Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φιλιππίνες: Καταδικάστηκε για δυσφήμιση η νομπελίστρια δημοσιογράφος, Μαρία Ρέσα

Φιλιππίνες: Καταδικάστηκε για δυσφήμιση η νομπελίστρια δημοσιογράφος, Μαρία Ρέσα

Η βραβευμένη δημοσιογράφος με το Νόμπελ Ειρήνης για το 2021, Μαρία Ρέσα, καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό για δυσφήμιση

Η δημοσιογράφος Μαρία Ρέσα που το 2021 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης καταδικάστηκε και σε δεύτερο βαθμό για δυσφήμιση από τις Φιλιππίνες.

Όπως ανακοίνωσε η ιστοσελίδα Rappler, η Ρέσα, που έχει βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης, έχασε σε δικαστήριο των Φιλιππίνων την έφεση που είχε κάνει για προηγούμενη καταδίκη της για δυσφήμιση σε διαδικτυακό μέσο. Η ίδια και ο πρώην συνάδελφός της Ρέι Σάντος Τζούνιορ διατρέχουν τον κίνδυνο να τους επιβληθούν μεγάλες ποινές κάθειρξης, αλλά “θα χρησιμοποιήσουν όλες τις νομικές οδούς προσφυγής που έχουν στη διάθεσή τους”, σημείωσε η ιστοσελίδα Rappler.

Η υπόθεση μπορεί να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Στο ίδιο δημοσίευμα η Rappler εξέφρασε λύπη για μια “ατυχή” απόφαση, που “αποδυναμώνει την ικανότητα των δημοσιογράφων να καταλογίζουν ευθύνες στην εξουσία”.

Σε κίνδυνο η Δημοκρατία

“Αυτό που διακυβεύεται εν τέλει είναι η δημοκρατία μας, η δύναμη της οποίας εξαρτάται από μέσα ενημέρωσης που δεν απειλούνται από το κράτος, ούτε εκφοβίζονται από δυνάμεις που επιδιώκουν να φιμώσουν τις επικριτικές φωνές”, υπογραμμίζει ο ενημερωτικός ιστότοπος.

Η Ρέσα ασκούσε για χρόνια σφοδρή κριτική στον πρώην πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροντρίγο Ντουτέρτε και στον αιματηρό του πόλεμο κατά των ναρκωτικών, τον οποίο εξαπέλυσε το 2016.

Η δουλειά της είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου, μια σειρά από ποινικές κατηγορίες, έρευνες και επιθέσεις στο διαδίκτυο κατά της ίδιας και του μέσου της.

Η δημοσιογράφος αντιμετωπίζει οκτώ δικαστικές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων αυτή της δυσφήμισης στο διαδίκτυο, για την οποία είχε αφεθεί ελεύθερη με εγγύηση, αλλά κινδυνεύει να της επιβληθεί κάθειρξη έως έξι ετών.

Λουκέτο στον Τύπο

Πριν από λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι αρχές των Φιλιππίνων έδωσαν εντολή για το κλείσιμο του Rappler επειδή παραβίασε “τους συνταγματικούς και νομικούς περιορισμούς για την ξένη ιδιοκτησία σε μέσα μαζικής ενημέρωσης”, μερικές ημέρες προτού εκπνεύσει η θητεία του πρώην προέδρου Ροντρίγο Ντουτέρτε.

Η Ρέσα δεσμεύτηκε ότι ο Rappler θα συνεχίσει να λειτουργεί ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία και εξέφρασε την ελπίδα να βελτιωθεί η κατάσταση με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Φερντινάντ Μάρκος Τζούνιορ, ο οποίος διαδέχθηκε τον Ντουτέρτε στις 30 Ιουνίου.

Ο Μάρκος δεν έχει δώσει πολλές ενδείξεις όσον αφορά την άποψή του για τον ιστότοπο όπως και εν γένει για την ελευθερία της έκφρασης.

Ακτιβιστές εκφράζουν φόβους για επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα.

Η Μαρία Ρέσα και ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ τιμήθηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης τον Οκτώβριο για τον αγώνα τους υπέρ “της ελευθερίας της έκφρασης”.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024