Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αμπέλι: Αυξημένη προσοχή στην αντιμετώπιση του βοτρύτη

Αμπέλι: Αυξημένη προσοχή στην αντιμετώπιση του βοτρύτη

Συστάσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας

Στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές, οι αμπελώνες βρίσκονται στο στάδιο του «κλεισίματος» των σταφυλιών.

Κατά το στάδιο αυτό πρέπει να δοθεί αυξημένη προσοχή στην αντιμετώπιση του βοτρύτη, ο οποίος προκαλεί σοβαρές ζημιές αποτελώντας την κυριότερη αιτία, της σήψη των ώριμων σταφυλιών.

Διαβάστε επίσης: Αμπέλι: Συστάσεις για τους εχθρούς και τις ασθένειες – Τι να προσέξετε

Έτσι είναι σκόπιμο και αναγκαίο να πραγματοποιηθεί ένας ψεκασμός με καλή διαβροχή πριν το «κλείσιμο» των σταφυλιών, ώστε το φάρμακο να καλύψει το σύνολο των ραγών, με σκοπό να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στο φορτίο της ηρτημένης εσοδείας κατά το στάδιο της ωρίμανσης και της συγκομιδής των σταφυλιών.

Ακόμη πιο αυξημένη προσοχή στην αντιμετώπιση του βοτρύτη αυτή την περίοδο θα πρέπει να δοθεί σε περιπτώσεις όπως στις υγρές περιοχές καθώς και όπου για οποιονδήποτε λόγο έχουν εντοπισθεί προσβολές στις ράγες από ωίδιο, ευδεμίδα κ.ά.

Επίσης στις προσφάτως πληγείσες από το χαλάζι περιοχές και σε αμπελώνες που υπάρχει μέρος της ηρτημένης εσοδείας που μπορεί να αξιοποιηθεί, θα πρέπει να γίνει ψεκασμός με σκεύασμα κατά του βοτρύτη. Εξυπακούεται ότι στις επιτραπέζιες ποικιλίες, πρέπει να λαμβάνεται κάθε καλλιεργητικό μέτρο ώστε να αποφεύγεται η πρόκληση δημιουργίας ιδιαίτερα συνεκτικών σταφυλών, οι οποίες δεν είναι ούτε προτιμητέες εμπορικά αλλά και είναι πιο επιρρεπείς στην πρόκληση και ανάπτυξη φυτοπαθολογικών ζητημάτων και προσβολών.

Συνιστάται στους αμπελουργούς να πραγματοποιήσουν τον συγκεκριμένο ψεκασμό με ένα κατάλληλο εγκεκριμένο βοτρυδιοκτόνο στο παρόν στάδιο, πετυχαίνοντας την όσο δυνατόν καλύτερη διαβροχή των ραγών.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι αφενός θα πρέπει να συνεχισθεί η αντιμετώπιση του ωιδίου ενώ θα πρέπει να διενεργείται σχολαστική επίβλεψη των αμπελώνων για την διαπίστωση τυχόν άλλων προσβολών και αφετέρου θα πρέπει από εδώ και πέρα (ιδιαίτερα στις πρώιμες ποικιλίες) να λαμβάνεται υπόψη και το όριο ημερών τελευταίας εφαρμογής πριν την συγκομιδή κάθε γεωργικού φαρμάκου.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024