Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: Με τον φόβο της απέλασης χιλιάδες ανήλικοι και νεαροί πρόσφυγες

Προσφυγικό: Με τον φόβο της απέλασης χιλιάδες ανήλικοι και νεαροί πρόσφυγες

Πώς θα αντιμετωπιστεί το νομικό κενό για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες

Με τον καθημερινό φόβο της απέλασης ζουν παιδιά πρόσφυγες  που έχουν τελειώσει το σχολείο, που ενώ κατάφεραν να ενταχθούν στην κοινωνία, τους απορρίφτηκε το άσυλο στη χώρα.

Ο Σαχζέμπ Αμζάντ από το Πακιστάν είναι ένα παιδί σαν τον Σαϊντού, τον Σισσέ, και τα αδέλφια Χεμίν, Ντοάα και Ράχμα.

Ζει καθημερινά με τον φόβο της απέλασης από όταν έμαθε ότι απορρίφθηκε σε δεύτερο βαθμό η αίτησή του για άσυλο.

Ο Σαχζέμπ Αμζάντ ήρθε στη χώρα σε ηλικία 14 ετών, και σήμερα, στα 19 του, εργάζεται ως διερμηνέας στην ‘Αρσις. Έχει λάβει δύο απορριπτικές αποφάσεις και έχει προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια περιμένοντας την απόφαση, που γνωρίζει ότι είναι αρνητική.

Θέλω να ζήσω στην Ελλάδα

Όπως περιέγραψε, μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση του Δικτύου Συνηγορίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στην οποία καλούσαν 44 οργανώσεις που ανέδειξαν το νομικό κενό το οποίο απειλεί χιλιάδες ανήλικους και νεαρούς πρόσφυγες στην Ελλάδα«αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε δύσκολη κατάσταση, δεν έχω αυτή την προστασία που είναι βασική για κάθε παιδί, ώστε να ζήσει άνετα και να μπορέσει να ενταχθεί ακόμα περισσότερο στη χώρα».

Ο Μοχαμάντ Αλί Σαλμάν, ο οποίος βρίσκεται από τον Νοέμβριο του 2019 στην Ελλάδα και διαμένει σε δομή, έχει λάβει και εκείνος ήδη δύο απορριπτικές αποφάσεις και περιμένει την απόφαση από τα διοικητικά δικαστήρια. Όπως τόνισε, «δεν μου δίνουν άσυλο γιατί λένε ότι η χώρα μου είναι ασφαλής και πρέπει να πάω εκεί. Η χώρα μου δεν έχει πόλεμο αλλά έχει προβλήματα. Δεν είναι πλούσια χώρα, είναι φτωχή και δεν έχουμε λεφτά να σπουδάσουμε». «Θέλω να ζήσω στην Ελλάδα και να είμαι χρήσιμος για τη χώρα», κατέληξε.

Βούλτεψη: Να αντιμετωπιστεί το νομικό κενό

Την «ξεκάθαρη πολιτική βούληση», όπως είπε, για να αντιμετωπιστεί το κενό στο νομικό καθεστώς που αντιμετωπίζουν πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταναστευτικής προέλευσης στη χώρα, οι οποίοι λαμβάνουν απορριπτικές αποφάσεις ασύλου, υπογράμμισε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, δεσμευόμενη ότι σχετική λύση θα δοθεί τον Σεπτέμβριο.

«Γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε το πρόβλημα. Το αντιμετωπίζουμε αποσπασματικά και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, και είναι πολιτική απόφαση αυτό να αλλάξει», επισήμανε η κ. Βούλτεψη. «Πρέπει να βρούμε τρόπο να υπάρχει ένα νομικό καθεστώς που θα ισχύει για όλα τα ασυνόδευτα παιδιά και να σχετίζεται με κάποιο τρόπο με την πορεία τους στο σχολείο και τη διάθεσή τους για ένταξη», πρόσθεσε η υφυπουργός, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ενηλικιωθεί 1.000 ασυνόδευτα παιδιά.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024