς τους υπουργούς Παιδείας ίσως αποδειχτείτε η πιο αποτελεσματική ως προς τον στόχο της κατεδάφισης ό,τι απέμεινε από το δημόσιο πανεπιστήμιο που, λόγω του ηρωισμού μελών ΔΕΠ και φοιτητών, σε πείσμα της πολιτικής ηγεσίας, συνεχίζει να παράγει αξίες», είπε ο κ. Βαρουφάκης απευθυνόμενος προσωπικά στην υπουργό Παιδείας.

Κλείνοντας, μίλησε για «αξίες του ΜέΡΑ25 που θα στηρίξουν τα στελέχη του με όλες τις δυνάμεις τους για να μπει τέλος στην κωμωδία των Εκπαιδευτικών Μεταρρυθμίσεων κάθε διάττοντος υπουργού Παιδείας», όπως είπε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024