Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμπέλι: Η 3η πτήση της ευδεμίδας – Πότε ξεκινούν οι ψεκασμοί

Αμπέλι: Η 3η πτήση της ευδεμίδας – Πότε ξεκινούν οι ψεκασμοί

Συστάσεις για τους εχθρούς και τις ασθένειες του αμπελιού από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου

Ξεκίνησε η 3η πτήση της ευδεμίδας στο αμπέλι στις πρώιμες περιοχές των ν. Ηρακλείου – Λασιθίου.

Τα βλαστικά στάδια που επικρατούν είναι από το κλείσιμο των σταφυλιών έως την έναρξη γυαλίσματος.

Διαβάστε επίσης: Αμπέλι: Συστάσεις για τους εχθρούς και τις ασθένειες – Τι να προσέξετε

Στον παρακάτω πίνακα δίνεται η εξέλιξη των βλαστικών σταδίων στην ποικιλία σουλτανίνα σε τρεις ζώνες αναφοράς.

Να σημειωθεί ότι η χρονιά σε σχέση με το 2021 παραμένει πιο όψιμη περίπου κατά 4 – 5 ημέρες.

Οι συλλήψεις και οι ωοτοκίες από τη 2η πτήση έχουν σχεδόν μηδενιστεί με εξαίρεση τις πιο όψιμες περιοχές του νησιού όπου παραμένει μια πολύ μικρή δραστηριότητα με περαιτέρω πτωτική τάση.

Η δραστηριότητα (πτήση, ωοτοκίες) που παρατηρείται αυτή την περίοδο κατά αμπελουργική ζώνη του νησιού δίνεται στους Πιν. 2, 3.

Επισημαίνεται ότι την περίοδο αυτή το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του εντόμου είναι εντός των ραγών στο στάδιο της προνύμφης που δύσκολα αντιμετωπίζεται με τα διαθέσιμα φυτοπροστατευτικά.

Τα στάδια του εντόμου που είναι ευαίσθητα στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι είτε του αυγού είτε της νεαρής προνύμφης πριν αυτή εισέρθει στη ράγα είτε σε ορισμένες περιπτώσεις και του ακμαίου, εφόσον οι ψεκασμοί γίνονται αργά από το σούρουπο έως και τις πρώτες βραδινές ώρες που δραστηριοποιούνται οι πεταλούδες.

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται έναρξη της 3ης πτήσης (συλλήψεις, πρώτες αραιές ωοτοκίες) στις πρώιμες και ενδιάμεσες (μεταξύ πρώιμης – μεσοπρώιμης) περιοχές των ν. Ηρακλείου – Λασιθίου.

Γενικές παρατηρήσεις για τη 3η πτήση

Η δραστηριότητα της 3ης πτήσης (συλλήψεις, ωοτοκίες) διαρκεί 4 – 5 εβδομάδες, στο ξεκίνημα είναι χαμηλή, κινείται ανοδικά στο πρώτο μισό της ενώ στη συνέχεια σταδιακά χαμηλώνει πάλι, όπως και η 2η πτήση.

Τα σταφύλια συνήθως δέχονται μικρότερη πίεση προσβολής σε σχέση με την 2η πτήση επειδή οι πληθυσμοί του εντόμου έχουν μειωθεί λόγω της αντιμετώπισης που έχει προηγηθεί. Οι προσβολές της γενιάς αυτής όμως είναι πιο επιζήμιες καθώς συνδέονται με σήψεις σταφυλιών. Ιδιαιτέρως την φετινή χρονιά η πίεση θα είναι αυξημένη καθώς σημαντικοί πληθυσμοί εξελίσσονται στα προσβεβλημένα σταφύλια από τη γενιά που προηγήθηκε (2η πτήση).

Προσοχή: Οι ψεκασμοί στοχεύουν τα σταφύλια. Γι’ αυτό θα πρέπει τα σταφύλια να μην είναι κρυμμένα, να καλύπτονται καλά κατά την εφαρμογή και το ψεκαστικό υγρό να φθάνει σε όλα τα σταφύλια.

Κάθε σειρά να ψεκάζεται και από τις δυο πλευρές, τα ψεκαστικά να είναι σωστά ρυθμισμένα και η ταχύτητα των τρακτέρ μικρή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024