Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ο πληθωρισμός δεν είναι φαινόμενο, είναι κοινωνικό πρόβλημα

Ο πληθωρισμός δεν είναι φαινόμενο, είναι κοινωνικό πρόβλημα

Η εκτίναξη του πληθωρισμού απειλεί να υπονομεύσει την κοινωνική συνοχή

Η εκτίναξη του πληθωρισμού σε ύψη που θεωρούσαμε ότι ανήκουν σε προηγούμενες δεκαετίες (και αιώνα) έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα για την οικονομία και για την κοινωνία.

Ο πληθωρισμός δεν είναι απλώς μια οικονομική παράμετρος. Είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Γιατί πρώτα από όλα πλήττει τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της κοινωνίας, αυτά που πιο δύσκολα μπορούν να ανταπεξέλθουν, όταν οι αυξήσεις των τιμών ξεπερνούν το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους και άρα αναγκάζονται να μην αγοράζουν προϊόντα και υπηρεσίες που κανονικά τα θεωρούσαν απαραίτητα. Είναι σαν μια διαρκή αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των εργαζόμενων που βλέπουν το μισθό τους να μειώνεται στην πράξη.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: «Μαύρες» προβλέψεις για Ιούλιο – Αύγουστο – Ποια προϊόντα οδηγούν την κούρσα των ανατιμήσεων

Δημιουργεί, όμως, και πρόβλημα συνολικά στην οικονομία, καθώς ιδίως σε μια χώρα με πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο πληθωρισμός σημαίνει μια ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση του κόστους παραγωγής τους, το οποίο δεν είναι πάντα εύκολο να το μεταφέρουν στις τιμές των προϊόντων τους.

Όταν ξεκίνησε αυτή η φάση ανόδου του πληθωρισμού, φάνηκε ότι μπορεί και να ήταν ένα συγκυριακό φαινόμενο, αποτέλεσμα διαφόρων έκτακτων περιστάσεων. Από προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μόνο που ολοένα και περισσότερο φαίνεται ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει. Δηλαδή, να έχουμε ένα φαινόμενο στασιμοπληθωρισμού.

Αυτό σημαίνει ότι τώρα είναι η ώρα για να ληφθούν μέτρα.

Και τα μέτρα δεν μπορούν να είναι τα παραδοσιακά: δηλαδή, πρακτικά να επιβραδύνουμε την οικονομία και να αυξήσουμε την ανεργία ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός.

Η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να το αντέξει αυτό.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να υπάρξει μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική συνεννόηση για το ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να μην ζήσουμε μια οικονομική και οικονομική κρίση, από ριζικές παρεμβάσεις στις τιμές κρίσιμων αγαθών όπως τα ενεργειακά έως ευρύτερες κλαδικές συνεννοήσεις για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία διαφόρων αγαθών.

Γιατί εάν πούμε ότι απλώς κάποια στιγμή θα αντιδράσουν από μόνες τους οι «δυνάμεις της αγοράς», τότε απλώς θα δούμε το πρόβλημα να γιγαντώνεται.

inSports

Αυτό είναι το μυθικό deal του Παναθηναϊκού με Μπράουν και Μακάμπι!

Οι λεπτομέρειες της σπουδαίας συμφωνίας του Παναθηναϊκού με τον Μπράουν και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και τα συνολικά χρήματα που δίνουν οι «πράσινοι»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024