Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αμβλώσεις: Συστήνεται ομάδα δράσης για την αναπαραγωγική ελευθερία στις ΗΠΑ

Αμβλώσεις: Συστήνεται ομάδα δράσης για την αναπαραγωγική ελευθερία στις ΗΠΑ

Η απόφαση που έλαβε στις 24 Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προκάλεσε σοκ στο νομικό κόσμο των ΗΠΑ.

Η απόφαση που έλαβε στις 24 Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προκάλεσε σοκ στο νομικό κόσμο των ΗΠΑ, με 26 αμερικανικές πολιτείες είτε να είναι σίγουρο ότι θα απαγορεύσουν την άμβλωση είτε να εξετάζουν κάτι τέτοιο.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ γνωστοποίησε χθες την οργάνωση μιας νέας ομάδας δράσης, η οποία έχει ως κύρια αποστολή την προστασία της ελευθερίας των γυναικών στην αναπαραγωγή, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα για την ανατροπή της ιστορικής απόφασης Roe v. Wade του 1973, η οποία και αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Στην ομάδα δράσης προεδρεύει η Βανίτα Γκούπτα, αναπληρώτρια υπουργός Δικαιοσύνης, επιβλέποντας και αξιολογώντας την πολιτειακή νομοθεσία αλλά και την επιβολή της εφαρμογής νομοθεσίας που απειλεί «την παραβίαση της προστασίας ομοσπονδιακών δικαιωμάτων» σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας στην αναπαραγωγή, όπως ανακοίνωσε το ίδιο υπουργείο.

Παράλληλα, η ομάδα δράσης θα παρακολουθεί τη νομοθεσία που απαγορεύει την ουσία Mifepristone, ένα από τα δύο φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης σε πρώιμο στάδιο, επί τη βάσει διαφωνιών με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) «σχετικά με την άποψη ειδικών για την αποτελεσματικότητα της» όπως ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η απόφαση που έλαβε στις 24 Ιουνίου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ προκάλεσε σοκ στο νομικό κόσμο των ΗΠΑ, με 26 αμερικανικές πολιτείες είτε να είναι σίγουρο ότι θα απαγορεύσουν την άμβλωση είτε να εξετάζουν κάτι τέτοιο.

Μερικά από τα νομοσχέδια κατά της άμβλωσης, στο μεταξύ, είναι ενδεχόμενο να ποινικοποιήσουν την πρακτική ή να κάνουν πιο δύσκολα τα ταξίδια των γυναικών εκτός μιας πολιτείας, προκειμένου αυτές να κάνουν άμβλωση.

Θα παρακολουθεί την εφαρμογή των νόμων

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι η ομάδα δράσης θα παρακολουθεί την εφαρμογή νόμων που «βλάπτουν την ικανότητα των γυναικών» να ζητήσουν περίθαλψη σε πολιτείες, όπου η άμβλωση είναι νόμιμη.

Παρά το γεγονός ότι η άμβλωση βρίσκεται στο επίκεντρο της εφαρμογής αρκετών πολιτειακών νόμων, οι υπέρμαχοι των υπηρεσιών υγείας για την αναπαραγωγή έχουν προειδοποιήσει ότι αρκετά από τα νομοσχέδια αυτά μπορεί να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις για την υγεία των γυναικών, πέρα από τη διαδικασία της άμβλωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024