Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαμβάκι: Συλλήψεις του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού

Βαμβάκι: Συλλήψεις του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού

Συστάσεις από την ΔΑΟΚ ΠΕ Ηλείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας

Στο στάδιο σχηματισμού και ανάπτυξης των χτενιών βρίσκονται οι βαμβακοκαλλιέργειες στην περιοχή Αγουλινίτσας, ενώ στις άλλες περιοχές που είναι πιο πρώιμες, βρίσκονται στο της στάδιο άνθισης και του σχηματισμού καψών.

Στον έλεγχο των φερομονικών παγίδων διαπιστώθηκε η δραστηριότητα των πεταλούδων του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού στο βαμβάκι και οι συλλήψεις αυτών είναι σε κάποιες θέσεις χαμηλές και στις υπόλοιπες μέτριες.

Διαβάστε επίσης: Βαμβάκι: Πώς θα αποφύγετε την οψίμιση της καλλιέργειας

Στις δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκε η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (< 2 εκ.) πράσινου σκουληκιού και προσβολής κάτω από το όριο επέμβασης.

Κατά τόπους διαπιστώθηκε προσβολή από τζιτζικάκια (Ανεμοχώρι) και αλευρώδη (Καταράχι), χωρίς όμως να ξεπερνούν το όριο επέμβασης.

Διαπιστώθηκε επίσης, η παρουσία σημαντικών πληθυσμών φυσικών εχθρών (πασχαλίτσα Coccinella septempuctata, χρύσωπας Chrysopa carnea , Orius spp.).

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Συστήνεται ισορροπημένη βλαστική ανάπτυξη και να αποφεύγονται πρακτικές που προωθούν την πλούσια βλαστική ανάπτυξη και την οψίμιση της καλλιέργειας.

Την τρέχουσα βλαστική περίοδο, η εγκατάσταση και η διατήρηση των φυσικών εχθρών είναι καθοριστική για την αντιμετώπιση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού καθώς και των άλλων εχθρών του βαμβακιού.

Συστήνεται η τακτική παρακολούθηση των βαμβακοκαλλιεργειών (κάθε 3 – 4 μέρες), η οποία να λαμβάνει χώρα διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια, πρωινές ή απογευματινές ώρες, εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία, προκειμένου να διαπιστώνεται η ύπαρξη ή μη νεαρών προνυμφών.

Μικρή προσβολή στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας, δεν δημιουργεί πρόβλημα διότι τα φυτά έχουν την ικανότητα αναπλήρωσης των καρποφόρων οργάνων.

Να αποφεύγονται οι προληπτικοί ψεκασμοί.

Τα κατώτατα όρια πληθυσμιακής πυκνότητας του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού για τη λήψη απόφασης έγκαιρης επέμβασης, είναι:

  • Πράσινο σκουλήκι: στάδιο ανθοφορίας – καρποφορίας

Έξι έως οκτώ (6-8) νεαρές προνύμφες (1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι ένα (1) εκατοστό) κ.μ.ο., ανά 100 φυτά ή μία (1) νεαρή προνύμφη κ.μ.ο. στα φυτά γραμμής μήκους ενός (1) μέτρου.

  • Ρόδινο σκουλήκι: στάδιο ανθοφορίας

Προσβολή 20% στα άνθη, εμφάνιση μορφής «ροζέτας», σε τυχαίο δείγμα 100 ανθέων από πέντε τουλάχιστον αντιπροσωπευτικά σημεία της καλλιέργειας.

Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί δεν πρέπει να προχωρήσουν σε ψεκασμό αν δεν ξεπεραστούν τα κατώτατα όρια για τον κάθε εχθρό.

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024