Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Fitch: Αμετάβλητη στο «ΒΒ» η αξιολόγηση της Ελλάδας

Fitch: Αμετάβλητη στο «ΒΒ» η αξιολόγηση της Ελλάδας

Οι δύο τράπεζες ανέφεραν πως η Fitch "θα διστάσει να κάνει αυτό το βήμα", και ο λόγος είναι ο πολύ υψηλός πληθωρισμός καθώς και η αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας.

Αμετάβλητη στη βαθμίδα «ΒΒ» διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο αμερικανικός οίκος αξιoλόγησης Fitch, ενώ κράτησε το outlook σε «θετικό», σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Τόσο η Société Générale όσο και η Citigroup είχαν εκτιμήσει πως η Fitch δεν θα ακολουθούσε τις πρόσφατες κινήσεις των S&P και DBRS, οι οποίες έφεραν την Ελλάδα ένα μόλις σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, διατηρώντας εφικτό τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για την ανάκτηση αυτού του οροσήμου εντός του 2023. Οι δύο τράπεζες ανέφεραν πως η Fitch «θα διστάσει να κάνει αυτό το βήμα», και ο λόγος είναι ο πολύ υψηλός πληθωρισμός καθώς και η αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας.

Όπως επισήμανε η γαλλική Société Générale, οι φόβοι για τον πληθωρισμό και την ύφεση παραμένουν η βασική ανησυχία για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Citi, το βασικό εμπόδιο για μία θετική κίνηση από τη Fitch είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας σε σχέση με τον Ιανουάριο όταν και είχε προχωρήσει στην αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε θετικές. Συγκεκριμένα, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έχει υπερδιπλασιαστεί από τότε.

Γενικότερα οι αναλυτές εκτιμούν πως αυτό που απαιτείται από την Ελλάδα ώστε να δει τις αναβαθμίσεις που επιθυμεί και να γίνει «επενδύσιμη» και με τη… βούλα, θα πρέπει να μπει αποδεδειγμένα σε ένα δρόμο διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Επόμενες αξιολογήσεις

Μετά τη Fitch, οι επόμενες προγραμματισμένες αξιολογήσεις των οίκων για την Ελλάδα είναι οι εξής: η ετυμηγορία των Moody’s και DBRS στις 16 Σεπτεμβρίου, η τρίτη αξιολόγηση της Fitch στις 7 Οκτωβρίου και η δεύτερη αξιολόγηση της S&P στις 21 Οκτωβρίου.

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024